Herfsttoernooi luiden rhönradseizoen in

Herfsttoernooi luiden rhönradseizoen in
Foto © Bart Treuren: Austrian Open & Mozart Cup Salzburg 2018 - Groepsfoto na afloop

Deze diashow vereist JavaScript.

SALZBURG/NIEUWPOORT – Na het geslaagde trainingsweekend tijdens de ‘Nationale Rhönrad Beleving’ op 20 oktober 2018 in Naaldwijk werd er op 17 en 18 november 2018 in het nieuwe seizoen voor de rhönradsporters in Nederland en Europa een hoogtepunt opgetekend wat betreft het wedstrijdcircuit. In Nieuwpoort werd voor niveaus 5, 6 en 7 de landelijke clubteamwedstrijd gehouden, georganiseerd door Salto Nieuwpoort, en in Salzburg werden de zevende editie van de jaarlijkse, zwaar bezette Open Oostenrijkse Kampioenschappen ‘Wheel Gymnastics’ annex de derde editie van de Mozart Cup gehouden. Ruim honderd deelnemers uit zes landen kwamen er uit in één van de grootste toernooien dit jaar in deze gymsport, waaronder Yvette Pijnenburg namens Gymnet Purmerend.

Ook voor deze sport zijn deze wedstrijden vroeg in het seizoen een mooie test om te kijken hoe het er nu voor staat met de hele oefeningen per onderdeel, geturnd onder wedstrijddruk: rechtuit, spiralen en sprong. Voor de club en het team en/of individueel soms gepaard met een aansprekend resultaat, dat bijgeschreven mag worden in de sportannalen of het persoonlijke sport-CV.

Clubteamwedstrijden 2018 in Nieuwpoort

De Clubteamwedstrijden waren voor dit jaar voor niveaus 5, 6 en 7. Volgend jaar is het weer voor de niveaus 1, 2, 3 en 4. In Ede pakte Team 2 van Gymnet Purmerend het goud op niveau 6 met totaal 47,60 punten. Gevolgd door Team 1 van Lycurgus Hygiëa uit Krommenie, dat totaal 44,65 punten noteerde voor het zilver. Team 3 van Gymnet Purmerend greep in deze categorie het brons met totaal 41,10 punten. Tevreden schrijft Gymnet op haar Facebookpagina: “Alle drie de groepen wisten een medaille te behalen. Zeer mooi resultaat.”

Op niveau 7 was Team 1 van Salto Nieuwpoort  het sterkste. Met totaal 46,05 punten pakte dit team het goud. Gevolgd door Team 1 van Gymnet Purmerend, dat totaal tot 45,30 punten kwam voor het zilver. Team 1 van KDO Krimpen aan den IJssel werd derde met totaal 43,90 punten. Op haar Facebookpagina schrijft KDO dat beide clubteams “heel strakke/nette oefeningen lieten zien. Het was een heel mooie maar vooral leuke seizoensopening.”

Op niveau 5 kreeg de wedstrijd een spannende ontknoping. In het sterke veld waren de teams aan elkaar gewaagd en de einduitslag luisterde dan ook nau. Het team van KDO Krimpen aan den IJssel bezorgde met 39,15 punten voor de derde plaats de club zodoende nogmaals het brons. Op de tweede plaats eindigde met 39,70 punten het team van NTO Maasland, dat de prijsuitreiking van dit niveau live streamde op haar Facebook (zie video). Op de eerste plaats eindigde het team van Salto Nieuwpoort, dat met 40,05 punten het tweede goud greep voor de club.

Dit seizoen zal voor Nederland uitmonden in deelname aan de IRV Team World Cup 2019 in Akita, Japan, waarvoor kwalificatie is bereikt op het WK in april 2018 in Magglingen, Zwitserland. Voor dat internationale titeltoernooi komen de beste vier landenteams op het WK – Duitsland, Zwitserland en Nederland en Japan –  in aanmerking, met senioren en junioren op niveau 1. Meer informatie over de rhönradsport in Nederland is te vinden op de website van de KNGU. De uitslagen van de landelijke CTW-wedstrijden zijn er niet te vinden.

Austrian Open & Mozart Cup 2018 in Salzburg

Yvette Pijnenburg van Gymnet Purmerend die als senior uitkomt op niveau 1 deed voor de derde keer mee aan de prestigieuze Open Oostenrijkse Kampioenschappen, met deelname uit Duitsland, Zwitserland, België, Noorwegen, Nederland en Oostenrijk. Onder de deelnemers diverse WK-medaillisten, wat het een sterke competitie maakte. “Na een tijd van pijn in haar rug kon ze op rechtuit weer haar volledige routine doen. Zeer trots turnde ze haar oefening door zonder grote fouten“, schrijft de club op haar Facebookpagina over het optreden van Pijnenburg. Het resulteerde in 7,50 punten, goed voor de zevende plaats. Op sprong noteerde ze 6,35 punten voor de zesde plaats op dit toestel. In het onderdeel spiralen turnde Pijnenburg voor het eerst achterover en spanboog. Erna twee maal rechtop komen in haar oefening stond voor nu een hoge score in de weg. Ze werd elfde in het algemeen klassement met 17,65 punten voor de meerkamp.

Gymnet Purmerend meldt nog op haar Facebookpagina dat Yara van der Molen en Marjet Waldram die extra trainingen bij de club volgen en op niveau 1 uitkomen, de afgelopen maand hun oefeningen goed konden testen op wedstrijden in Ede en in Duitsland.

Namens België nam ook een delegatie van de ‘Eupener Turnverrein’ deel aan het toernooi in Salzburg. Elke mogelijkheid om internationaal wedstrijdervaring op niveau op te doen, wordt benut in de voorbereiding op de kwalificatie voor de volgende WK van 13 tot en met 18 juli 2020 in New York, U.S.A. Junior Lara Patzer toonde strakke oefeningen in alle drie onderdelen, met een vierde plaats op spiralen en de hoogste dagscore van alle 104 deelnemers (!) op rechtuit: 10,85 punten. Met totaal 24,55 punten voor de meerkamp kwam ze 0,5 punt tekort voor het zilver en werd het brons. Het team van België – met naast Patzer ook Anna Crott en Paula Comouth – behaalde voor het eerst een medaille in het landenteamklassement op dit toernooi, het zilver. Trainer/coach Achim Pitz turnde als enige senior op het hoogste niveau mee in het onderdeel spiralen, waarmee hij de vijfde plaats behaalde.

Op 4 november 2018 deed de Belgische delegatie het International Danish Open aan in Ringsted, waar Patzer de meerkampcompetitie bij de junioren won met een nieuw persoonlijk record (22,35 punten) en Comouth het zilver pakte, maar ook het 14-jarige talent Amber van Rey met totaal 20,00 punten zich deed gelden bij de Jeugd voor het goud. Van Rey werd in Salzburg door een paar fouten achtste in de meerkamp met 18,40 punten. Op rechtuit had ze de vierde score met een respectabele score van 9,00 punten.

Blikvanger uit Zwitserland

Grote blikvanger in Salzburg was de vice-wereldkampioene meerkamp en wereldkampioene spiralen op het WK van 2018 in Magglingen in haar thuisland Zwitserland: Cheyenne Rechsteiner, die in Salzburg alleen op op haar kroontoestel turnde, behaalde daar 10,50 punten op voor een qua moeilijkheid en netheid prachtige oefening (zie video 2). Opvallend waren ook de resultaten van de Noorse rhönradturners in de Elite A categorie: een gedeeld eerste plaats voor Solveig Saethre op sprong met 8,20 punten (tiende in de meerkamp met 19,55 punten).

In Salzburg waren Jeroen de Bruin en fotograaf Bart Treuren die onder persaccreditatie van GymPOWER bijgaande video en foto’s maakten met een impressie van het toernooi. Meer informatie over de 7de Open Oostenrijkse Kampioenschappen ‘Wheel Gymnastics’ annex 3de Mozart Cup zijn te vinden op de website van de Oostenrijkse rhönradfedertatie ÖRHÖV.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva met een bijdrage van © Petra Hoogkamer | Credit beelden © Jeroen de Bruin van Wheelgymnastics.nl, © Bart Treuren/Rhonrad.eu en FB © NTO Maasland

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.