Acro Cup Minsk & symposium gymsport

Acro Cup Minsk & symposium gymsport
Screenshot Youtube-vdieo © LeraLeraLera val

MINSK – Van 26 november tot en met 2 december 2018 vindt in Minsk,Wit-Rusland, een uniek sportoverstijgend symposium plaats, volledig gericht op de toekomst van de gym- en danssporten. Meer den 300 trainers, sporters, leraren en onderzoekers uit de hele wereld trokken deze week naar Minsk, waar de Wit-Russische Staatsuniversiteit voor Lichamelijke Opvoeding dit evenement organiseerde. Niet alleen Wit-Russische experts waren aanwezig, ook Groot-Brittannië, België, Azerbeidzjan, Kazachstan, China en vele andere landen namen deel aan het symposium, dat voor het eerst in een zevendaagse opzet plaatsvond. Naast het uitgebreide symposium-programma startte vrijdag ook de BSUPC University Acro Cup, de eerste editie van een internationaal toernooi ter nagedachtenis van  coach Michail Tseytin uit de voormalige Sovjet-Unie die zijn leven gewijd heeft aan de ontwikkeling van de gymsport. 

Het voornaamste doel van het symposium is het uitwisselen van ervaringen en de nieuwste innovaties in de verschillende sporten, zodat elke sport hiervan profijt kan hebben. Het hoofdthema: ‘moderne methoden in training en prestaties’. In een lange reeks van workshops, lezingen en master-classes komen experts van elke sport samen om kennis te delen. En die kennis is breed: er zijn masterclasses over optimaal herstel na intensieve trainingen, klassieke choreografie-lessen, ronde-tafelgesprekken over de moderne tendensen, problemen en vooruitzichten in de opleiding van topsporters, mentale oefeningen en nog veel meer.

Doel symposium uitwisselen ervaringen en nieuwste innovaties

Het zeer uitgebreide programma startte op maandag 26 november 2018. Een grote variatie aan topsport-kennis kwam voorbij, waarbij niet alleen eigen docenten van de Staatsuniversiteit aan het woord komen maar bewust gekozen was voor een groot aanbod aan lesgevers. Medische wetenschappers, Coaches, hoogleraren en sportspecifieke trainers werken deze dagen samen om het programma te vullen. Turnen, acrobatiek, ritmische gym, trampolinespringen, aerobic gymnastics/sports aerobics, parkour en freestyle – een grote verscheidenheid aan sporten kwam voorbij. De sporten zijn hier tezamen om te leren van elkaar, om te zien waar ze elkaar kunnen aanvullen en om ervaringen over hun (top)sportprogramma’s uit te wisselen. Voor leergierige topsportcoaches die hun sport en hun land graag verder willen helpen op het internationale niveau een unieke kans.

Maandag werd het symposium geopend door de rector en vicerector van de Wit-Russische Staatsuniversiteit voor Lichamelijke Opvoeding. Ze werden bijgestaan door directeuren van de Olympische trainingscentra, en voormalig Olympisch kampioenen Anna Guskova, freestyle, en Liubov Charkashyna, rytmische gymnastiek. Beiden hebben ook een Master of Sports titel. Het symposium bood deze week daarnaast een podium aan experts uit Wit-Rusland, China, België, Polen en de Oekraïne. Zij gaven zowel theoretische als praktische kennis door aan de geïnteresseerde deelnemers. Het symposium zal zondag 2 december 2018 afgesloten worden met een entertainmentprogramma, waarna de deelnemers met een rijke ervaring aan kennis en praktijk huiswaarts keren.

 

Internationaal acrotoernooi ter nagedachtenis van Michail Tseytin

Screenshot FB © Yate International Gymnastics Centre Bristol UK : trio Rosie Beese, Ellie Marinov & Sarah Friis op USBCP Univesity Cup 2018

Naast het uitgebreide symposium-programma startte op vrijdag 30 november 2018 ook het internationaal toernooi BSUPC University Cup. Dit acrogymtoernooi is ter nagedachtenis aan wijlen Michail Tseytin, erebondscoach van de voormalige Sovjet-Unie en daarna van Wit-Rusland, waarbij hij afgestudeerd is in de gymsportwetenschappen en dus ‘Master of Gymnastics Sports’ was.

Deze topcoach en erkend internationaal jurylid, die na zijn eigen rijke gymsportcarrière tussen 1934 en 1953, zich als professor jarenlang inzette voor de gymnastische sporten, stierf in april dit jaar op de leeftijd van 97 jaar. De Wit-Rus werkte toen al reeds meer dan vijftig jaar voor de Staatsuniversiteit van zijn land in de hoofdstad Minsk.

Ter ere van Tseytin werd daarom het congres over bewegingswetenschappen op zijn voormalige werklocatie aan de Universiteit in Minsk gekoppeld aan deze internationale wedstrijd in de acrobatische gymnastiek.

Nederland had geen deelnemers gestuurd, maar zowel Groot-Brittannië als België hadden teams naar Minsk gezonden om aan dit toernooi deel te nemen. Voor België kwamen twee topsportteams in actie, onder leiding van hoofdcoach Sergey Tretyakov en Elyne De Meyst.

Tretyakov is ook uitgenodigd om zijn ervaring, kennis en kunde te delen op het seminar van de Staatsuniversiteit van Minsk. Op vrijdag 30 november 2018 mochten de teams hun tempo- en balansoefening ten tonele brengen. Op zaterdag 1 december 2018 volgde de combi-oefening en de prijsuitreiking. Scores zijn op dit moment nog niet bekend bij de redactie.

Meer informatie is te vinden op de website van de Wit-Russische Staatsuniversiteit.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credit beelden: inzet poster © Belarusian State University of Physical Culture, Gymnastics Department | Screenshot livestream Facebook © Yate International Gymnastics Centre: trio Sarah Friis, Ellie Marinov & Rosie Beese

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.