Nederlandse kunstwielrijders op WK 2018

Nederlandse kunstwielrijders op WK 2018
Foto © Maurice Smeets: Jennifer en Brenda Schooten in actie namens Nederland op WK kunstfietsen 2018

Deze diashow vereist JavaScript.

UIK – De UCI Wereldkampioenschappen indoor wielrijden, in de onderdelen kunstwielrijden en cyclobal, werden van vrijdag 23 tot en met zondag 25 november 2018 gehouden in de Countryhall in Luik, België. Met deelname van ruim honderd atleten uit tweeëntwintig landen en drie continenten. De UCI had het mondiaal titeltoernooi slim aangepakt want door de wedstrijden de twee disciplines om en om in één programma te mixen, waren de tribunes continu goed bezet met enthousiaste supporters die fanatiek aanmoedigden, wat de spannende wedstrijden een sfeervolle ambiance gaf. Nederland werd hier vertegenwoordigd door drie kunstwielrijders, afgevaardgid door de KNWU.

In het onderdeel kunstwielrijden werden op dit WK zowel door dames als de heren in de categorieën solo, duo’s en teams (kwartetten) gestreden om het eremetaal. Mensen denken bij deze sport vaak aan het circus, maar dat imago is al jaren niet meer van toepassing. Het is een wedstrijdsport die veel training vereist en waarin sporters uit landen als Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië heel bedreven zijn in bijzondere technieken als handstand op het zadel of sturen en balanceren op één voet. Dat Nederland afgelopen zomer haar eerste World Cup mocht organiseren, een geslaagd evenement, toont aan dat het Nederlandse kunstwielrijden weer aantrekt.

“Het is hetzelfde als turnen maar dan op een fiets”

Het ‘turnen op de fiets’ kenmerkt zich door een ijzersterke balans, acrobatische elementen en een artistieke kür op muziek, waarbij het scorebord tijdens de wedstrijd na de uitgangswaarde de score met aftrek tijdens het jureren direct weergeeft. Rogier Erens, Oranjecoach in Luik en trainer bij KWV De Heidebloem in Heerlen, die de sport zelf beoefend heeft in zijn jeugd: “Het belangrijkste is dat je je evenwicht kunt bewaren, waarbij je goed krachttraining kunt gebruiken en je ook de beweeglijkheid kunt handhaven. Het is dus hetzelfde als turnen maar dan op een fiets.”

Op de WK in de Luikse arena dat gedomineerd werden door Duitsland, dat beslag legde op alle vijf wereldtitels, streden Jennifer Schrooten, Nederland’s beste rijdster en zus Brenda Schrooten van TWC Maaslandster Zuid-Limburg. Ze konden individueel beter, maar zijn momenteel vooral als duet sterk. “We zijn gewend om wedstrijden te rijden, maar het is iedere keer weer spannend. Een WK brengt toch altijd extra zenuwen mee. Daar wen je nooit aan. Omdat wij in de middenmoot zitten en niet aan de top, is het voor ons belangrijk om ons persoonlijk record te verbeteren. In Stuttgart reed ik in de 102 punten, Brenda haalde op de WK in Oostenrijk haar hoogste score met duet.”

“Met dat dit met duet het beste jaar ooit wordt”

We spraken de twee zussen op de tweede wedstrijddag. Hun duetwedstrijd zou een dag later plaatsvinden op de vroege zondagochtend. Ze hebben de sport door hun moeder leren kennen en zij is ook hun trainster. “We rijden sinds ons vijfde. Je leert ieder jaar iets bij en wil elk jaar het beste laten zien. Misschien dat dit met duet het beste jaar ooit wordt. Solo hebben we niet de prestatie gehaald die we wilden. We begonnen heel goed, maar konden het niet afmaken. Wat we altijd leuk vinden aan de WK is de afwisseling tussen onze wedstrijden en het cycleball, voetbal op de fiets, met een echte voetbalsfeer en supporters die meereizen.” Een dag later bleven ze als duet steken op een totaalscore onder de 100 punten. Ook hier moet je incasseren, verwerken en weer doorgaan met je te ontwikkelen en te perfectioneren.

De concurrentie uit België bij de dames, Tatika Bovendaerde, wist een mooie start van haar kür aan het eind niet perfect te houden en miste haar kans op een finaleplaats. “Ik rijd nu vijfentwintig jaar. Normaal ga je maanden en weken aan één stuk door voor je voorbereiding. Nu was ik bevallen en dat maakte het heel anders. Ik heb maar af en toe tussendoor kunnen trainen. Ik begon goed, maar had conditie te weinig. Dan een voet die weg slipt en dan ben je even je concentratie kwijt. Mijn persoonlijk record is 117, maar vandaag wist ik met een aangepast programma dat ik dat niet zou halen.”

“Goede kür die bij je past maakt perfectie mogelijk”

Bij veel rijd(st)ers lijkt het als het scorebord mee tikt dat de perfecte kür niet bestaat, maar de Française Jeanette Lyonnet toonde haar beste niveau te kunnen overstijgen met een knappe 127 punten. “Ik reed een mooi programma, dat maakt het een mooi seizoen. Het is dus mogelijk om bijna perfect te rijden. Je moet een goede kür hebben, die goed bij je past. Je moet gewoon hard trainen voor een performance als deze. Ik ben erg blij!”

Bij de heren maakten we kennis met Jordy Erens, vijftien jaar, het nieuwe Nederlandse talent dat op zijn eerste WK als senior belangrijke ervaring opdeed. Hij werd als eerste deelnemer op zaterdagochtend gelijk in het diepe gegooid, na eerst nog de eerste enerverende ronde van het ‘cycleball’ vanaf de sporterstribune te hebben gevolgd. Op de muziek van ‘Perfect’ van Ed Shearan beet Erens de spits af met een krachtige kür. Het is dat ook in deze jurysport elke val flink wat aftrekpunten kost, waarbij die afgehaald worden van de score waarmee je je kwalificeerde.

Debuut Jordy Erens op eerste WK als Oranje-senior 

De Nederlander staat nog aan het prille begin van een lange weg, die wel een heel mooie weg kan worden. Dat beseft hij ook en de tegenslag incasseert hij met topsportmentaliteit. “Het is m’n eerste WK, dus het is eigenlijk best goed gegaan. Het is een mooie ervaring, elke wedstrijd is een mooie ervaring. Balans is bij onze sport het allerbelangrijkste en daarvoor moet je veel kracht in je armen hebben. Voor de kür is rustige muziek het belangrijkst, want je moet je goed kunnen concentreren. Ik rijd nu bijna acht jaar en ben dit jaar op mijn top gekomen. Ik ben junior maar kan hier met de senioren meedoen. Ik pingpong overal tussendoor.”

Het was ademloos genieten wat de atleten uit Europa, Amerika en Azië te bieden hadden, waarbij ze in een intense symbiose met hun rijdend toestel  – als de atleten in de voltigesport met hun paard – met grote focus, balans en behendigheid acrobatische toeren uithaalden: in cirkels en andere vormen achteruit of vooruit rijdend, in handstand of hun lijf gevouwen in andere gymnastische poses, elke mogelijke en onmogelijke steun aan hun fiets benuttend, samen of alleen. Tussendoor ons vergapen aan de bijzondere cycleballwedstrijden, gehouden op hetzelfde vierkante houten veld als de kunstwielrijders, alleen met doelen erbij.

Vergapen aan bijzondere cycleball-wedstrijden op WK

Met net zoveel fanatisme onder de deelnemers als de supporters en zelfs de aanmoediging van een compleet Zwitsers corps met gigantische koeienbellen in de arena langs de wedstrijdvloer. Twee tegen twee, op een fiets een bal van de ene kant naar de andere te krijgen en in het doel zien te peren, zonder je handen of andere ledematen te gebruiken. Het is te hopen dat deze wielrijders hun basis hebben gelegd in het kunstwielrijden, want je hebt er ook acrobatische skills, kracht en evenwicht voor nodig. Duitsland greep hier naast de wereldtitel, die ging naar het Oostenrijkse duo. België legde het af tegen het Zwitserse duo in de strijd om het brons. Nederland was er dit jaar niet bij cyclobal. Twee jaar terug werd Oranje nog derde op het vorige WK. Ook dit onderdeel van de wielersport mag weer in Nederland herontdekt worden.

Meer info, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van de WK 2018 in Luik en de website van de internationale wielerunie UCI, alsmede de website van de KNWU/Kunstwielrijden.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Interviews en (video)beelden © Casper Beijn | Fotografie © Maurice Smeets/108Sports.online en © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.