Dromen komen uit bij eerste Dream Cup

Dromen komen uit bij eerste Dream Cup
Foto © Casper Beijn

HOOFDDORP – De Nederlandse sportkalender heeft er een toernooi bij: de Dream Cup ritmische gymnastiek. Bij de eerste editie op zondag 2 december 2018 in het SKWA in Hoofddorp, al zeer professioneel georganiseerd door de nieuwe vereniging Rhythmic Dreams Gymnastics Academy (RDGA) van Lisa Vos en Ilse Huiskens, konden vele gymnastes van diverse verenigingen uit België, Duitsland en heel Nederland het nieuwe seizoen hun eerste spin geven. Blijkbaar komt binnen deze sportwereld over wat deze topsportclub allemaal wil, want inmiddels staan er meer nieuwe verenigingen op en krijgen hernieuwde ambities. Mooi dat een club weet te inspireren.

Foto © Casper Beijn

De Dream Cup is een naam die tot de verbeelding spreekt. Georganiseerd in het SKWA, op de bij de trainsters Vos en Huiskens zo bekende plek in Hoofddorp, trok het gelijk de belangstelling uit binnen- en buitenland. Nieuwe, strak in het pak geklede juryleden, een goede soundman en een duidelijk scorebord zorgden voor een overzichtelijk geheel in een concept dat alle ingrediënten in zich heeft om uit te groeien tot een groot internationaal toernooi. De organisatie is tevreden met dit begin. Vos: “Het ging heel goed. We begonnen de ochtend met groepsoefeningen. Dat ging prima.” Huiskens: “Het is een toernooi voor A,B en C en het loopt goed op tijd. Dat is ook belangrijk.”

Een naam die tot verbeelding spreekt

Nederland is als sportland van oudsher gevoelig voor het principe dat dromen uit kunnen komen. Vos, meervoudig Nederlands kampioene en Huiskens, ook voormalig Nederlands kampioen, bewijzen dat je met enthousiasme en nieuw elan binnen de ritmische gymnastiek ook nog dromen kunt verwezenlijken. Allereerst met de oprichting van hun nieuwe vereniging Rhythmic Dreams Gymnastics Academy, nu al bekend als de ‘RDG Academy’. Waar ergens een deur sluit, kun je een raam openen als je open staat voor nieuwe mogelijkheden.

Zo kent de club een zeer goede start met Nederlands kampioene Yasmin van Es als ‘leading lady’. Rhythmic Dreams Gymnastics Academy staat voor veel meer dan wat we in Nederland tot nu toe gewend zijn en heeft een duidelijke ambitie. De ogen van de ritmisch gymnastes van de club staan bij hun eerste wedstrijd zelfverzekerd en erin is een twinkeling te herkennen van beleving en plezier in hun sport. Veilig sportklimaat staat bij de trainsters dan ook hoog in het vaandel. Lisa Vos: “Veilig is de basis waar je mee begint.” Ilse Huiskens: “Het maakt het fijner om te trainen en brengt je dichter bij de doelen die je zelf wil te halen. Ik heb zelf geleerd hoe belangrijk het is om te ontspannen en plezier aan je sport te kunnen beleven.”

Foto © Bart Treuren

Het maximale uit de sport kunnen halen

Vos: “Wat we met RDG Academy willen bereiken is dat iedere gymnaste voor zichzelf het maximale uit de sport kan halen. Voor de één zal dat een Nederlands Kampioenschap zijn, voor de ander een FIG-wedstrijd.” Huiskens: “We hebben nu twee recreatiegroepen als basis, twee dagen in de week, een jong-talentgroep en een selectiegroep. En er komt nieuwe aanwas aan.” De gymnastes zelf staan er helemaal achter: “We trainen met z’n allen in de zaal en dat we nu gemengd trainen is het belangrijkste verschil met hiervoor.”

Zo kunnen de gymnastes zich blijkbaar goed aan elkaar optrekken. Carolien Plantjé, Eva Oortwijn, Jeanine van Son, Julia Tan en Yasmin van Es, alsook Aurea en Martina Bionda d’Accardi, Dana van Beem, Laila van Es, Senna Buskermolen, Lyvana Garrelts, Valerie Baars, Yun Li Zwetsloot en Lisa Donkervliet toonden op hun eerste eigen wedstrijd interessante oefeningen, goed passend bij de muziek en zichtbaar met veel potentie. We zijn benieuwd hoeveel NK- en bondsfinaleplaatsen dit voor de nieuwe club gaat opleveren.

Beeldreportages en interviews voor GymPOWER

Deze diashow vereist JavaScript.

Ook sportfotograaf Bart Treuren was aanwezig bij de Dream Cup 2018 en hij deelde een selectie van zijn mooie foto’s met GymPOWER. Meer van zijn werk is te vinden op zijn fotowebsite voor de ritmische gymnastiek: RGym.eu Meer informatie over de Dream Cup 2018, inclusief de uitslagen, is te vinden op de Facebookpagina en de website van de Rhythmic Dreams Gymnastics Academy.

Het diepte-interview met Lisa Vos en Ilse Huiskens is te lezen in de eerste GymPOWER Sportmagazine van 2019. De beeldreportage van GymPOWER staat op het YouTube-kanaal van onze Sportredactie en is te bekijken via de bovenaan dit artikel ingesloten link.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, interview en beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.