Memorabele NK-prestaties in Hardinxveld

Memorabele NK-prestaties in Hardinxveld
Foto © Casper Beijn

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Op zaterdag 8 december 2018 werd in de sporthal De Wielewaal de NK Groepsspringen 2018 gehouden, georganiseerd door de jubilerende thuisclub OKK Hardinxveld-Giessendam in samenwerking met de LTC van gymnastiekunie KNGU. Het landelijke toernooi, een jaarlijks hoogtepunt in deze gymdiscipline, bood met 160 teams van 33 clubs uit heel Nederland een boeiend kijkspektakel aan de grote schare supporters op de tribune. Het weer buiten was guur en grimmig, maar binnen werd volop genoten van de spannende wedstrijden met tripple salto’s, tafelsprongen tot stand, spectaculaire tumblingseries en andere memorabele momenten en prestaties.

NK-poster © GV OKK Hardinxveld-Giessendam

OKK Hardinxveld-Giessendam, normaliter een enthousiaste recreatieve gymnastiekvereniging, kreeg de kans om met de NK groepsspringen 2018 boven zichzelf uit te stijgen. De organisatie stond als een huis. Het bestuur en de meer dan veertig vrijwilligers waren zeer gastvrij en wisten de overvolle tribunes en de VIPs een prachtige en spannende wedstrijd voor te schotelen. Het niveau was hoog bij deze editie van de NK.

Hoog niveau en spannende wedstrijden

Het senior herenteam van Turn Totaal Langendijk kwam met een serie van vier tripplesalto’s op de minitrampoline naar de wedstrijd en behaalde met de hoogste dagscore op het toestel Tafel vijf gouden medailles. Het dames-A seniorenteam van STAR, excellerend op airtrack en springtoestel met minitrampoline, grossierde eveneens in nationale titels, vier om precies te zijn, haar record van enkele jaren geleden evenarend en het senioren-A mixed team van Turnschool Rijssen pakte met afstand de nationale titels op elk toeste

l met meerdere hoogste dagscores.

Het mixed-A team behaalde zowel de hoogste uitvoeringsscore, 11.65 op springtoestel minitrampoline, als de hoogste moeilijkheid van de dag, 19.30 op minitrampoline. TVC Coevorden behaalde over-all de meeste medailles, 18 in totaal, en bewees als kleine vereniging over veel talent te beschikken. Het zou te ver gaan om hier alle behaalde gouden medailles met naam en toenaam te noemen, maar met negen verenigingen met drie medailles of meer, kan voor hen de NK zeker succesvol worden genoemd.

Speciale talentprijs en medaillespiegel

Turncentrum Twente sprong netjes en kreeg een speciale talentprijs uitgereikt. De vreugde van trainsters en de gehuldigde gymnaste van deze club was een lust voor het oog. Pechvogels op deze NK waren Swentibold Sittard, RK DOS Kampen & IJsselmuiden en CSC’45 Heerenveen die met een vierde plaats net naast een medaille grepen. Hieronder de medaillespiegel van deze NK met het totaal aan behaalde medailles door de verschillende verenigingen.

Medaillespiegel

NK Groepsspringen 2018*

Club Uit Goud Zilver Brons Totaal
Turnschool Rijssen Rijssen 8 4 0 12
CGV DOK Ede 6 1 3 10
TVC Coevorden Coevorden 5 8 5 18
S.T.A.R. Rotterdam 5 0 2 7
Turn Totaal Langedijk Langedijk 5 0 0 5
Energy Ommen Ommen 4 1 0 5
GV Pegasus Lemmer 4 0 1 5
CGV KEV Vriezeveen Vriezeveen 3 10 2 15
GV Elishta Elst 3 1 3 7
HSV 1946 Hoek van Holland 2 4 0 6
CGV  Urk Urk 2 3 2 7
CGV LOVA Vroomshoop 2 1 2 5
Forza Gymnastica Goes 2 0 0 2
Turn4U Utrecht 1 3 2 6
Turncentrum Twente Hengelo (OV) 1 3 1 5
GV Sportuna Spijkenisse 1 3 0 4
GV Nunspeet Nunspeet 1 2 4 7
GV Fysion Nijverdal 1 1 2 4
GV Wierden Wierden 1 1 2 4
FAG Almelo Almelo 1 0 2 3
GV Olympia Landgraaf Landgraaf 1 0 2 3
GV Leeuwarden Leeuwarden 1 0 0 1
GV Gulpener Turnclub Gulpen 0 2 1 3
Stichting Gymsport Leiden Leiden 0 1 3 4
GV Juventa Margraten Margraten 0 1 0 1
GV Barendrecht Barendrecht 0 1 0 1
GV Nieuwleusen Nieuwleusen 0 1 0 1
GV SVO Schinnen Schinnen 0 1 0 1
Kracht & Vriendschap Opmeer 0 0 1 1
Quick Gym Oldenzaal 0 0 1 1
CSC ’45 Heerenveen Heerenveen 0 0 0 0
GV Swentibold Sittard Sittard 0 0 0 0
RK DOS Kampen & IJsselmuiden 0 0 0 0

*Dit overzicht is door de sportredactie van GymPOWER opgesteld. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. De officiële uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Positieve reacties en perfecte reeks van vier series

Na afloop van de wedstrijd waren er veel positieve reacties. Het mixed-A seniorenteam van Turnschool Rijssen was zeker blij maar ook nuchter: “We hadden steady sprongen. Een goed team en we sprongen heel strak. Daarmee kun je altijd voor de eerste plek gaan.” Turn Totaal Langendijk bracht een grote groep seniorenspringers op de been en ondanks een blessure van Boy Kuiper na het tweede toestel kon er van de eerste plekken toch zeker genoten worden: “Het is mooi dat je voor vier tripples kunt gaan, ook al weet je nooit hoeveel je er uiteindelijk landt. Mooi om hier weer te kunnen knallen.”

Het dames-A seniorenteam van STAR zette op één van de toestellen een bijna perfecte reeks van vier series neer. “Zonde van de tweede keuze.” Maar na de prijsuitreiking kon zeker een feestje worden gevierd: “We hebben vier keer gewonnen. Geen woorden voor. Ons geheim is dat we ook goede vriendinnen zijn en een heel hecht team.” KEV Vriezenveen behaalde het mooie totaalaantal van vijftien medailles. Eén van haar teams, met voormalige turnsters in haar midden was zeker blij: “Vooral…dat de hele dubbelbaan stond !” Ria de Jong van TVC Coevorden was zoals altijd positief: “Het geheim is goed en hard trainen.” Marian Thijssen-Grooten van dezelfde club: “Tijdens het springen moet je je ding doen en niet aan medailles denken.”

Organisatie NK cadeautje voor 100ste verjaardag

Foto © Casper Beijn: organisatie & voorzitter OKK met Gympie

De voorzitter van OKK Hardinxveld-Giessendam, Arjan Heijblom, oogde zichtbaar tevreden: “Het is voor ons een eer om deze wedstrijd te organiseren. We bestaan dit jaar 100 jaar en we wilden dit feest vieren met iedereen. We vroegen de KNGU wat we mochten organiseren nu we 100 werden en we kregen dit, de NK groepsspringen, als cadeautje. Groepsspringen is voor ons bijzonder, want we doen zelf geen wedstrijden in deze discipline. Het is dus voor ons iets nieuws maar zeker een spektakelstuk, als je ziet wat er achter je om je oren vliegt aan salto’s, dubbelsalto’s en schroeven. Sensatie gegarandeerd en dat maakt het extra leuk om dit te organiseren. Ruim 600 deelnemers die hiernaartoe komen om hun NK te springen.”

Leden van de organisatiecommissie vinden dat het evenement staat als een huis: “Voor de sporters in het land hebben we deze wedstrijd. Voor de clubs hebben we een symposium georganiseerd met sprekers als de directeur van het CBP, topcoach Rob Stout en Gerard Kemkers. Zij vinden dat sport goed op de kaart gezet moet worden. Er is een ontwikkeling dat mensen naar grotere sportcentra reizen, maar zij vinden juist dat je naar de mensen toe moet blijven gaan. Sport aanbieden op de locatie zelf. Wij zijn ook centraal gelegen en iedereen is welkom, van dat je net kan lopen tot je bijna niet meer kan lopen. Ouderen zoeken we ook op. We hebben circa duizend leden die komen om een uurtje te sporten of gezellig te blijven hangen.” Voor hen zal de jubileumshow in het theater komende zomer een bijzondere happening zijn.

Ook voor juryleden waardevol evenement

Ook voor de juryleden was deze NK een waardevol evenement: “Het is heel leuk en een mooie wedstrijd, ook voor ons een uitdaging. Het niveau is hoog en het is mooi om te zien waar de springers al die tijd voor getraind hebben.” In het nieuwe jaar  zal de Landelijke Technische Commissie van het Groepsspringen meer laten weten over de Team Cup en haar opzet en de aanpassingen die de UEG zal aanbrengen bij de nieuwe opzet van de EK Teamgym. De kans is aanwezig dat daar ook deelname uit andere continenten bijkomt. Veel springers kijken er al naar uit, alsmede naar de Wereld Gymnaestrada waar ook teams met springers heen gaan. Een sprong die verenigingen zeker moeten wagen.

Meer info over de NK Groepsspringen, inclusief de officiële uitslagen, staat op de website van gymnastiekunie KNGU. Meer info over OKK Hardinxveld-Giessendam staat op de Facebookpagina en de website van de club. De links naar de beeldreportages van GymPOWER met actiebeelden en interviews (ochtend- en middagprogramma) staan op het YouTube-kanaal van de Sportredactie en zijn ingesloten in dit artikel.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, beelden en interviews © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.