NK Teams voorproefje nieuw seizoen

NK Teams voorproefje nieuw seizoen
Foto © Therry da Silva

ALKMAAR – Op zaterdag 8 december 2018 werd de NK voor de gekwalificeerde clubteams in de ere-, eerste, tweede, derde en vierde divisie gehouden in de wedstrijdhal van sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar, georganiseerd door Trampolinevereniging Triffis Alkmaar i.s.m. gymnastiekunie KNGU. De hele dag door spannende kwalificatierondes met erna de finales met verrassende ontknopingen. De in Nederland zeldzame teamwedstrijd in deze gymdiscipline, die een speciale strategie vereist en een extra beroep doet op het teamwerk, vormde een mooi begin van het nieuwe trampolineseizoen in Nederland.

Uitslagen NK Teams 2018 Eredivisie

Over de NK Teams 2018 waren er vele bijzondere verhalen op te tekenen. Na vijf jaar nam Trampolinespringen Flik-Flak in de hol van de leeuw de titel in de hoogste (ere)divisie, over van de thuisclub, doordat Team 1, – bestaande uit Milco Abrahams, Luuk Swinkels, Senna van Gelder en Jackie Lionahr -, een totaal van 152,495 punten uit het vuur sleepte. Met een glansrol voor jeugdspringster Van Gelder die in de finale, tussen de twee EK-brons-winnaars senior/junior Abrahams en Swinkels in, met een sterke oefening ook een belangrijke bijdrage leverde aan de overwinning met 152,495 punten. Lionahr, de Nederlands kampioen individueel van 2017 en synchroon (met Floor Meijering) van 2018, had pech met haar keuze-oefening in de kwalificatieronde en kon deze niet uitspringen.

Elk (mixed) team kon vier springers opstellen in de kwalificatieronde, de beste drie beste springers traden aan in de finale. Het zilver was voor hun clubgenoten in Team 2 – bestaande uit Joep van de Wetering, Caitlin van den Heuvel, Julia van Ham en Cas Westbroek -, dat de tweede plaats veilig stelde met 144,825 punten. Ook een mooie prestatie van deze gedreven jonge talenten, die de Bossche club een verrassend tweede medaille bezorgden in de prestigieuze strijd om de nationale clubteamtitel. Jeugdspringer Westbroek sprong beide oefeningen in de voorronde uit voor een respectabele totaalscore van totaal 87,075 punten.

Memorabele comeback en pech voor titelverdediger

Team 1 van Trampolineschool Heerenveen (TSH) – bestaande uit Claudia de Graaf, Bram Marskamp, Daan Bergsma en Danielle Bogaards (alleen in de voorronde) – maakte na drie jaar voor de club een memorabele comeback op het NK Teams door het brons te pakken met 144,235 punten. Een mooie prestatie om hun clubgenote Milou Bosscher eer aan te doen. Na het tragisch ongeluk van Bosscher op het NK Teams van 2015, een springster van hun generatie die een dwarslaesie opliep na een val en daardoor verlamd raakte, nam de club een aantal jaren geen deel aan dit toernooi om de sporters de ruimte te geven om dit te verwerken. De nu 16-jarige Bosscher is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke sportheld en een groot voorbeeld voor velen in en buiten de club en de gymsportwereld door haar doorzettingsvermogen, standvastigheid en wilskracht. Ze ging niet bij de pakken neerzitten en, met de grote steun van haar ouders en de clubgenoten, vocht ze zich terug naar een zinvolle toekomst. Binnenkort hoopt ze de CIOS te gaan volgen.

Team 1 van thuisclub TV Triffis Alkmaar, bestaande uit Roel Teillers, Niamh Slattery, Jordy Mol en Bo Bet (die twee mooie reeksen neerzette in de kwalificatieronde) – kwam in de finale tot de vierde plaats met totaal 120,840 punten. Mol had pech in zijn oefening en kon deze niet uitspringen, waardoor de zesde nationale clubteamtitel op rij voor de thuisclub een brug te ver werd. Teilers excelleerde tot grote hoogte met de hoogste dagscore voor een adembenemende, goed uitgevoerde oefening, die 56,030 punten opleverde. Boeiend was het duel dan ook tussen Teillers (de Nederlands kampioen 2018 bij de senioren) en Abrahams (de Nederlands kampioen 2018 bij oudste junioren, die in de NK-teamsfinale tot 55,465 punten kwam). Beide topspringers gingen tot het uiterste gingen om hun team aan een hoge klassering te helpen. Dat wordt nog eens een sublieme titelstrijd aangevoerd door twee bij de senior heren in de aanloop naar en wie weet tijdens het NK 2019. Al zijn er genoeg andere heren die zich gaarne ook daarmee willen en kunnen inlaten (op termijn). De ‘Flying Dutchmen’ are coming back!

Uitslagen NK Teams 2018 eerste t/m vierde divisie

Team 1 van TV Triffis Alkmaar – bestaande uit Mads Ottenbros, Nick Vonk, Tess de Vries en Lina Joy Uljee – pakte wel het goud in de eerste divisie met 141,230 punten. Het zilver was met 132,535 punten voor Team 1 van KDO Apeldoorn, bestaande uit Eline Beijleveld, Tess Ignatius, Wessel de Kruyff en Cayden Ham. Team 1 van Turnoss uit Oss – bestaande uit Marytt Abrahams, Madelief Markx, Fleur Machielsen en Femke van der Venne -, ging met het brons naar huis door 132,070 punten te scoren.

In de tweede divisie greep Team 4 van De Springbokken uit Soest, – bestaande uit Kelly van Leeuwen, Ilse Wolkenfelt, Terra Brehler en Susanne Weijers -, het goud met 127,800 punten. Ze bleven Team 1 van TV Triffis Alkmaar – bestaande uit Daphne de Groot, Julian Bakker, Indy Metzelaar en Alieke van Heerde -, nipt voor, dat 127,570 punten noteerde. Het brons ging 125,125 punten naar Team 1 van TSV Hoogezand – bestaande uit Aniek Doorten, Anouk Dreijer, Manon Vonk en Daniel Blik -.

Team 1 van De Springbokken Soest, – bestaande uit Guilia Roman Vals, Yasmine De Graaf, Dilara Ucar en Daniek van der Molen -, pakte ook het goud in de derde divisie met 87,650 punten, gevolgd door Team 2 van Agilitas uit Bunschoten, bestaande uit Esmee Bakker, Femke van Twillert, Lotte Scholten en Annabel Nagel -, met 86,400 punten voor het zilver en Team 3 van RGV Ruurlo – bestaande uit Lonneke Heijink, Nila Meulman, Lotte de Vrught en Marlein Kapers – met 85,900 punten voor het brons.

In de vierde divisie ging de titel naar Team 1 van GTH Heiloo, bestaande uit Khee Buur, Elise Ten Bruggencate, Brechtje Van Haneghem en Sheila Kuijper, met 80,950 punten. Tweede ex aequo met 78,750 punten werden de Teams 1 van respectievelijk DOS Castricum – bestaande uit Lotte Tabak, Famke Born en Rosalie Zoontjes – en MGV Middelstum – bestaande uit Daphne Reinders, Melissa Reinders, Sascha Zijlstra en Evelien Leegstra -.

Oproep tot verbetering samenwerking in trampolinewereld

Opvallend nieuws over dit NK Teams van de KNGU stond in de ochtendkrant deze zaterdag. Trainster Kirsten Kappetein van TSH Heerenveen – die in de voorgaande decennia haar sporen heeft verdiend in het opleiden en coachen van trampolinespringers die het ver schopten nationaal en internationaal, deed een verrassende oproep in de Leeuwarder Courant. Ze pleit ervoor om de krachten in de trampolinewereld weer te bundelen, tekende Renze Lolkema op in haar artikel gepubliceerd d.d. 8 december 2018 6:30 uur op de website LC.nl. Na de vier jaren waarin Mark Schuurman bij en via de KNGU in Beekbergen planmatig en systematisch hard gewerkt heeft om de sport weer op de kaart te zetten, kan de onderlinge samenwerking in Nederland volgens Kappetein veel beter en pleit ze voor meer trainingsuren zodat algemeen het niveau kan stijgen.

Zodoende zal Nederland in haar visie internationaal structureel de middenmoot kunnen ontstijgen. [CITAAT] “[…]We moeten de zaak opnieuw wakker schudden […] Als je de Nederlandse toppers met elkaar laat trainen, is dat goed voor iedereen. De toppers halen het beste in elkaar boven, het niveau zal groeien.” [Einde citaat] Een bekende oproep die in meer sporten die onder de KNGU vallen vaker gedaan wordt, omdat ze geen centrale Oranjeselectie-trainingen kennen zoals het turnen.

Al met al was het weer goed om na het WK en de plaatsingswedstrijden voor dit NK in Alkmaar de hele trampolinewereld weer op de been te zien. De kaarten zijn mooi uitgelegd voor het nieuwe seizoen, dat op zaterdag 16 maart 2019 – in het jaar voor de Spelen van Tokyo – een hoogtepunt kent  met de 23ste editite van de wereldberoemde internationale Aalsmeer Flower Cup die Nederland al meer dan vijftig jaar op de internationale kaart houdt. Met jongere toernooien als de ook tweejaarlijkse toernooien Forza Cup in Goes en de Dutch Trampoline Open in Alkmaar, die in 2018 zich voltrokken.

Meer informatie over de NK Teams Trampolinespringen 2018, inclusief de officiële uitslagen, is te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU. In zijn persoonlijk vlog namens organiserende club, Triffis TV, publiceerde coach/trainer Sven Mooij een beeldverslag van de NK Teams (zie bovenstaande video). De twee aftervideo’s van GymPOWER staan hierboven.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, foto’s en edidt GP-video 2 © Therry da Silva | Filmbeelden en edit GP-video 1 © Jeroen de Bruin | Ingesloten video YouTube/FB © Triffis TV/© Sven Mooij

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.