Combi acro, RG en turnen op TuG Pokal

Combi acro, RG en turnen op TuG Pokal

LEIPZIG – Op 1 december 2018 werd de negentiende editie (!) van de Internationale TuG Pokal gehouden in Leipzig, Duitsland. Een toernooi dat drie sporten verenigt: er werden tegelijkertijd wedstrijden gehouden in ritmische gymnastiek, acrobatische gymnastiek en damesturnen op het hoogste niveau.

Dit vereiste van organiserend vereniging Turn- und Gymnastikclub Leipzig e.V. een volledige herinrichting van hun turnhal, want de drie wedstrijden werden in één ruimte gehouden. Turntoestellen moesten dus verplaatst worden om ruimte te maken voor twee vloeren naast elkaar – een ritmische en een turn/acrobatische vloer. Het publiek mocht langs de randen van de zaal plaatsnemen op stoelen.

Foto © TuG Leipzig Pokal | © Kiel Kiki: opkomst deelnemers

Op vrijdagavond 30 november 2018 werden de deelnemers – naast Duitse clubs waren ook gymnasten uit Tsjechië, Hongarije en Zwitserland ingeschreven voor deze wedstrijd – verwelkomd en de wedstrijden zelf werden gehouden op zaterdag 1 december 2018. Naast individuele titels was er ook een team-competitie waarbij twee gymnasten of twee acro-teams gekoppeld werden en hun gezamenlijke scores de ranking bepaalden. Voor de toeschouwers een afwisselend toernooi omdat van alle drie de sporten kon worden genoten, en voor de gymnasten de kans om eens te kijken bij andere dan hun eigen favoriete sport. De RG-oefeningen werden afgewisseld door die van de acroteams en op de diverse turntoestellen.

Ritmische gymnastiek

De ritmisch gymnastes draaiden voor hun wedstrijd twee oefeningen. De gecombineerde score bepaalde het individuele podium. Bij de senioren was het Anja Kosan van Turnzentrum Berlin die duidelijk boven haar tegenstanders uitstak. Kosan had met bal en knotsen dan ook een beduidend hogere moeilijkheidswaarde dan haar concurrentes. Bij de junioren was het Katharine Fedorov van dezelfde club die de hoogste trede van het erepodium mocht betreden, al was haar bal-oefening beduidend beter dan haar knots-oefening. Samen met teamgenoot Helena Ripken, die individueel derde werd, werd Fedorov voor DTB Turnzentrum Berlin ook kampioen in de club-competitie. Bij de pre-junioren was het Anna-Lena Bernstein van thuisclub TuG Leipzig die individueel het goud in ontvangst mocht nemen.

Turnen Dames

Voor het turnen ging het om een wedstrijd met balk, brug en vloer. Sprong werd deze wedstrijd niet geturnd. Bij de samengevoegde categorie junioren/senioren ging het individuele goud naar de Duitse Jolina Feige van SV Halle. Doordat degene aan wie zij voor de clubcompetitie gekoppeld was echter moest afzien van deelname, viel zij in de clubcompetitie niet in de prijzen. Het individuele goud bij de pre-junioren was voor de Tsjechische Nela Štĕpandová van GK Vítkovice. De voorsprong op de nummer twee, de Duitse Jessica Schlegel van TuG Leipzig, nam zij vooral op brug want op de andere twee toestellen ontliepen de twee elkaar nauwelijks. Toch was het TuG Leipzig die in de combinatie Schlegel met Chiara Schmidt in de teamcompetitie een nipte voorsprong nam op GK Vítkovice, gevormd door Štĕpandová samen met Karla Adamíková.

Acrobatische gymnastiek

Screenshot Livestream FB © TuG Leipzig Pokal: Tobias Vitera en Albrecht Kretzschmar

In de acrocompetitie ging de wedstrijd om twee oefeningen. Het senior duo Daniel Blintsov en Xenia Mehlhaff van Sportclub Riesa koos voor balans en combinatie en wisten op beiden een verbluffend ruime score van 29 punten te noteren, die hen het individuele goud opleverde. In de jongere leeftijdscategorie was het een herenpaar dat er met de eerste prijs vandoor ging.

Het duo Tobias Vitera en Albrecht Kretzschmar van SC Riesa (zie screenshot links) draaide een balans- en een tempo-oefening die hen nipt boven hun clubgenoten Sneschana Sinkov en Arina Starikov bracht. Deze laatste waren echter in de clubcompetitie gekoppeld aan Blintsov & Mehlhaff en mochten dus het goud in de clubcompetitie mee naar huis nemen.

Nadat eind van de middag alle prijswinnaars nog eens op het podium gehuldigd waren, volgde nog een banket voor alle deelnemers. Het was opnieuw een zeer geslaagde en afwisselende gezamenlijke competitie.

Meer informatie is te vinden op de website en de Facebookpagina van TuG Pokal Leipzig e.V.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits verslag en tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden: screenshots livestream Facebook © Turn- und Gymnastikclub Leipzig e.V. Pokal en © SC Riesa en foto’s © fotograaf Kiel Kiki, verstrekt door de organisatie van TuG Pokal 2018

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.