RG Omnia Cup is Flower Cup van RG

RG Omnia Cup is Flower Cup van RG
Foto © Therry da Silva

AALSMEER – Op zaterdag 24 november 2018 vond de vierde editie van de jaarlijkse RG Omnia Cup plaats, een uniek toernooi op de Nederlandse sportkalender in dezelfde locatie als de wereldberoemde Flower Cup van het trampolinespringen, in De Bloemhof in Aalsmeer. Op dit internationale toernooi, speciaal georganiseerd om ook de lagere niveaus een mooie wedstrijd te bieden aan het begin van het seizoen, traden 114 ritmisch gymnasten aan van vijftien sportclubs uit zes landen: België, Duitsland, Frankrijk, Letland, Zwitserland en ook Nederland. Zij zetten hun beste beentje voor, terwijl er tussendoor genoten kon worden van kwalitatief hoogstaande demo’s. Trainers van de buitenlandse clubs gaven aan dat de organisatie bijzonder goed was en ze volgende keer weer graag terug komen. Een mooi begin van het nieuwe RG-seizoen.

De vertrouwde,  grote wedstrijdhal van De Bloemhof was voor deze gelegenheid in tweeën verdeeld: een deel voor de warming-up, het ‘inturnen’ en het ontspannen tussendoor; en het andere deel ingericht als wedstrijdarena, in stijl feestelijk aangekleed zoals het hoort bij de chique RG-sport. Door een boog van ballonnen traden gymnastes aan om het beste van hun kunnen te tonen aan de jury en het publiek op de flink bezette tribunes. De organisatie kon rekenen op veel jurypower in twee teams en ook de ondersteuning van ruim dertig vrijwilligers. De wedstrijden liepen geolied, waardoor iedereen aandacht en ruim baan kreeg en alles op tijd afgerond kon worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Wedstrijdhal De Bloemhof feestelijk aangekleed

Met al vroeg in de ochtend de grote uitdaging voor de gymnastes uit de categorie pre-junioren C (geboren 2007-2008) om de spits af te bijten, gevolgd door de benjamins (geboren 2009-2010) in de niveaus A t/m C en de pre-junioren in de categorie B. Na de lunch kwamen de allerjongsten in actie, de mini’s (geboren 2011 t/m 2013) die diep ontroerden met hun gedrevenheid om hun oefeningen zonder materiaal zo goed en serieus mogelijk te brengen. Hierna volgde respectievelijk de wedstrijdronde voor de junioren C en B (geboren 2004 t/m 2006) en de senioren A t/m C (geboren 2003 en ouder) de diverse soorten handmateriaal aan de slag gingen: lint, hoepel, touw, bal en knotsen. Met behulp van diverse soorten muziekstijlen en de daarop gebaseerde choreografie toonden deze dames ook persoonlijke smaak, karakter en stijl, wat het boeiend maakte voor de kijkers. Die hadden heel wat indrukken te verteren op zo’n dag.

Lucie Huiskens, één van de organisatoren van het toernooi vanuit SV Omnia 2000, vertelde over het sterke wedstrijdformat dat ten grondslag ligt aan dit toernooi. Huiskens: “Het is mooi om dit internationale toernooi te organiseren. Het is een vriendschappelijke interland met deelnemers uit Nederland en het buitenland op A, B en C-niveau. Vier jaar geleden organiseerden we deze wedstrijd voor het eerst, omdat we ook graag een internationale wedstrijd wilden voor de dames van C-niveau. Ook vonden we het belangrijk dat meisjes van één vereniging op dezelfde dag hun wedstrijd konden hebben. In een ongedwongen sfeer kunnen de deelnemers hun oefening voordat het wedstrijdseizoen start, een keer op een wedstrijd doen. Zo zijn we zeg maar de ‘Flower Cup van de Ritmische Gymnastiek’. We worden geholpen door alle vaders en moeders van de club, dat is fijn.” Uiteraard ook door sponsoren en daar zijn ze heel blij mee.

‘De Flower Cup van de Ritmische Gymnastiek’

Op dit individuele toernooi, waar geen wedstrijdonderdeel is voor groepen of duo’s, zijn de jongste deelneemsters net vijf jaar geworden. Voor de aanwezigen heel leuk om te zien. De RG-trainsters van SV Omnia 2000 zijn ook blij met de wedstrijd. Verdeeld over een aantal categorieën deden ook een groot aantal gymnastes van de club zelf mee. Mara van Eijk: “Voor een aantal was het echt de eerste wedstrijd en ze hebben het heel goed gedaan. Het is ook leuk om te zien dat buitenlandse trainers het ook naar hun zin hebben.” Trainster Anastasija Samsonova uit Letland, een land die op EK en WK te zien is met individuele en groepsoefeningen, spreekt normaliter alleen Russisch, maar wilde zo graag haar tevredenheid delen dat ze met een tolk aan GymPOWER vertelde: “Als team uit Letland hebben we het erg naar onze zin in Nederland en Aalsmeer. Het is hier ook een mooie sporthal. De organisatie van deze wedstrijd is van hoog niveau. We hopen volgend jaar er weer te zijn.” 

Deze diashow vereist JavaScript.

Diversiteit en schoonheid van de RG-sport

Tussen de wedstrijdrondes door waren er ook diverse soorten demo’s van hoogstaand niveau die de diversiteit en schoonheid van de RG-sport goed toonden. Een oogstrelende toegift voor de toeschouwers die al de hele dag verwend werden met het sierlijke kijkspektakel aan kleur, emotie en beweging dat deze sport altijd biedt. Een bijzondere demo was die van Ilse Huiskens en Lisa Vos, die inmiddels hun actieve RG-carrière hebben beëindigd en nu hard als trainers aan het werk zijn. De twee toppers van weleer wilden nog één keer hun toptalent tonen met een baloefening. Ook de andere demo’s waren van hoge kwaliteit, zoals de groepsdemo van Christel, Ilse, Julia, Eva en Yasmin.

De kampioenen B-junioren Valeria Baars en Livana Goots deden tijdens de lunch een demo. Namens de nieuwe club Rhythmic Dreams Gymnastics Academy (RDGA) die een week later zelf een eerste, internationaal toernooi zal organiseren, – de Dream Cup 2018 in Hoofddorp – deden de zusjes Yasmin en Laila van Es als duo een bijzondere demo en de groep twee bijzondere groepsdemo’s. Eén met hoepel, de ander met lint. Yasmin van Es: “Het is leuk om je oefening te laten zien en je kan hem zo ook nog een keer oefenen. Met publiek erbij in de echte pakjes is toch wat anders.” Het zou mooi zijn voor gymnastes en sportliefhebbers als ze deze groepsoefeningen in definitieve vorm op de NK van 2019, met medaillekansen, kunnen bewonderen.

Foto © Bart Treuren

Tot slot vond de prijsuitreiking plaats, in deze gymsport ook een ‘cerémonie particulaire’. Naast de medailles in drie kleuren, werd er ook gestreden om speciale prijzen die de elegantie en gratie van de RG benadrukt:  de titels Miss Grace, Miss Flex en Miss Elegance, de pechvogelprijs en een aanmoedigingsprijs. Uiteindelijk legde Laura Bijl van Gym Haacht uit België met de hoogste dagscore beslag op de Omnia Cup. Volgend jaar is het alweer vijfde editie van de Omnia Cup en viert de organisatie op 23 november 2019 het eerste jubileum.

Meer informatie is te vinden op de activiteitenpagina op van de RG Omnia Cup, de Facebookpagina en/of website van SV Omnia 2000 Aalsmeer. De beeldreportage van GymPOWER met een impressie van dit toernooi, inclusief actiebeelden en interviews, is te vinden op het Youtube-kanaal van onze Sportredactie en is te bekijken via de link bovenaan dit artikel.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, interviews en video-edit © Casper Beijn | Videobeelden © Jeroen de Bruin, © Therry da Silva en © Bart Treuren/RGym.eu

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.