Voorlopig faillissement USA Gymnastics?

Voorlopig faillissement USA Gymnastics?

INDIANAPOLIS, USA – Column Eric Boonstra-Holland –  Het jaar 2018 heeft het één na het andere rampbericht voor de ooit zo machtige en rijke Amerikaanse gymfederatie gebracht. Van ontslagen tot arrestatie van (voormalige) bestuurders tot de dreiging van het Amerikaans olympisch comité USOC om haar status als nationale sportbond af te nemen als er geen ingrijpende reorganisatie wordt doorgevoerd. Op 5 december 2018 werd bekend gemaakt, dat USA Gymnastics uit voorzorg op eigen initiatief uitstel van betaling heeft aangevraagd. De nasleep van het #meetoo verhaal en het grootschalige misbruik van turnsters door de voormalige bondsarts Lawrence N. heeft grote financiële gevolgen voor de Amerikaanse turnbond. De potentiële claims die hieruit naar voren komen zorgen voor een ondraaglijke financiële last voor de Amerikaanse turnbond die ze niet kunnen betalen. Indien de bond geen actie onderneemt, zal het definitieve bankroet op zich laten wachten.

In de Verenigde Staten bestaat er de mogelijkheid om zelf op voorhand al een statusbescherming tegen een te verwachten faillissement aan te vragen. Dit geeft de betreffende organisatie de ruimte om een reorganisatie aan te gaan en in onderhandeling te gaan met alle schuldeisers om te kijken of er een algehele regeling getroffen kan worden met deze schuldeisers maar die ook van toepassing zal zijn voor toekomstige schuldeisers. Op deze wijze heeft de gymbond zelf de touwtjes nog in handen en wacht het niet af tot het te laat is. Hoofdstuk 11 van de Code Bankroet geeft organisaties in de Verenigde Staten deze mogelijkheid.

De grote vraag rijst uiteraard waarom de bond deze stap heeft genomen omdat er nog geen signalen waren van een mogelijk bankroet. In de States zelf gaat men er vanuit dat er al een behoorlijk aantal claims door het seksueel misbruik moeten liggen omdat een organisatie die niet in financiële problemen verkeert anders niet op deze wijze een artikel 11 status had kunnen aanvragen. Maar het gaat ook gevolgen hebben voor alle personen die nog van plan zijn een claim in te dienen bij of tegen de bond.

USA Gymnastics zal aansturen op afspraken met huidige schuldeisers waarbij deze afspraken dan ook voor toekomstige schuldeisers van toepassing zijn en de deur dicht gooien voor extreem grote claims. Wie weet zal de uitkomst van de onderhandelingen zijn dat er helemaal geen claims worden uitbetaald maar alleen schriftelijke excuses voldoende zal zijn voor de huidige eisers, dan zullen ook toekomstige eisers hier genoegen mee moeten nemen. Uiteindelijk zullen er weinig mensen zitten te wachten op een werkelijk faillissement van de bond.

De komende periode zal in financieel opzicht dus een spannende worden voor de huidige schuldeisers maar vooral de uitkomst zal bepalend zijn voor het overleven van de bond en de mogelijkheden voor toekomstige schuldeisers. De activiteiten van de bond op dit moment zijn niet in gevaar en vinden ook gewoon doorgang. Dit zal alleen maar anders worden als bond en schuldeisers er via deze procedure niet uitkomen en na afloop het reguliere traject in zullen moeten. Maar dit lijkt een ieder te willen voorkomen.

Meer informatie is te vinden op de website van USA Gymnastics.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Eric Boonstra-Holland | Credit beeld: logo © USA Gymnastics

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.