De charme van het NK Runner-Up Twirl

De charme van het NK Runner-Up Twirl
Foto © Casper Beijn

ALMERE – Op zaterdag 15 en zondag 16 december 2018 werd onder de auspiciën van NBTA Nederland het Runner-up Kampioenschap Twirl 2018 gehouden alsmede  een aantal voorrondes van het NK Twirl annex EK-kwalificatiemoment, dat op zaterdag 12 en zondag 13 januari 2019 zal plaats vinden in Topsportcentrum Almere. Na een jaar vol plaatsingswedstrijden en voorrondes en enerverende internationale prestaties beleeft het seizoen in deze sport, – die net zo goed de Olympische status ambieert en nastreeft -, ook haar climax. Twirlsporters, dames en heren, die zich hebben weten te plaatsen voor de eindrondes, krijgen de kans hun kunnen met de baton in diverse disciplines te tonen aan supporters en liefhebbers. Op welk niveau ook, het is en blijft een grote eer en uitdaging op een NK te staan. Voor de ruim vijfhonderd toeschouwers was het een fascinerend kijkspektakel. Team GymPOWER ging er op uitnodiging van de organisatie op zondag een kijkje nemen.

Aanblik van de wedstrijd

De aanblik van de wedstrijd is net zo veelzeggend als in elke andere gymnastische en/of artistieke sport, waarbij hier ook sporters van sport- en gymnastiekverenigingen aantreden die zich op het twirlen hebben toegelegd. De uitzonderlijke behendigheid om in de arena met de baton te twirlen en deze met je hele lijf in beweging te houden bij elke move die je erbij doet, – gymnastisch of dansant -, moet je koppelen aan lenigheid, gratie, uitstraling en de vereiste techniek van de discipline. Solo, in duo, in ensemble of in een large of small team, allen in diverse leeftijdscategorieën.

In elk van de disciplines – 1-baton, 2-baton, twirling, rhythmic (dance) twirl en super-x-strutting – heeft elke deelnemer in het optreden favoriete onderdelen om van te genieten en obstakels om te overwinnen. De lastigste zijn juist de onderdelen waarin je op zo’n NK het meest kan winnen, want de druk van het moment suprême kan je ook de kracht geven boven jezelf uit te stijgen. Daarmee kan dan ook de meeste ervaring worden opgedaan. Dat is niet anders dan in andere sporten.

Mixed zone interviews

Deze diashow vereist JavaScript.

We spraken in de mixed zone met sporters en trainers na hun wedstrijd en ze vertelden over hun ervaringen en beleving op dit voor hun sportcarrière en -seizoen bijzondere moment. Glunderend bij een geslaagd optreden, teleurgesteld en verdrietig bij tegenslag. Het gaat hier om meer dan de medailles en de uitslagen, met zoveel onderdelen, niveaus en categorieën in vele banen en rondes verdeeld. Technieken die in de training eerder moeilijk gingen, maar op deze wedstrijd heel goed gingen of zelfs opeens lukten en heel goed uit de verf kwamen.

Slopende zenuwen die je kunt omzetten in adrenaline. Trotse, tevreden of bezorgde coaches die je langs de lijn ziet meeleven met hun pupillen en teams. Veel verschillende clubs die je niet altijd ziet op het allerhoogste (inter)nationale niveau. Een enthousiast en betrokken publiek dat er echt achter gaat staan en de twirlers uit volle borst aanmoedigt en vooruit schreeuwt. Alles zorgt voor een passende sfeer met veel passie en plezier. Je kunt zien dat dit voor deze sporters echt hun wedstrijd is in het seizoen.

Winnen blijft leuk

Winnen blijft uiteraard leuk, maar de wedstrijduitslag is niet het enige. Wat bovenal hier telt is het verwezenlijken van het doel dat de sporters hier nastreven: een nieuw puntentotaal, een eigen persoonlijk record verbeteren, een oefening op je best op het hoogst haalbare niveau tonen, een verhaal met een boodschap goed uitbeelden, maar bovenal er staan op dit NK, met plezier. De gedrevenheid en het sportplezier vallen op. Dan zie je en spreek je dolblije atleten die in de armen van hun coach vallen en die zich na hun NK-routine volledig ontladen, maar ook graag een eerste reactie geven op hun prestatie.

Bij solo 1-baton en 2-baton bijvoorbeeld is het zelfs boven verwachting qua niveau.  De groepen, ingedeeld in ensemble dance twirl, vielen op door hun goede synchroniciteit en vormden vaak een mooi geheel bij het uitvoeren van hun themaroutine. Er is veel talent bij de oudere maar ook de jongere twirlsporters. Dat ze jong beginnen en op deze wedstrijd hun talent al tonen, kan een voorbode zijn van goede resultaten op termijn het hoogste Nederlandse niveau. Het is dus ook een kweekvijver voor hierna. De NBTA herkent de positie van dit NK hierin. Wellicht daarom zie je dat veel goede topcoaches het hier op dit niveau ook serieus nemen.

Start met NBTA On-Tour

Vandaar dat de NBTA, één van de twee twirlsportbonden in Nederland, om de clubs te helpen bij het breder opleiden, start met de NBTA On-Tour. Het goede voornemen voor 2019 is om naar alle clubs in alle delen van Nederland toe te gaan. Ook organiseert de bond inspiratiesessies, met de crossover twirl en dans. Met het nieuwe reglement is hier ook meer aandacht voor en besteden diverse clubs er ook al aandacht aan. Ook ziet de NBTA het graag, dat twirldemo’s zich presenteren op diverse sportevenementen en gala’s – zoals afgelopen zomer op GymIT! van GymPOWER -.

Waar de toppers met hun skills de sport kunnen helpen promoten en zodoende bijdragen tot een modern imago van een sport waarin heel hard wordt getraind, vergelijkbaar met zoveel andere grote en kleine sporten. Coaches die een internationaal diploma hebben behaald, om op topniveau les te geven, helpen clubs in binnen- en buitenland om het niveau verder omhoog te brengen, zoals Michelle Baggerman, Sabina Hoogendijk, Dominique de Bruijn, Melanie den Luit, Melody Meijer en Lianne Reijers. Het is mooi dat er ook gymnastiek- en of multisportverenigingen zijn die twirl in hun sportaanbod opnemen.

Twirl bij gymsportvereniging SV Omnia 2000

Foto © Casper Beijn

Een voorbeeld daarvan is SV Omnia 2000 Aalsmeer, beter bekend van o.a. het trampolinespringen, de ritmische gymnastiek en het turnen, maar ook in de twirlsport actief met toppers en talenten. Voor hen is het NK Runner-up hét toernooi op de kalender. Isa Spanbroek is net als de andere clubgenoten enthousiast, vooral over haar 1-baton en dancetwirl optreden.

De anderen keken uit naar hun optreden als Ensemble. Mayke Dobbe:“Trainsters Valerie (Leliveld) en Maaike (de Langen) trainen ons, van jong naar oud. Dat gaat prima. Eerst doen we de technieken om steeds beter te worden en uiteindelijk oefen je je eigen onderdelen. Als we tijd hebben zouden we best aan een twirlkamp willen meedoen.”

Rianne Kempenaar: “Omnia is een hele leuke en gezellige vereniging. De trainingen zijn leuk en we zijn ook wel ergens heen gegaan. Als we trainen gaat wel het doek van de zaal omhoog. Dan zien we ook het turnen van Omnia, aan de andere kant is gym voor oudere mensen. Zo zijn er bij ons nog veel meer sporten. In e zomer was er een Omnia-show voor alle sporten. Turnen, ballet, dansen, twirl. Alle muziek wordt dan aan elkaar geplakt, een heel gedoe.”

Rachel Vianen: “Ik vind vooral de wedstrijden leuk, omdat die vaker in het jaar zijn.  Daar schrijf je dan voor in, maar een show één keer in het jaar is ook wel leuk.” NBTA On Tour zou ook voor deze vereniging prima kunnen uitpakken.

Twirl bij dans- en turnvereniging TOOS Waddinxveen – Illusion

Foto © Illusion TOOS Waddinxveen

Een andere gymsportvereniging met een twirlafdeling is TOOS Waddinxveen met Illusion, die ook vertegenwoordigd was op het NK Runner-up 2018 in Almere, onder leiding van trainsters Renske Langendam-Luijendijk en Jorien Hofman. Op zaterdag 15 december 2018 deed Team B op het thema ‘Mummy’s’ mee in de categorie Junior Runner-up Small Team Dance. Met een dubbel gevoel voor deze dames. Na vele trainingsuren en hard werken, deden zij met hun show voor het eerst mee aan een NK, maar grepen met een vierde plaats net naast een bronzen medaille met deze routine die ze voor de laatste keer opvoerden.

Op zondag 16 december 2018 lieten Hanneke Heemskerk en Petra van Harten een sterke routine zien in de categorie Junior Duo Twirling voor de zesde plaats. Soliste Madelon van Harten wist met een sprankelend optreden haar negende plek in de categorie Senior te behouden.  Irine Kleiweg deed mee aan het onderdeel Super-X-Strutting bij de senioren (13de) en met Vivien Paulus aan het onderdeel Duo Dance Twirl (12de). De coaches en sporters zijn tevreden en trots. “Een zeer geslaagd weekend, waarbij iedereen boven verwachting heeft gepresenteerd. Geen prijzen, maar wel van iedereen super mooie optredens. Echt om trots op te zijn!”

De blik bij TOOS is ook alweer gericht op komend jaar: “We gaan er weer een sportief en gezellig jaar van maken! Met nieuwe uitdagingen, teams en routines. Vanaf 11 januari 2019 starten we weer met de lessen en iedereen is van harte welkom om te komen kijken. De eerste twee lessen zijn altijd gratis!”

Aftervideo GymPOWER in tweeluik

In de aftervideo van GymPOWER zijn actiebeelden verwerkt en interviews met onder andere Eveline Minnee van MTD Spirit Alphen aan den Rijn, Nikita de Groot van Showgroep Liberté Rotterdam e.o., Sanne Atmodikromo van TOSS Spijkenisse, Naomi van Zuylen van Twirlpower bij VIOS Mijdrecht, Danique Arlar van de TV The Pink Panthers Maarssen en de trainer-coach van Starlight Dans- en Twirlteam Uithoorn. De twee delen van deze aftervideo staan op het Youtubekanaal van GymPOWER en zijn in dit artikel bijgesloten.

Meer informatie over het NK Runner-up en het NK Twirl 2018-2019 in Almere  is te vinden op de website van de NBTA Nederland.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst, interviews en beelden © Casper Beijn | Meer videobeelden © Jeroen de Bruin | Eigen foto © Illusion TOOS Waddinxveen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.