Magisch kerstverhaal RV Olympia Mierlo

Magisch kerstverhaal RV Olympia Mierlo
Foto © Maurice Smeets

MIERLO – Op 14 en 15 december 2018 sloot RV Olympia Mierlo in de context van passende winterse taferelen een geslaagd sportjaar af met een indrukwekkende mooie Kerstshow in drieluik. Team GymPOWER ging op uitnodiging een kijkje nemen bij de eerste van de drie shows en werd aangenaam verrast. Door de kwaliteit c.q. het hoge niveau van de acts, choreografieën, de kostuums en decorstukken, het enthousiasme en de passie van deelnemers en crew, de gastvrijheid van de club. Met live zang tussendoor, een origineel kerstverhaal en een goed verzorgde presentatie, waarbij hun sport er echt, op volle sterkte – geen doen alsof -, doorheen verwoven was. Hartverwarmend en diep rakend. “Als je een engelervaring wil deze Kerst, moet je naar Mierlo gaan!”, bleek een goed advies. Een magisch kerstverhaal op rolletjes. 

Alweer een aantal jaar nu volgt Team GymPOWER de sport kunstrolschaatsen op NK en internationale (titel)toernooien zoals EK, WK en World Roller Games. Omdat het ook een artistieke jurysport is die de rolschaatstechniek combineert met zowel dans als gymnastische en acrobatische elementen, verwerkt in routines die een choreografie hebben als basis. RV Olympia in Mierlo is dit jaar één van de drie clubs die ons verslagteam ontvangt bij een eindejaarsshow c.q. theatervoorstelling. Dat is iets heel anders dan wedstrijden, maar toch net zo belangrijk voor een artistieke sport, voor de club en haar sporters, trainers en andere leden.

Deze diashow vereist JavaScript.

De charme van het kunstrolschaatsen

Kunstrolschaatsen heeft  iets van het kunstrijden op ijs, maar doet gymnasten eerder denken aan het rhönradturnen waarbij gymnastische en acrobatische oefeningen al dan niet op muziek gedaan worden, al rollende op een harde (houten) ondergrond. Alleen is het wiel in casu dan wel een flink stuk groter. Omdat de sporters zich op rolschaatsen kunnen verplaatsen in de horizontale ruimte, kan lichaamsbeheersing, coördinatie, talent en vaardigheden, solo of samen, over de hele breedte en lengte van de vloer geëtaleerd worden. In wedstrijdverband wordt gekeken naar het technisch niveau, de mate van uitvoering in combinatie met het artistieke gehalte van de verplichte en vrije kür. Die skills kun je benutten om er meer mee te doen, voor een win-win-situatie voor alle betrokkenen die het trainen en oefenen meer kleur en zin geeft. De ervaring van het organiseren van zo’n show, het deelnemen en het bijdragen aan de realisering ervan, is onbetaalbaar.

Het mooie van het kunstrolschaatsen is, zoals ook bij andere artistieke sporten, dat je er alleen een theateropstelling bij hoeft te doen, – met licht- en geluidseffecten en een goede dj in een geschikte locatie -, en je hebt een complete, avondvullende show. Laat dat nou ook een mooi middel zijn om effectief een paar vliegen in één klap op te lossen voor de sportclub in kwestie. Hiervoor wordt alles en iedereen gemobiliseerd en zo heb je gelijk een dijk van een teambuildingsproject dat geen extra moeite, tijd en geld kost. Zo’n eindejaarsshow biedt juist vele mogelijkheden om aan crowdfunding voor de club te doen en op een leuke manier de clubkas te spekken, waarbij het motiveren van sponsoren, donateurs en andere subsidieverstrekkers een stuk gemakkelijker is dan de fondsenwervingsacties waar niet direct en zichtbaar iets tegenover wordt gezet. ‘Last but not least’ is deelnemen aan zo’n show een grote inspiratiebron voor sporters die zodoende iets concreets – in sportief, cultureel, sociaal en creatief opzicht – terug kunnen doen voor hun club en supporters, die het hele jaar door zoveel in hen investeren.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zelfvertrouwen en ontwikkeling 

Spelenderwijs kunnen sporters en trainers ook bezig zijn met het aanleren van de routines voor het nieuwe seizoen, wat geïntegreerd wordt in de trainingen en in de show, waarbij ze alvast ervaring kunnen opdoen om voor een groot publiek te staan. Doorslaggevend voor het zelfvertrouwen en de ontwikkeling als beoefenaar van een artistieke sport en de trainers, net zo goed voor debutanten en beginners als voor de geroutineerde gevorderden. Verweven door de show zit een serieuze generale repetitie voor de routines, die hen vleugels geeft om in het nieuwe jaar er tegenaan te gaan om deelname aan NK en (inter)nationale (titel)toernooien af te dwingen. Daarnaast is het gewoon geweldig leuk om aan een groot publiek, onder wie je trouwe supporters, te laten zien wat je allemaal kunt en het jaar op een gezellige manier met elkaar af te sluiten. De Kerstshow van RV Olympia in Mierlo had alle bovenstaande elementen in zich. Afgelopen jaar maakten we nader kennis met deze club, omdat ze in 2018 een junior Nederlands kampioen annex WK-ganger onder de leden telde – Yvon Swinkels – en tevens de eer kreeg van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB) om de Interland voor internationale kunstrolschaatstalenten – om de vijf jaar in Nederland – te organiseren. Een geslaagde evenement dat nieuwsgierig maakte naar meer te weten te komen over deze club.

Gevangen in de neurotische rush en stress van de oneindige stroom eindejaarsevenementen en toernooien reis je als sportjournalist gehaast af naar een dorp ergens in Oost-Brabant om er op tijd te zijn, je blind starend op de navigatie, zonder oog te hebben voor de winterse taferelen om je heen. Dan stap je binnen in een warme zaal, word je gastvrij ontvangen, krijg je de beste kijkplekken – naast de wethouder – in een prachtig ingerichte zaal en kun je eindelijk neerzitten, in verwondering naar wat komen gaat. Eerst nog een warm bakje troost gekregen en kunnen rondkijken wat er hier allemaal getoond wordt. Een tot in de puntjes verzorgd kerstdecor, een lichtjesfeest in alle kleuren oplichtend met de Kerstman die chocolaatjes uitdeelde en jonge elven op de rolschaats met een mand vol programmaboekjes. De voor de show en de club verantwoordelijke mensen en de wethouder gesproken en afspraken gemaakt voor interviews in de pauze. De prijzentafel bewonderd bij de kassa, waarvan de lootjes pas in de pauze gekocht konden worden voor het goede doel. Uitgevogeld dat Roy Broekema van Rollingteam Noord uit Oud-Pekela – derde op de Interland 2018 in Mierlo en ook debuterend WK-ganger namens Nederland – hier te gast is om te tonen dat kunstrolschaatsen ook een mannensport is. Met de buren op de tribune gedeeld in hun prikkelend enthousiasme en nieuwsgierigheid voor het resultaat van alle werk dat gezamenlijk door iedereen in de club al maanden is verzet. Over alles is nagedacht en iedereen straalt op deze avond. De organisatie is geolied en alles verloopt op rolletjes.

Deze diashow vereist JavaScript.

Adembenemend, weergaloos, prachtig

Leuk weetje tussendoor. Bij de Kerstshow eind van het jaar zetten alle ouders, supporters en clubvrijwilligers zich ook in achter de schermen. Eind van het sportseizoen, eind juni, dan is er ook weer een show, maar dan helpen de oudere sporters de jongere – debutanten en beginners – die hun ‘moment of fame’ krijgen. Dan zijn de ouders de VIP’s op de tribune die mogen genieten van het kunnen van hun sportieve kroost. Dit keer krijgen we ze pas na de show in de kantine even te spreken, waar nog lang nagepraat en -genoten wordt. “Het is hier één grote familie in deze club. Als je van buitenaf de club binnenkomt wordt je kind goed opgevangen. We stapten hier in een warm bad. Sportplezier en betrokkenheid met elkaar staat bij RV Olympia Mierlo op één. Dat is heel fijn met een sportend kind!” 

En toen begon de Kerstshow, op tijd. Licht uit, spotlights aan. We zaten achterover, keken en luisterden. Het is dat we tussendoor ook moesten fotograferen en filmen, het verslag voor GymPOWER moest er ook komen. Adembenemend, weergaloos, prachtig, zoals een sportshow hoort te zijn. Vanaf het eerste moment tot de laatste snik. Er schijnt een pauze geweest te zijn tussendoor. De show pakte je gelijk vanaf het begin in en liet je niet meer los. Met krachtige, ontroerende en sprookjesachtige acts in één vloeiende beweging; prachtige choreografieën, kostuums en decorstukken uitgewerkt tot op het puntje van de i – dat dit allemaal zelf bedacht en gedaan is! -; en een origineel, modern kerstverhaal met een heuse engelenervaring als uitsmijter, letterlijk met de hemel op aarde.

Alles uitgebeeld op de rolschaats, met originele presentatie en en de ‘golden touch’ voor een Kerstshow in de vorm van live zang en echte kerstliedjes. Veel en veel later, onderweg naar huis die nacht in een flinke sneeuwstorm op de glibberig gladde wegen vol ongeluk en ellende, hield de warme herinnering aan de show en de mensen van RV Olympia ons klaarwakker en in focus. Deze mooie ‘engelervaring’ in Mierlo was zeker de moeite waard om met de hele wereld te kunnen delen, met de beste wensen voor de komende feestdagen. Sport in een show kan nog steeds sport zijn, maar wel op haar best en mooist!

Deze diashow vereist JavaScript.

Aftervideo GymPOWER

Meer weten over de Kerstshow en het sportaanbod bij RV Olympia Mierlo is te vinden op de social media (Facebook en Instagram) en de website van de club. Meer over de sport kunstrolschaatsen is te vinden op de Facebookpagina van het Sectie Bestuur Kunstrolschaatsen en de website van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB). Bovenstaande aftervideo van GymPOWER met een impressie van de Kerstshow in Mierlo staat op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER. Meer van de #Dutch #Rollerpower staat ook op de Facebookpagina van 108sports.online en in nummer 2018, 01-11 van GymPOWER’s Perfect 10.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van sport(foto)journalisten van © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Videobeelden en -edit © Casper Beijn | Fotografie © Maurice Smeets

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.