ISU-label voor Lumière Cup Eindhoven

ISU-label voor Lumière Cup Eindhoven

EINDHOVEN – Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december 2018 werd de derde editie van de jaarlijkse Lumière Cup georganiseerd door Kids on Ice in IJssportcentrum Eindhoven. Deels een internationaal synchroonschaatscompetitie met voor het eerst het ISU-label voor een aantal categorieën èn deels een interclubcompetitie zoals voorheen, met, verdeeld over acht categorieën, een groot en sterk veld van vierendertig deelnemende teams uit negen landen: Finland, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, Duitsland, Italië, België en ook Nederland. Een mooie kans om wedstrijdervaring en inspiratie op te doen in de aanloop naar de WK’s van 2019, met voor de Nederlandse teams het thuisgevoel als extra boost.

Primeur voor Nederland en oogstrelend kijkspektakel

Foto © Therry da Silva

Het grote publiek, aangevoerd door de thuismascotte ‘Mr Orangeman’, leefde luid aanmoedigend mee met de eigen favorieten, maar kon ook waardering opbrengen als de concurrentie sublieme technieken en/of knappe staaltjes liet zien op het ijs. Een mooie afsluiting van een goed sportjaar en tegelijk een hoogtepunt van het schaatsseizoen in Nederland, hetgeen naadloos paste bij de winterse taferelen die buiten het dagelijkse leven voor even stevig in hun greep hielden. Zodanig dat menige terugvlucht voor de buitenlandse teams vertraging opliep en het Poolse team helemaal naar Hamburg gebracht moest worden om haar aansluiting te halen.

Volgens Ellie van Soest, voorzitter van het organiserend comité was het voor het synchroonschaatsen in Nederland belangrijk dat deze wedstrijd onder de vlag van de ISU georganiseerd kon worden: “Met ingang van dit jaar hebben we een ISU-label gekregen, wat maakt dat we hele goede teams hebben binnen gehaald, zowel in de junioren- als de seniorencategorie, als in de advanced-novice.  Er zijn in de hele wereld circa twaalf van deze ISU-synchroonschaatstoernooien en het is mooi dat de Lumière Cup als enige in Nederland hier tussen kan staan.” Voorzitter Sectiebestuur Kunstrijden van de KNSB Harm-Jan Visser: “Het is weliswaar een andere tak van sport dan wanneer je de solorijders op het ijs ziet, maar dit is ook kunstrijden en hoort er wel degelijk bij!” Wat dat betreft staan wereldwijd meer bonden en beoefenaars achter die stelling, want er wordt internationaal een flinke lobby gevoerd om ook deze tak van de schaatssport een Olympische status te geven, in ieder geval van Olympische demonstratiesport op de volgende Winterspelen van Beijing in 2022. Die strijd is nog niet volledig gestreden #whynotsynchro

Op vrijdag 14 december 2018 werden in het IJssportcentrum in Eindhoven, – de thuisbasis van organiserende club Kids on Ice -, in elke categorie de kwalificatierondes met de korte kür gereden, op zaterdag 15 december 2018 de finalerondes met de lange kür. In deze discipline van het kunstrijden komen teams in actie bestaande uit zestien personen, die op muziek een routine presenteren die door de jury beoordeeld wordt op techniek, uitvoering, artistiek en het synchroon rijden. Alhoewel zoveel schaatsers met grote snelheid tegelijk op het ijs juist een complicerende factor is voor de technische uitvoering en het integreren van hoogwaardige acrobatische elementen zoals lifts, gymnastische sprongen en meer dans – hetgeen de nieuwe ISU-code vereist -, toch geeft het juist ruim baan aan oogstrelende effecten en twists die het visueel spektakel opleveren, voorbehouden aan teamsporten. In Eindhoven konden de liefhebbers twee dagen lang hun hart ophalen en zelfs met vele routines van wereldklasse.

Spannende strijd in categorie Senior ISU

Naar de wedstrijd in de Senior ISU categorie werd door velen het meest uitgekeken, omdat hier teams uitkwamen die zich voorbereiden op het WK van 2019 en flink wat vuurwerk op het ijs brachten. Grootmachten Canada en Finland gingen het duel aan met hun wereldberoemde topteams: respectievelijk Les Suprêmes c.q. Helsinki Rockettes. Al op de eerste dag in de korte kür kon je zien dat deze twee aan elkaar gewaagd waren en beide vol op de winst wilden koersen. Met 75,13 punten stond het Finse team eerste in het tussenklassement en het Canadese met 73,73 punten tweede. Het scheelde maar 1,4 punt: alles was dus nog mogelijk! Team Helsinki Rockettes: “Het ging de eerste dag niet helemaal zoals we wilden, maar we waren tevreden met het resultaat. Het gaat ons vooral om de beste score van het seizoen.” Team Les Suprêmes senior uit Canada: “We vinden het super dat deze wedstrijd er nu ook in Nederland is. We waren hier nog nooit geweest. Het belangrijkste voor ons in de wedstrijd is dat we met plezier kunnen rijden en kunnen laten zien dat we een eenheid zijn.

Het sterke Team Phoenix uit België reed zich met 38,04 punten voor de korte kür overtuigend naar een verdienstelijke derde plek in het tussenklassement. Leuk voor het thuispubliek was dat Team Illumination van thuisclub Kids on Ice Eindhoven in haar kielzog zich op de vierde plaats nestelde met 37,23 punten. Een verschil van slechts 0,81 punt. Geen kansloze positie om op dag twee in de lange kür de aanval te openen op de derde positie op het erepodium in deze eerste ISU-thuiswedstrijd. De andere drie teams in deze categorie volgden op enige afstand. Dat waren uit Duitsland Skating Graces (vijfde met 33,70 punten) en United Angels (zesde met 33,43 punten), alsook Team Ice United van BKV uit Den Bosch (zevende met 31,22 punten).

De spanning was dan ook te snijden in de laatste finale op de zondagavond. De kaarten waren geschud en alle troeven werden uitgespeeld door alle zeven teams. Het Canadese team haalde alles uit de kast met een foutloze lange kür om het Finse te kunnen overtroeven. Met 139,53 punten versus 137,68 punten werd het bewijs geleverd dat niets onmogelijk is. Totaal noteerden The Suprêmes 213,26 punten en met een minimaal verschil van 0,45 punt kon het goud mee naar Montréal en moest het zilver naar Helsinki (met uiteindelijk 212,81 punten voor de Finse Rockettes). De Belgische formatie liet steken vallen en kwam slechts tot de vijfde score met 75,84 punten.

Ook ongelooflijk hoe de bal in deze sport kan rollen. Team Illumination kwam tot 77,82 punten, maar de Skating Graces uit Duitsland stoomden voorbij met een degelijke routine voor 85,81 punten. Met totaal 119,51 punten legde het Duitse team beslag op het brons. Het Eindhovense thuisteam bleef fier op de vierde plaats staan met 115,05 punten en verwees Team Phoenix uit België naar de vijfde plaats 113,88 punten. Een verdienstelijke prestatie die veelbelovend is in de aanloop richting WK 2019. Het Duitse team United Angels kwam tot 109,01 punten voor de zesde plaats, Team Ice United tot 93,43 punten voor de achtste plaats.

Het team uit ‘s-Hertogenbosch was voor de wedstrijd gebrand op succes na de spannende selectiestrijd voor het WK met het team Illumination uit Eindhoven vorig jaar: “We gaan knallen vanavond. We willen graag laten zien dat we nog beter zijn geworden dan vorig jaar.” Het Belgische seniorenteam wil dit seizoen verder groeien: “We hebben een goed begeleidingsteam en we zien de meerwaarde van een buitenlandse choreograaf. Het wordt spannend tegen Nederland, maar het zou al mooi zijn als we ons personal best neerzetten.” Team Illumination wist de teams uit België en Den Bosch voor te blijven: “Als eerste keer op een ISU-wedstrijd in Nederland is het mooi om tussen de andere goede teams te rijden. We willen het hier goed doen om onze WK-punten te halen.

Andere ISU-categorieën: Junior en Advanced Novice

In de categorie Junior ISU deden zes teams mee uit Duitsland (Team Berlin), Frankrijk (Black Diam’s), Polen (Ice Fire), Groot-Brittannië (Icicles), Canada (Les Suprêmes) en Nederland (Team Illuminettes van thuisclub Kids on Ice). Hier greep het jonge Canadese team ongenaakbaar het goud met twee keer de beste score voor korte (67,08) en lange kür (107,46) en een snelweglengte verschil met een totaalscore van 174,54 punten en een voorsprong van 61,86 punten. Dat belooft nog wat voor de toekomst! Het zilver was voor het Duitse team uit Berlijn, dat twee keer de tweede score (SP 43,20; LP 69,48) en totaal 112,68 punten noteerde. Team Ice Fire uit Polen werd derde met totaal 94,90 punten.

Met de korte kür wist het Britse team nog veelbelovend als derde te eindigen met 38,77 punten, maar met slechts 53,52 punten voor de lange kür duikelden ze in het klassement: vierde met 92,29 punten. De Poolse formatie die met 35,84 punten voor de korte kür vierde stonden, pakten die kans met alle handen aan en grepen met 59,06 punten voor de lange kür het brons. Het Nederlandse team dat met beide küren nog verraste met een vijfde plaats met respectievelijk 33,62 en 56,52 punten, kon die positie in het eindklassement niet houden. Door de tie-break rule belanden ze toch op de zesde plaats, ondanks het feit dat ze eindigden met dezelfde score als de Black Diam’s. De vierde plaats met 57,11 punten voor de lange kür van het Franse team maakte het verschil.

Voor de Illuminettes was het desondanks genieten van de internationale sfeer in de eigen lichtstad: “We voelen ons hier thuis. Het is groots met allemaal nieuwe teams uit de hele wereld. We hebben gezonde spanning maar als we op het ijs staan, hebben we een goed gevoel en gaan we er graag tegenaan.” Coach Angelique Visser: “Het is een jong team dat nu 1,5 seizoen samen schaatst. Maar het is een team met heel veel mogelijkheden.” Volgens de captains van het Canadese juniorenteam Les Supremes was het belangrijk om aan deze wedstrijd mee te doen: “Het is onze eerste wedstrijd en hier kunnen we laten zien waar we het hele seizoen hard voor gewerkt hebben.

Drie teams streden in de categorie Avanced Novice en hadden dus vooraf zo goed als een medaillegarantie: Team Berlin uit Duitsland, Team Ice Dreams uit Groot-Brittannië en Team Skating Graces uit Duitsland. De drie teams reden één kür op de vroege zaterdagavond, waarbij het team uit de Duitse hoofdstad aan het langste eind trok met 45,58 punten. Het Britse team legde met 43,99 punten het ook af tegen het tweede Duitse team uit Chemnitz dat 45,38 punten noteerde voor het zilver. Ze kwamen 0,2 punt tekort voor het goud. De complete uitslagen van de ISU-wedstrijden op de Lumière Cup 2018 zijn te vinden via deze link: Results International ISU Competition.

Resultaten categorieën Interclubcompetitie

In de andere wedstrijden voor clubteams, zonder ISU-label, was door het aantal deelnemende teams vooral de strijd in de Mixed Age en Pre-Juvenile spannend. Nederland had bij de eerste zelfs drie troeven: Team Illuminique van thuisclub Kids on Ice uit Eindhoven (vijfde met 28,54 punten),  Team Ice Angels van BKV uit Den Bosch (zesde met 27,46 punten) en de SKY’linis van SKY Tilburg (zevende met 18,81 punten). Het goud was met 40,58 punten voor het team Munich Synergy uit het Duitse München. Het Britse team Ice Unite van de Nottingham Synchronised Skating Academy (NSSA) pakte met 37,24 punten het zilver. Het brons ging met 34,77 punten naar het team Ice Angels van de Italiaanse Ice Club Alta Badia. Het team Silk City Stars uit het Duitse Krefeld bleef in het midden steken op plaats vier met 30,41 punten.

In de categorie Pre-Juvenile greep Team Illumiloops van thuisclub Kids On Ice het zilver met 15,23 punten. Het team wist tot grote vreugde van de Nederlandse supporters het team Ice Fire van de Poolse club SKF Iceskater (15,14) nipt voorbij te streven met 0,09 punt.  Het goud ging met 15,23 punten wel naar het team Le Soleil van de club MKS Axel. Het team Floria van Nieuw Olympia uit Turnhout (NOT), België, sloot de rij op de vierde plaats met 11,14 punten. In de andere vier categorieën kwamen twee teams dan wel één team in actie. Team Xinthia van NOT uit België was het enige team in de Senioren B categorie (47,95 punten), Team Le Soleil van MKS Axel was de enige in de Junioren B categorie (49,56 punten).

In de categorie Basic Novice was Team Ice Stars van het Britse NSSA uit Nottingham, England – UK, te sterk voor Team Illuminice van thuisclub Kids on Ice: 31,07 versus 17,20 punten. In de categorie Juvenile scoorde het team Ice Fire van de Poolse club SKF Iceskater 23,17 punten voor het goud. Team Illumini’s van Kids on Ice noteerde 13,54 punten en hield daarmee het zilver thuis. De complete uitslagen zijn te vinden via deze link: Results Interclub Competition.

Aftervideo en interviews GymPOWER

Op de Lumière Cup wordt jaarlijks een speciale prijs uitgereikt. Aan het team dat de leukste routine weet te presenteren, wordt de Jannie Polmans Trophy uitgereikt ter ere van wijlen de oprichter van Kids on Ice, die sportplezier hoog in het vaandel had voor alle sporters van elke leeftijd.

Het is nu tijd voor de teams om op kerstreces te gaan om daarna het nieuwe jaar in te gaan volop uitdagingen op elk niveau. Voor de teams in de hoogste divisies staat weer de mondiale titelstrijd op het programma. De Wereldkampioenschappen synchroonschaatsen 2019 voor junior teams vinden van 14 tot en met 16 maart a.s. plaats in Neuchâtel, Zwitserland. De WK voor senior teams vindt plaats van 12 tot en met 14 april 2019 in Helsinki, Finland. Meer informatie  hierover is te vinden op de website van de internationale schaatssportfederatie ISU en de website van de Nederlandse schaatsbond KNSB.

Meer informatie over de Lumière Cup 2018 in Eindhoven is te vinden op de website van het toernooi. Meer beelden en interviews zijn te bekijken in de beeldreportage van GymPOWER op het YouTube-kanaal van GymPOWER (via de link bovenaan dit artikel).

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, verslag en foto’s © Therry da Silva | interviews en videobeelden © Casper Beijn |  fotografie © Ineke Klaassen

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.