‘It’s a kind of Christmas’ in Heerenveen

‘It’s a kind of Christmas’ in Heerenveen
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Deze diashow vereist JavaScript.

HEERENVEEN Op vrijdag 21 en zaterdag 22 december 2018 werd in de wedstrijdhal van Sportstad Heerenveen de galashow ‘It’s a kind of Christmas – the Movie Edition’ gehouden. De tweede editie van de vorig jaar met lovende kritieken ontvangen show wist dat het vorig jaar hoge verwachtingen had geschapen, en dat er dit jaar dus groots uitgepakt moest worden om deze te kunnen overtreffen. Met ‘The Movie Edition’ is dat zeker gelukt.

Compleet orkest naast de showvloer

Als uitgangspunt verschilt het gala al op belangrijke punten van de andere eindejaarsshows in de gymsport, zoals de Turngala’s in Leek en Den Bosch en de KNGU-show ‘A Touch of Gold’ in Ziggodome. Zo maakt organisator GyMusic Productions de bewuste keuze om de gehele show op live muziek uit te voeren.

Waar andere gymgala’s een bekende zanger(es) of band tussendoor of samen met gymnasten laten optreden, zit in Heerenveen een compleet orkest naast de showvloer. Elk optreden wordt door hen begeleid, bij deze show zul je geen enkel CDtje of MP3tje tegenkomen. Het deskundige orkest onder leiding van Hendrik de Boer maakt er een prachtig geheel van. Het verhoogt de sfeer van het evenement enorm.

Van de ene in de andere verbazing

Maar waar de zanger en zangeressen een welkome aanvulling zijn en de kerstklassiekers tot leven brengen, is er geen gebruik gemaakt van een presentator. En het moet gezegd: dat is eigenlijk geen gemis, integendeel. Hoewel een uitdaging voor de organisatie, – die nu immers als het licht uitgaat moet zorgen dat het materiaal voor de volgende act klaarstaat voordat het licht weer aangaat -, zorgt het ervoor dat het publiek van de ene in de andere verbazing blijft vallen en volop betrokken blijft bij de show.

Nu niemand werd aangekondigd, was hiervoor iets anders bedacht: tijdens het openingsnummer van de show verschenen op het grote scherm alle deelnemers van ‘It’s a kind of Christmas’ in beeld. En dan niet per club of optreden, nee: elke sporter – van gevestigde naam tot talentvolle beginner – werd bij de (voor)naam genoemd… Voor de jongsten, die tenslotte het hele jaar door keihard trainen om ooit in de voetsporen van hun gymsportidolen te mogen volgen, een prachtige motivatie.

Verhouding tussen toppers en talenten

En dat brengt ons bij het volgende grote verschil: de verhouding tussen de bekende topsporters en de jonge talenten. Want waar grote senioren namen zeker aanwezig waren – o.a. Céline van Gerner, Rick Jacobs, Vera van Pol en Carlijn Blekkink gaven acte-de-présence –, bestond de meerderheid van de sporters uit aankomend talent. Daartussen zowel sporters die al jaren bezig zijn in de hoop zich in de Oranjeselecties te mogen voegen, sporters die afscheid hebben genomen van de selecties (zoals Lisa Top en Marinke Jacobs).

Maar ook vele soms zeer jonge sporters die al vele uren per week neerzetten om ooit hun dromen waar te maken en die hier op dit podium alvast een voorproefje van hun kunnen konden geven. Het liet zien hoeveel talent er nog aan zit te komen en is naast een viering van de huidige generatie ook een viering van de prachtige toekomst die de gymsporten in ons land hebben in de vorm van deze gymnasten.

Gymnastisch talent in theateropzet

Een veelvoud aan gymnastisch talent liet zich dan ook zien in deze editie van ‘It’s a kind of Christmas’. Ritmische gymnasten zij aan zij met turners en turnsters, acrobatische gymnasten, trampolinespringers, dansers en andere begaafde gymnasten – en dit alles in een prachtige theateropzet. Men kon zien dat de organisatie alles uit de kast getrokken had om de subtitel ‘The Movie Edition’ eer aan te doen.

Van de ‘Western’-schietpartij die eindigt in een turnstrijd via de prachtige ‘Lion King’-dieren tot de romantiek van ‘Alles is Liefde’, de spectaculaire filmreferenties volgden elkaar in hoog tempo op. En ook bij optredens waarbij niet gelijk de link met film gelegd kon worden werd het optreden aangekleed met leuke kerstlichtjes of bijpassende kledingkeuzes, zodat de sfeer er de gehele voorstelling goed in bleef.

Bewondering en motivatie

Het publiek – gymsportliefhebbers van alle leeftijden – was dan ook danig onder de indruk van de show en na afloop spraken veel toeschouwers hun bewondering uit. Voor de organisatie GyMusic Productions, bestaande uit Hendrik de Boer, José van der Veen, Brigitte van den Bergh en Kirsten Kappetein, en de tientallen bevlogen vrijwilligers een prachtig compliment en hopelijk een goede motivatie om volgend jaar wéér zo’n prachtige oudejaarsshow neer te zetten.

Meer informatie over “It’s a kind of Christmas” is te vinden op de Facebookpagina van de show en de website van GyMusic Productions.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, verslag en fotografie © Martine Hooijenga-Le Duc 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.