Ziggodomewaardig Universum Ker-Rolls

Ziggodomewaardig Universum Ker-Rolls

KERKDRIEL – Op 21, 22 en 23 december 2018 hield R.C. De Ker-Rolls uit Kerkdriel voor de 41ste keer (!) haar kerstshow in drieluik met als thema ‘Universum’. Alle sterren, aliens, helden en engelen kwamen in de feestelijk versierde sporthal De Kreek voorbij op de rolschaats – èn in een UFO en op vliegende fietsen -, in adembenemende raketvaart op torenhoog niveau in de onmetelijke ruimte. Team GymPOWER nam een kijkje bij deze topshow die niet zou misstaan in de Ziggodome.

Het was een geweldig jaar voor de kunstrolschaatsers uit Kerkdriel, waarbij ze op het NK tweede werden met de grote groep die het thema ‘Así es la vida’ uitbeeldde en daarmee kwalificatie afdwong voor de Wereldkampioenschappen in oktober 2018. Op het WK in Mouilleron-Le-Captif in La Vendée, Frankrijk, verrasten ze vriend en vijand door als beste Nederlandse groep de negende plaats te behalen tussen de grootmachten in deze sport.

Lieke van Hooft over de deelname aan het WK: “We zijn er heel trots op dat we negende van de wereld zijn geworden. We hadden nooit verwacht dat we dit er zo uit konden halen.” Zus en clubgenote Janneke van Hooft: “Maar ze zijn ook hartstikke goed en ieder jaar worden ze weer beter.

WK-deelname, negende plaats en Kerstshow

Beide zussen Van Hooft tonen hun passie voor de sport: “Het nummer wordt steeds technischer en we trainen er ieder jaar ook heel hard voor om het tot een een mooi eindresultaat te krijgen.” Het WK was voor de grote groep van Ker-Rolls een ervaring om nooit meer te vergeten. “Je kijkt er je ogen uit, het is een heel ander niveau. Nederland is dan echt een kikkerlandje. Als je dan ziet wat we kunnen bereiken met drie kwartier per week per nummer, waar andere landen vier uur per week aan één nummer besteden en er soms zelfs twee jaar over doen.

Bijzonder is dat deze club niet alles zet op wedstrijden maar normaliter alle pijlen richt op demo en show, met als hoogtepunt de jaarlijkse Kerstshow waarmee flink uitgepakt wordt om supporters en liefhebbers te trakteren. Uiteraard wordt er ook getraind om mee te doen aan de Nederlandse competitie, maar het aantal uren dat gemaakt kan worden is klein en de (inter)nationale concurrentie zo groot, dat de club zich nooit veel illusies maakte over prestaties in internationaal wedstrijdverband.

Als je dan toch ondanks alles een WK mag meemaken en zo’n prestatie kan leveren, dan is de trots en de grond om een feestje te bouwen groot. In ‘Universum’ kon je zien, waarom je veel kan bereiken met passie, teamwork en de back-up van het thuisfront. Met een hoofdrol uiteraard voor de grote groep die zich negende van de wereld mag noemen, maar ook alle andere groepen en kunstrolschaatsers van de club van elke leeftijd.

Passie, teamwork, rollerskills en Ziggodomewaardig

Daarbij viel bijvoorbeeld de volwassenengroep op, die een paar jaar terug bij een jubileum een gelegenheidsdemo deed en hierna, omdat het zo leuk en gezellig was, met elkaar bleef trainen en er elk jaar weer staat op de Kerstshow van de club. Dit jaar met diverse aansprekende choreografieën en dansstijlen met bijpassende kostuums en rollerskills, alles verzorgd van top tot teen en met veel plezier gereden.

Dat geldt ook voor de acts van de jongeren en de kinderen, die zich hiermee tevens voorbereiden op deelname aan het NK. De routines waren volgepakt met lifts, twists en moves die de adem deden stokken. Het geheel zag er oogstrelend uit en je kon flink mee swingen met de dansante of wegdromen bij de hemelse acts. Met een grote portie humor tussendoor die de audiëntie bij de les hield.

Vroeger deden de Ker-Rolls ook een tour met hun Kerstshow, net als het voormalige Univé Gymgala van gymnastiekunie KNGU dat nu opgegaan is in het kerstshow-circuit van Ziggo TV. Wat ons betreft, zouden ze ook een eindejaarsrollerskateshow in het Ziggodome in Amsterdam kunnen organiseren. De Ker-Rolls kunnen dat zeker aan en met hen ook de acts van vele andere rollerschaatsverenigingen in Nederland. Deze artistieke sport met haar flitsende routines heeft alles in zich om te kunnen schitteren op een showpodium.

Volmaakt voor landelijke show met artistieke sporten

Er hoeft niks bij bedacht of aan gekunsteld te worden. De sporters hebben alle kwaliteiten en vaardigheden in huis om een miljoenenpubliek legitiem te entertainen met overrompelend kijkspektakel. In de Kreek in Kerkdriel werd dat met verve aangetoond, in combinatie met het fietsen. Het zou daarom zelfs volmaakt zijn om zo’n landelijke tv-show aan te vullen met artistieke sporten zoals het kunstfietsen, het rhönradturnen en cyrwheel.

Deze diashow vereist JavaScript.

GymPOWER sprak achteraf met enkele ‘Ker-Rollers’ over hun beleving van de show. Kim Coense: “We doen het al jaren maar het blijft ieder jaar superleuk om dit te doen. Het is nu ook weer bijzonder. Ik vind het elke keer weer zo leuk om mee te doen!” Janneke van Hooft over haar nummer in de show: “Ik had een solo, als technisch onderdeel, en het openingsnummer met een groepje.

Coense en Lieke van Hooft: “En ‘Reborn’ van vorig jaar is heel mooi om te doen en daarna het WK-nummer.” Janneke: “Elk jaar doen we hetzelfde nummer op het eind. Dat geeft vooral de kerstsfeer, dus dat hoort er wel echt bij.” Zo blijken de ‘Christmas Ker-Rolls’ altijd een succes. De jongste rijdsters zijn zes en zeven en dat vond iedereen ook heel schattig om te zien.

‘Christmas Ker-Rolls’, mooie traditie en toekomst

Ondanks alle ontwikkelingen en veranderingen in deze tijd, blijken er ook mooie tradities te kunnen voortbestaan. Dat is te zien aan de kwaliteit en degelijkheid van organisatie. Bij het zien van deze show kan het ook niet anders dan dat het gevoel je bekruipt dat deze artistieke sport in Nederland een grote toekomst wacht in het nieuwe jaar, waarin er weer gestreden wordt op het NK, de EK’s, de Cup of Europe en de World Roller Games 2019 in Barcelona, Spanje.

Wat anders is, dat nu iedereen met de Ker-Rolls als kanshebber rekening zal houden. Als er, zoals voorzichtig steeds meer gebeurt, landelijk steeds meer samenwerking komt tussen rolschaatsverenigingen bij trainingen en stages – vanuit de het SKB van de NRB gesteund met clinics van internationale topcoaches -, zal het moment zich aandienen dat Nederland zich definitief in de internationale top kan vestigen.

Het goede resultaat op NK en WK heeft de Ker-Rolls meer motivatie gegeven om nog beter te worden. “We zijn ook het hele jaar al aan het trainen voor de nieuwe NK-nummers. Het is ook wel superleuk om die nu eindelijk op te kunnen voeren voor een groot publiek en te kijken hoe die erop gaan reageren.”

Generale repetitie voor NK en tweede WK-droom

De grote groep gaat met het nieuwe nummer weer voor de prijzen en hoopt op het podium te komen op de NK en weer zo’n zelfde prestatie als vorig jaar neer te zetten met ‘Así es la vida’. Coense: “We hebben dit jaar een nieuw jeugdkwartet, twee jeugdgroepen en de kleine groep. Voor 2019 hebben we ons nu toch de WK ten doel gesteld.”

Het succes op het WK van 2018 heeft ze enthousiast gemaakt. “Het was de eerste keer dat we mee mochten. Dat was sowieso al super om zoiets meegemaakt te hebben. Als we in 2019 nog een keer zouden mogen, zou dat wel heel gaaf zijn!” 

Eigenlijk is de Kerstshow de generale repetitie voor het komende Nederlandse Kampioenschap op 27 januari 2019, deze keer niet in Almere maar in Zwolle. Daarom trainen ze de zondag na Kerst weer door. “Dat gaat allemaal gewoon door!” Er is nog zoveel moois te doen en te bereiken in deze artistieke sport met Olympische ambitie.

Meer informatie over kunstrolschaatsen in Nederland

Meer info over de Kerstshow en het sportaanbod bij Kunstrolschaatsclub De Ker-Rolls in Kerkdriel kun je vinden op haar Facebookpagina en de website. De aftervideo van GymPOWER met het beeldverslag van ‘Universum’ is ook te bekijken op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER.

Meer info over het kunstrolschaatsen in Nederland en het NK Showrijden kun je vinden op de Facebookpagina en de website Kunstrolschaatsen.nl van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) en de websites van de Nederlandse Rollersports Bond (NRB).

Meer info over de sport en de internationale (titel)toernooien in 2019 is te vinden op de websites van de Europese federatie CERS en de internationale federatie FIRS.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst en fotografie © Therry da Silva | Interviews, videografie en -edit © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.