A Touch of Gold eert 150 jaar gymsport

A Touch of Gold eert 150 jaar gymsport
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Kroonluchter Ziggo Dome

AMSTERDAM – Op 29 december 2018 was het weer zo ver: het jaarlijkse KNGU gymnastisch spektakel ‘Univé A Touch of Gold’. De laatste jaren is het evenement verhuisd naar de Ziggo Dome in Amsterdam, die voor deze gelegenheid voor zeker driekwart gevuld was met duizenden gymfans. Het formaat van de grote hal werd prachtig gecompenseerd met sfeervolle kerstlichtjes en een grote ‘kroonluchter’ van lampjes, waardoor toch een intieme, feestelijke sfeer ontstond. De show met vele gymnastische disciplines liep in hoog tempo vlot door. Verslaggevers van TeamGymPOWER gingen met een persaccreditatie kijken bij de eindejaarsvoorstelling waarmee ook een eerbetoon aan 150 jaar georganiseerde gymsport werd gegeven.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: duo presentators

Aan de start van de voorstelling telde het publiek enthousiast mee af met de teller die op het grote scherm verscheen. De sfeer zat er gelijk goed in en het publiek werd meteen ook gebombardeerd met een prachtige combinatie van indrukwekkende korte optredens: sporters uit de ritmische, artistieke en acrobatische gymnastiek kwamen kort na elkaar op en tumblers vertoonden hun eerste series sensationele sprongen. De toon voor de rest van de voorstelling was gezet, nog vóór presentatoren Oranje-turnsporters – respectievelijk op een permanente c.q. tijdelijke sabbatical – Boudewijn de Vries en Céline van Gerner hun openingswoord hielden en de eerste optredens konden aankondigen.

Favoriete nummers, woorden, toestellen en emoji’s

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Eythora Thorsdottir op balk toegezongen door Thijs Pot

De Oranje-turnsters en -turners werden tijdens het schouwspel ieder individueel voorgesteld in een kort videofragment. Hierin mocht de betreffende topsporter zijn of haar favoriete nummer noemen, wat vervolgens gebruikt werd in de rest van de video als achtergrondmuziek en ook als oploopmuziek fungeerde. Noemenswaardig is hierbij dat Eythora Thorsdottir aangaf dat zij haar favoriete nummer (“You are the reason” van Calum Scott) nóg mooier vond als haar vriend het zong… Waarop zij haar balkoefening mocht doen, toegezongen met dit nummer door haar levenspartner Thijs Pot. Een mooi romantisch intermezzo.

In het videofragment gaven de Oranje-turnsporters ook antwoord op vragen als: “Wat is je favoriete emoji?”; “Omschrijf jezelf in drie woorden” en “Wat is je meest gebruikte woord?” Het leverde grappige antwoorden op, en omdat de interviews kort en bondig gehouden werden en de betreffende sporter of sportster ondertussen naar het juiste toestel liep, kreeg de toeschouwer niet het idee dat de show stilstond. Na de video lieten de turners dan een deel van hun oefening zien op hun favoriete toestel. Van turner Frank Rijken van O& O Zwijndrecht begrepen we tijdens het persmoment van de KNGU voorafgaande aan de tweede show, dat de Oranjesporters zelf mochten kiezen op welk toestel ze graag wilden optreden.

Inturnmogelijkheden, blessures en piekmomenten 

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Frank Rijken op voltige

Zelf had Rijken het liefst brug gedaan, maar vanwege een schouderblessure, die mogelijk zelfs het EK in de weg kan gaan staan, heeft hij toch voor voltige gekozen. Hoewel we in de filmpjes de meest prachtige sportmomenten van de turners zagen, lieten ze op de vloer niet de hoge moeilijkheidswaarde zien die ze in hun mars hebben.

Rijken legde desgevraagd uit dat er in de Ziggo Dome nauwelijks mogelijkheden zijn om in te turnen. De enige toestellen stonden op de vloer, en het felle licht en de temperatuur in de zaal maakten het ook moeilijk om optimaal te presteren. Om dan zonder goede voorbereiding een topoefening te draaien, zou teveel risico op blessures betekenen.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Elze Geurts op vloer
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Elze Geurts op vloer

Daarnaast wordt in Oranje volgens een periodiek programma getraind, legde turnster Elze Geurts uit. Er wordt daarbij weken toegewerkt naar een ‘piekmoment’ om daarna weer een stap terug te doen. Met volgend jaar het EK en WK in het vooruitzicht, – met op het WK het belangrijke kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, Japan -, wordt dit gala niet gezien als piekmoment.

Zeer begrijpelijk, maar soms voor de fans wel jammer. Voor velen van de jongere toeschouwers is ‘A Touch of Gold’ veel laagdrempeliger dan een wedstrijd, waar hun ouders hen minder snel mee naar toe zullen nemen, en zij missen nu het prachtige turnen waarvan we weten dat de sporters het in zich hebben.

Leuke ervaring, meer performance dan wedstrijd, sfeer

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Bram Lowije op voltige
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Bram Lowije op voltige

Alle Oranjeturners en -turnsters zelf genoten in ieder geval ook zichtbaar van hun deelname aan het gala. Zelfs Olympisch en Europees kampioene op balk, Sanne Wevers, die door een blessure geen balkoefening kon doen voor het enthousiaste publiek, kwam nog even langs om haar fans toe te zwaaien. Voor Rijken was het al de derde keer dat hij aan ‘A Touch of Gold’ mee deed, voor Geurts was het een nieuwe maar wel zeer leuke ervaring. Team GymPOWER sprak beiden tijdens het persmoment dat de KNGU had ingelast voorafgaande de avondshow. Andere Oranje-turners en -turnsters lieten zich niet zien, die waren op dat moment bezig met de voorbereidingen.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Oranjeturnster op brug
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Oranjeturnster, brug

Geurts bevestigde desgevraagd dat ‘A Touch of Gold’ voor haar juist zo leuk is omdat het meer ‘performance’ dan wedstrijd is. Pieken hoeft hier niet, en zelf genoot ze van de sfeer. De turnster van Turnz Amsterdam Gymnastics zit sinds juni 2018 bij de Oranjeselectie, en is blij dat ze na jaren van keihard werken nu deel uit mag maken van het Nederlands damesturnteam.

Daardoor kan Geurts nu meedoen aan de trainingsstages, aan leuke dingen als ‘A Touch of Gold’, en kan ze zich verheugen op de gezellige sfeer binnen Oranje. Geurts deed in het Ziggo Dome haar vloeroefening, omdat dit samen met sprong haar sterkste onderdelen zijn. Vooral voor sprong traint ze momenteel hard voor een hogere moeilijkheidsgraad. Desondanks zou ze zich het liefst zoveel mogelijk als meerkampster ontpoppen in Oranje.

Eerbetoon aan Olympisch kampioen landenteams 1928

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: eerbetoon aan Olympisch kampioen van 1928
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: eerbetoon aan Olympisch kampioen van 1928

Naast de eigen oefeningen deden de senior turnsters samen met de junioren ook mee in een gezamenlijk optreden op Shirley Bassey’s ‘History Repeating’ in het kader van het thema van de avond, de viering van ‘150 jaar georganiseerde gymsport in Nederland’ in 2018. Er werd teruggegrepen naar het succes van de  Nederlandse damesturnploeg die het Olympisch goud veroverde op de Spelen van Amsterdam in 1928, met een vloeroefening – een groepsdans met gymnastische elementen – in bijpassende, ouderwetse turnkledij.

De link met de historische medaille was voor sommigen in het Ziggo Dome niet gelijk duidelijk. Oranje-trainster José van der Veen uit Heerenveen, legde tijdens het persmoment uit dat turnen in die tijd – 90 jaar geleden – nog een groepsoefening op muziek kende.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Dansgroep
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Acrobatische dansgroep in Ziggodome

Zo’n vloeroefening met vele turnsters tegelijk werd indertijd normaliter in de gymzaal gedaan, maar tijdens de Spelen in de snikhete zomer van 1928 ‘buiten’ op de grasmat in het Olympisch stadion van Amsterdam. De groepsdans maakte in die tijd onderdeel uit van de damesturnwedstrijd.

Team Nederland had zich indertijd onder leiding van de slimme bondscoach, wijlen Gerrit Kleerekoper daarvoor speciaal voorbereid in de Scheveningse duinen en dat zou het verschil hebben gemaakt met andere sterkere landenteams die favoriet waren voor de eerste Olympische titel ooit in het damesturnen.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Acrodamestrio Israël
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Acrodamestrio Israël

Een verhaal overigens met een grote schaduwkant, omdat deze Oranjeturnsters ruim twaalf jaar later bijna allemaal, samen met de bondscoach en hun aanhang, in de tweede Wereldoorlog gedeporteerd werden naar concentratiekampen in Oost-Europa waar ze stierven.

Kans om 150 jaar gymsporthistorie uit te diepen

Voor de groepsdans tijdens  ‘A Touch of Gold’ was gezamenlijk hard getraind door de senior en junior Oranje-turnsters van nu. Het was een groepsdans in een moderner jasje, maar bleef een eerbetoon aan de turnheldinnen van toen. Jammer dat de jubileumviering tot dit ene optreden tijdens ‘A Touch of Gold’ in Ziggo Dome beperkt bleef.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: afsprong Oranjeturnster op balk
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: afsprong Oranjeturnster op balk

Een gemiste kans om de rijke 150-jarige Nederlandse gymsportgeschiedenis in al haar glorie in diverse facetten, onderdelen en disciplines verder uit te diepen tijdens deze landelijke eindejaarsvoorstelling. Er zijn door de jaren heen vele historische medailles en titels gewonnen door Nederlandse sporters op EK’s, WK’s en andere (titel)toernooien in vele andere gymsporten, die op een of andere wijze onder de aandacht gebracht hadden kunnen worden.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Acroshowgroep Nederland
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Acroshowgroep Nederland

Buiten het thema viel er nog genoeg te genieten, want naast de vele Oranjeturners en -turnsters waren er nog veel andere acts ter afwisseling. Zo besloeg acrobatiek een groot deel van de voorstelling. Vanuit Israël was een trio uitgenodigd dat in Antwerpen nog de bronzen medaille behaalde in de World Age Group Competitions, het WK voor jeugd- en junior teams in de leeftijdscategorie 13-19 jaar, dat in de Ziggo Dome twee indrukwekkende oefeningen liet zien.

In Israël zijn sporten als acrobatische en ritmische gymnastiek veel groter dan het turnen, dat daar een minder bekende sport is.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Ademloos kijkspektakel bij tumbling
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Ademloos kijkspektakel bij tumbling

Desgevraagd liet het trio weten speciaal voor deze voorstelling naar Nederland gekomen te zijn en het een fijn evenement te vinden: “Alles is goed georganiseerd en het is leuk om de andere gymnasten te leren kennen. Ons doel is om ook op het komend EK – [in 2019 in hun eigen land! -RedGP] – weer op het podium te mogen staan.” 

Acrobatische gymnastiek besloeg groot deel ‘A Touch of Gold’

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: acrobatische toeren op grote hoogte
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: acrobatische toeren op grote hoogte

Uit eigen land waren drie acroteams van respectievelijk Acro Flik-Flak uit Den Bosch en Acro Academy Noord-Nederland uit Marum uitgenodigd die ook aan het WK in Antwerpen hadden deelgenomen, om in Ziggo Dome een act te verzorgen. De drie teams met EK-, WK- en World Cup-ervaring hadden in de aanloop van ‘A Touch of Gold’ de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk optreden. Ze voerden een choreografie uit op met spectaculaire acrobatische elementen.

Ook de Poolse Fabian en Szymon voerden als herenpaar een acrobatische act op. De afsluiting van zowel de acrobatische kant van de voorstelling als van het gala zelf was voor The Freaks, een grote groep showacrobaten uit Oostenrijk die een act lieten zien met een combinatie van acrobatische en cheerleading-elementen, met adembenemende torens van vier mensen hoog.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: ritmische gymnastiekgroep
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: ritmische gymnastiekgroep

Ook ritmische gymnastiek was deze avond van de partij. De gymsport, die zich de laatste jaren weer in een stijgende lijn bevindt, liet hier een speciale choreografie zien met lint en hoepel.

De dames van verschillende leeftijden werkten hierin goed samen. Mooie synchrone dans zagen we ook bij dansgroep Avant Garde Collective, bekend van diverse TV-optredens. Met twee totaal verschillende dansstijlen wisten de dansers uit deze groep creativiteit te combineren met strakke bewegingen.

Grote bewondering van het publiek was er voor de twee zeer jonge sporters – acht en tien jaar oud – uit de Oekraïne.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: duo-act met aerial straps
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: duo-act met aerial straps

De jonge Katya en Nikita deden een duo-strapsact, waarbij op grote hoogte spectaculaire elementen werden vertoond. Een combinatie van vertedering en bewondering!

Trampolinespringen grote afwezige, minitramp & dans  in the mix

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: solo multi hoop act
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: solo multi hoop act

Ook op grote hoogte was een aerial hoop act van Anna Shalamova uit Duitsland. Een mooie oefening die in deze ambiance zeker goed tot zijn recht kwam. Het was Shalamova’s tweede oefening deze voorstelling, waar ze al eerder wist te imponeren door vele hoepels om haar lijf te laten draaien in een samenvoeging van show, ballet en hoepels.

Trampolinespringen – op de grote trampoline – was de grote afwezige in deze show, maar onder de noemer ‘DG in the mix’ was gekozen voor een gelijktijdig optreden van sensationele dans en prachtig groepsspringen op de minitrampolinespringen van een aantal gymnasten die namens Nederland deelnamen aan het EK Teamgym 2018 in Odivelas, Portugal, waar het junior mixteam een historische finaleplaats veroverde.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Groepsspringen op minitramp & dans op vloer
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Groepsspringen op minitramp & dans op vloer

De vraag komt op waarom er voor deze combinatie gekozen is: er gebeurde nu zoveel op de vloer dat toeschouwers niet meer goed wisten waar te kijken. De groepen kwamen hierdoor beiden niet echt tot hun recht. Voor de jongere fans was er een komische noot toegevoegd aan de voorstelling.

De ‘Holmikers’ uit Zwitserland gaven weer eens acte de présence met een grappige ‘horror-act’, waarbij bewust turnelementen fout gedaan werden. Ze kregen vele lachers op hun hand. De internationale groep tumblers wist zoals altijd met hun verbluffende tumblingseries het publiek mee te krijgen. Er werden zelfs tripple salto’s gesprongen en de moeilijkheidsgraad lag dus hoog, wat door de toeschouwers erg gewaardeerd werd.

Golden Moves als pauze-acts, #PlayUnified #Challenge turners

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: The Holmikers uit Zwitserland met een komische horror-act
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: The Holmikers uit Zwitserland met een komische horror-act

De ‘pauze-acts’ waren de ‘Golden Moves’. Dit waren de optredens van de sporters van gymnastiekverenigingen wiens ingestuurde acts uitgekozen waren door de KNGU c.q. de organisatie om deze te laten zien op ‘A Touch of Gold’. Jammer dat deze aan het einde van de pauze gepland werden, want nu was het kijken erg onrustig omdat toeschouwers tijdens de optredens opnieuw binnenkwamen.

Terwijl deze groepen toch mooie dingen op de vloer vertoonden. In de middagshow liet dansgroep Denz een goed verzorgd optreden zien, terwijl Devona Wateringen met een enorme groep turnsters – en duidelijk veel fans op de tribune – een gezamenlijke voorstelling neerzette.

‘s Avonds mochten vier jonge turnsters van WGWV Weesp een vertederende vloeroefening doen. Sportacrobatiek Zwolle kwam met haar pupillen-delegatie acrogymnasten op de vloer, terwijl GV Olympia Kapelle een bijzondere act met glow-in-the-dark robotdansen naar voren bracht. Tot slot mochten de dames van KDO Lekkerkerk nog optreden op live muziek.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: van Loenen op brug in de #PlayUnified #Challenge met Epke Zonderland
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Erik van Loenen op brug in de #PlayUnified #Challenge met Epke Zonderland

Ter afsluiting van de ‘Golden Moves’ werd de #PlayUnified #Challenge van Special Olympics Nederland gehouden. Turner Erik van Loenen van gymnastiekvereniging Agios Vaassen, onder begeleiding van Team NL Gymnastiek coach Evaline Heuvelmans.

Samen met vijf andere sporters van Agios Vaassen en Novitas Apeldoorn volgend jaar zal Van Loenen deelnemen aan de Special Olympics World Summer Games in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten aan de Perzische Golf.

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Epke en Erik samen onderweg
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Epke en Erik samen onderweg

De routinier die ook al naar de Special Olympics Spelen in Shanghai is geweest, had collega-turner Epke Zonderland uitgedaagd om een turnbattle aan te gaan om te kijken wie de echte #FlyingDutchman is.

De Olympische gedachte: gaat niet om winnen, maar om samen sporten

Het doel van #PlayUnified is even ambitieus als eenvoudig. Het brengt sporters met en zonder verstandelijke beperking letterlijk meer met elkaar in contact. Het gaat niet om het winnen maar om het samen sporten en daarmee van elkaar leren. In deze bijzondere ontmoeting kwam eerst Zonderland in actie op de brug met gelijke leggers, waarna ook Van Loenen zijn kunsten op dit toestel mocht vertonen.

Het zorgde ervoor dat deze eindejaarsshow niet alleen diverse gymnastische disciplines met elkaar verbond, maar ook op andere manieren voor verbinding zorgde. Een prachtige boodschap om het gymsportjaar mee af te sluiten en vol positiviteit te starten aan 2019.

Meer informatie over ‘Univé A Touch of Gold’ is te vinden op de website van gymnastiekunie KNGU.

Artikel en verslag © gemaakt onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, interviews en beelden © Martine Hooijenga-Le Duc en © Hanneke Nolten

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.