Terugblik GymPOWER op 2018

Terugblik GymPOWER op 2018

ROTTERDAM – Wat was voor jou het mooiste sportmoment van 2018? Team GymPOWER heeft veel topevenementen bezocht, mooie beelden en artikelen kunnen maken en sporters en coaches gesproken over hun passie en keuzes. Een mooi jaar met de Olympische Winterspelen, de simultane Europese Kampioenschappen in Glasgow en omstreken en de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, Argentinië. Veel zagen en hoorden de ogen en oren van Team GymPOWER. Ook over gevoelige onderwerpen is afgelopen jaar veel gezegd: #metoo, veilig sportklimaat in Nederland en de vrije rechten voor de onafhankelijke sportpers. We horen in 2019 graag alle goede voornemens.

Publiciteit voor meer en minder bekende sporten

2018 was het jaar dat minder bekende artistieke sporten landelijk in de publiciteit kwamen en zich ook internationaal knap op de kaart zetten: rhönradturnen, acrogym, teamgym, ritmische gymnastiek, kunstrijden en (synchroon) kunstrolschaatsen, voltige, pole sport, synchroonzwemmen, cheerleading, twirl- & majorettesport, en kunstwielrijden, elk met hun eigen bijzondere verhaal. De meeste zijn hard op weg naar brede en/of Olympische erkenning. Mooi is ook dat de paralympische sport of aangepaste sport zoals die vaak bij verenigingen wordt genoemd, met goede ambassadeurs aan de weg timmert en door sportminnend Nederland steeds meer voor vol wordt aangezien #mustfollow

In het jaar van de wisseling van de wacht qua Hoofdredacteur na tien bewogen jaren, pakte het voor GymPOWER schrijvende journalisten en verslaggevers goed uit dat ze hun expertise op de juiste plek konden inzetten. AcroGymPOWER bleek hiermee, als eerste, i.s.m. GymPOWER een nieuwe weg te kunnen inslaan. Ook internationaal trok de samenwerking aan. Gimnasia Latina bracht sporters op het Amerikaanse continent voor ons in beeld en in Nederland strijdende sporters werden ook voor het medium daar geïnterviewd. Voor 2019 staan er nog een paar op de rol, zoals kunstrijdster Mila Morelissen die eerder naar Peru was.

GymPOWER is teamwork in vele specialiteiten

De videografen van GymPOWER maakten mooie beelden en de compilatiefilms van wedstrijden en shows kregen veel waardering. Shows als Turngala Leek, Seven van Sportacrobatiek Zwolle, de eindshow van Devona Wateringen en eindejaarsvoorstelling van TVC Coevorden gaven een bijzonder beeld van het enthousiasme binnen de club, maar ook de shows van de kunstrolschaatsverenigingen Olympia Mierlo, Ker-Rolls Kerkdriel en Rolling ’90 Moerkapelle. De films over bv twirl, polegym, kunstrolschaatsen en teamgym vonden gretig aftrek en bewezen dat een sport ook groot is door de aanhang die haar volgt en bij alle wedstrijden vol enthousiasme aanwezig is.

Ook onze topfotografen leverden dit jaar prachtige foto’s en leerden andere teamleden de kneepjes van het vak steeds beter onder de knie te krijgen. De beschouwende rol van de verslaggeving komt zo goed tot z’n recht. Voor anderen was het een jaar met minder mogelijkheden, maar ook zij hebben naar hun situatie gedaan wat ze konden. In februari 2019 zal na de GymPOWER Sportverkiezing de winnende foto van 2018 bekend worden gemaakt. De geportretteerde sporter èn de fotograaf krijgt vervolgens een uitvergroting van de mooiste foto van afgelopen jaar. Een aantal grafisch vormgevers, editors en (eind)redacteurs verrijkten ons team met hun kunde. Bovenal verdient een speciale vermelding ons jongste teamlid, een kunstenaar die de sport mooi in beeld brengt met haar tekeningen.

Hoogtepunten in GP’s Perfect 10 Jaaroverzicht

Omdat we hier niet alle hoogtepunten kunnen benoemen en iedereen die met GymPOWER zijn of haar passie deelde kunnen bedanken, publiceren we in de eerste week van januari 2019 een serie overzichtsfilmpjes van het afgelopen jaar. Bijgesloten de eerste drie over januari, februari en maart 2018. Met speciale dank aan ieder die de nieuwsgaring en verslaggeving van GymPOWER mogelijk maakten, op en langs de sportvloer.

De interviews die in 2018 voor het magazine GP’s Perfect 10 werden afgenomen, met name met de genomineerde kandidaten voor de GymPOWER Sport Media Awards 2018 en wie een bijzonderr rol speelde in het tienjarig bestaan van GymPOWER, zijn samengebundeld in het GymPOWER Jaarboek 2018 ‘The \not so/ Perfect 10. De dertien mooiste sportfoto’s van 2018 zijn extra gebundeld in de GymPOWER sportkalender 2019. Laat het de Sportredactie van GymPOWER gerust ook weten als je nog iets hebt gemist of graag zou willen terug zien via het contactformulier op deze website.

Team GymPOWER zal in 2019 vooral als Sportredactie actief zijn. Heb je nieuws of een belangrijke wedstrijd, laat het ons weten. Allemaal veel succes met het realiseren van jullie plannen en dromen in het nieuwe jaar: laat sport daar een belangrijk onderdeel van zijn! We hopen elkaar weer op bijzondere momenten tegen te komen en horen in 2019 graag alle goede voornemens.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Casper Beijn, Hoofdredacteur en Sportjournalist | Credit beelden video’s GymPOWER’s Perfect 10 – Terugblik op 2018 © fotografen en samenwerkingspartners zoals vermeld in het onderschrift/aftiteling | Credits covers: foto’s © Yoshida Rosenboom, © Casper Beijn en © Turnoss Oss; en grafische vormgeving © Juka Rosales | Credit inzet: deel tekenstrip © TiTi 2018

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.