Apenkooien in Oss groot feest

Apenkooien in Oss groot feest
Foto © Organisatie OAK Oss 2019

Deze diashow vereist JavaScript.

OSS – Op 3 en 4 januari 2019 werd de zevende editie van de Ossche Apenkooikampioenschappen gehouden. Sporthal De Rusheuvel was weer volledig omgebouwd tot jungle waar méér dan 800 basisschoolleerlingen, verdeeld over 91 teams, hebben kunnen rennen, springen, klimmen en klauteren over de spectaculaire parcours. Iedereen heeft in zijn eigen categorie gestreden om de felbegeerde titel ‘Apenkooi-kampioen 2019’. Het was weer een groot feest!

Positieve bewegingservaring in de jungle

In de 1250 m² ‘jungle’ in de wedstrijdhal van De Rusheuvel waren in totaal vier Apenkooiparcoursen ingericht met diverse soorten materialen en toestellen uit de gymzaal. Hierbij is door de organisatie zorgvuldig gekeken naar de veiligheid.

Jeroen van der Pol namens de organisatie: “Ons doel met deze Apenkooikampioenschappen is om zoveel mogelijk kinderen een positieve bewegingservaring te geven. Om ze op die manier te laten beleven hoe leuk het is om in beweging te zijn.” Hij refereert hierbij aan de uitspraak in het AD van Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU, die apenkooien ziet als een ideale manier om basischoolleerlingen tegelijkertijd in beweging te brengen en slimmer te laten worden.

Freerunning op Apenkooiparcoursen

Bij alle categorieën zijn er een drie prijzen uitgereikt. Daarnaast is er nog een prijs uitgereikt voor de teams met de meest originele teamnaam. “Bij groepen 1 & 2 hebben alle kinderen zo goed hun best gedaan, dat iedereen een gouden medaille heeft gekregen.” 

Naast alle basisschoolleerlingen heeft de organisatie ‘s avonds de deuren geopend voor alle 13+ leden van de lokale gymsportclub Turnoss. Tegelijkertijd werd een wedstrijd freerunning gehouden op de Apenkooiparcoursen voor de groepen van de club. Ook dit was een succes en de deelnemers hebben er een feestje van gemaakt.

Uitbreiden tot nationaal kampioenschap

De plannen om het evenement uit te breiden naar een nationaal kampioenschap bestaan al langer en lopen gesmeerd. De interesse groeit. Al circa vijftien verenigingen hebben het draaiboek c.q. de Apenkooi-spelregels opgevraagd en diverse verenigingen zijn al in Oss een kijkje komen nemen bij het evenement.

Tijdens het IAG Sportevent van 2018 in Den Bosch werden al de Bossche Apenkooikampioenschappen gehouden, waarbij de organisatie uit Oss hun expertise deelde. Van der Pol: “We willen dit graag om iedereen in Nederland van dit feest te laten meegenieten. Hiervoor zou het te gek zijn als meer sportverenigingen in Nederland eenzelfde soort toernooi zouden willen organiseren.”

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van de Ossche Apenkooikampioenschappen en de website van Turnoss.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Info en beelden © Organisatie Ossche Apenkooikampioenschappen 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.