In memoriam: Astrid Leussink

In memoriam: Astrid Leussink

BEEKBERGEN – IN MEMORIAM – Aan het prille begin van dit nieuwe jaar moest de gymsportwereld en in het bijzonder de KNGU Zomerkampen geheel onverwachts afscheid nemen van één van haar drijvende krachten. Astrid Leussink (44) overleed op oudejaarsnacht in haar slaap.

In gedachten houden we de vrolijke en hardwerkende jongedame die er elk jaar was en er werk van maakte om ieder met grote gastvrijheid, gezelligheid, stiptheid en gevoel voor humor te ontvangen en je thuis te laten voelen op het zomerkamp in de Beekbergse bossen. “If you can dream it, you can do it”: ook voor haar was de gevleugelde uitspraak van Walt Disney een levensmotto. Leussink was één van de vaste stafleden die een grote bijdrage heeft geleverd in de afgelopen decennia ervoor gezorgd heeft dat velen, collega’s en deelnemers, mooie herinneringen bewaren aan hun deelname de KNGU Zomerkampen.

KNGU Zomerkampen

Het in de gymsportwereld populaire sportevenement, in spreektaal sinds jaar en dag afgekort tot Zoka, is een initiatief uit 1959 van het voormalige KNGV – één van de vele toenmalige gymsportbonden in Nederland die door stapsgewijze fusies in 1999 opgingen in de huidige gymnastiekunie KNGU -. De soliede organisatie zorgt op het kampterrein achter het bondsbureau, met een doortimmerde formule en infrastructuur, degelijke voorbereiding en vaste groep enthousiaste medewerkers al meer dan zestig jaar elke zomer zeven kampweken.

Zoka is bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 6 en de 18 jaar, verdeeld naar leeftijdsgroep over de Sjoka-, Joka-, Tika-, Mika- en Ouka-kampen. De deelnemers kunnen een week lang zich uitleven in de vrije natuur met vele leuke activiteiten: waterspelletjes, griezeltochten, bosspelen, theater en zang, knutselen en verkleden, kampvuurverhalen en nog veel meer. Daarnaast kan er ook op het eigen niveau getraind worden onder deskundige begeleiding in de daartoe goed geoutilleerde sportzalen in een KNGU-sport naar keuze: turnen, dansen en freerunnen.

Rondleiding ‘Zoka in ‘t wild’

Tijdens een reportage voor GymPOWER over Zoka in 2014 maakten we kennis met Leussink die ons samen met een collega enthousiast rondleidde langs alle bezienswaardigheden op het kampterrein: vanuit de Blokhut via de spiegelgladde zeephelling naar ‘ADH’ [‘achter de heuvel’] met kampvuur en discodouche, de speeltuin in de modderpoel voor het Play- en Klayhok, – waar we Astrid mochten vereeuwigen in een vrolijke aardbei-kostuum uit de Zoka-collectie -, en ’t Amfi, het grootse bostheater. Met veel plezier vertelde ze ons over elk klein detail voor de goed uitgedachte lol vooraf en tijdens dit zomerkamp in het teken van het thema ‘Zoka in ‘t wild’ (zoals de discodouche, de vreet-o-theek en de patattafel). 

Leussink, zelf basisschooljuf met roots in de gymsportwereld vertelde GymPOWER hoe haar passie voor Zoka begon: “De eerste keer kwam ik met kinderen van de gymnastiekvereniging en het regende ook behoorlijk. Ik twijfelde of ik wilde blijven, maar ’s avonds heb ik al gebeld dat ze ons pas eind van de week moesten ophalen. Het is en blijft geweldig. Je ziet alle deelnemers hier in een week veranderen en groeien. Ze staan hier dichterbij de natuur en werken, trainen, spelen, eten en leven samen en leren dingen zelfstandig te doen en op te lossen, waar ze ergens anders niet de tijd of ruimte voor krijgen. Het is anders dan thuis, bijvoorbeeld met elkaar afwassen – wat thuis bij vele gezinnen niet meer gebeurt -, met elkaar elke ochtend de tent opruimen voor de hygiëne en ongediertebestrijding en ook met zakgeld leren omgaan.”

Basisschooljuf met roots in gymsportwereld

Het enthousiasme van Leussink was aanstekelijk. Haar collega beaamde wat Leussink ook bevestigde.“Er is geen kamp dat zo professioneel draait met louter vrijwilligers [de kok is de enige betaalde kracht]. Ik zou het elke gymnastiekvereniging en elke basisschool aanraden om hun sporters en leerlingen aan Zoka te laten meedoen. Je leert hier jezelf kennen, je grenzen en mogelijkheden en omgaan met de omstandigheden, oplossingen zoeken als er dingen niet zijn die je thuis wel hebt. Je maakt hier ook vrienden voor het leven. Een leuke en rijke ervaring die je elk kind gunt!” 

Op 6 januari 2019 namen familie, vrienden, collega en Zoka-gangers definitief afscheid, althans wie op tijd verwittigd was van het droevige nieuws. Het was zo onverwacht dat velen te laat er achter kwamen om hun medeleven en condoleances ter plaatse te kunnen delen. Rust zacht, Astrid. De passie voor Zoka heb je zeker weten over te brengen.

Copyright artikel © Sportredactie GymPOWER | Copyright tekst en archieffoto © Therry da Silva

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.