Masterclass Mimi-Isabel Cesar bij Sparta

Masterclass Mimi-Isabel Cesar bij Sparta

DORDRECHT – Mimi-Isabella Cesar uit Birmingham, UK, één van de huidige topgymnastes en ambassadrice van de Britse ritmische gymnastiek, streek op 4 en 5 januari 2019 bij Sparta Dordrecht neer voor een masterclass op A en B-niveau. Bijzonder dat ook ritmisch gymnastes van lagere niveaus de kans kregen om een internationale topper te ontmoeten. Cesar’s unieke stijl en expressie zorgde voor veel enthousiasme bij deelnemers van verschillende verenigingen uit het hele land en omdat ze aandacht had voor ieder individu op zich, voelde iedere gymnaste zich gewaardeerd. César, nog actief als ritmisch gymnaste en hopelijk te zien op de WK van 2019 in Bakoe, heeft veel support uit Nederland gewonnen.

Goede RG-voornemens voor 2019

Opvallend was het goede voornemen voor 2019 van gymnastes uit heel Nederland om de moeite te nemen om naar Dordrecht af te reizen, zelfs met nog de New Year’s Trophy 2019 van GTV de Badhoeve erna, op de laatste dag van het weekend. Gymnastes en coaches van OBQ uit Leeuwarden, RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn, TS Huizen, Sportuna Spijkenisse, BATO Winschoten, SV Twello, TSA Almere, GV Barendrecht, GTV Hilversum, Gymsport/Olympia Leiden, en OKK, DVO en Sparta uit Dordrecht zorgden voor een geslaagde tweedaagse en waren enthousiaste getuigen van het elan dat Sparta RG aan de hand van haar nieuwe hoofdtrainster Zoë Lichteveld, die Cesar in Nederland uitnodigde, aan de dag legt. Ria Sap, jurylid en al jaren aan Sparta verbonden, was enthousiast: “Ook met Zoë als hoofdtrainster volg ik de club graag. Ze is goed gestart en heeft zichtbaar hart voor de club.”

Gouden keeltje, beroemde ‘Butterfly’ en oog voor individu

Een verslaggever van GymPOWER bezocht de masterclass van Cesar op de tweede dag en direct vielen bij de training met lint de passie en energie op waarmee Mimi-Isabella Cesar de groep begeleidde. Zelf, met een werkelijk gouden keeltje, meezingend op de begeleidende muziek, deed ze alles nauwgezet voor en wist in de gymnastes veel energie naar boven te halen. Ze vonden het geweldig en konden veel waardering opbrengen voor de beroemde ‘Butterfly’ van Cesar, de ‘ribbon dance’ en ook de ‘ribbon walk-over’ die meer basis is.

Volgens de aanwezige trainsters werd zelfs het algemene A-D’tje, voor ons beter te begrijpen als voetgooi, met meer passie uitgevoerd. Cesar had oog voor ieder individu en wist in haar training goed te differentiëren. “Laat je lint niet te snel los”; “Hou er rekening mee als je teveel lint hebt”; “Weet waar jij bent en waar je lint is.” De gymnastes dartelden geïnspireerd door de zaal. Zo maakte Cesar voor twee dagen vlinders van iedereen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Persoonlijkheid, complimenten, ‘masteries’ en expressie

Cesar: “Ik sta bekend om hoe mijn persoonlijkheid naar buitenkomt als ik mijn routines doe. Ik breng dat ook graag over in een groepstraining. De details van de basis zijn belangrijk om ook de moeilijkere onderdelen goed aan te leren. Ik probeer de groep direct te leren kennen en de namen vanaf het begin te weten. Als ik dan zeg ‘Isa, that was really good!’ terwijl ik haar vanaf de ochtend ken, voelt iemand zich gewaardeerd. Ik weet als gymnaste ook alle complimenten nog die ik in al die jaren heb gekregen. Het is mooi om in de positie te zijn dat ook bij anderen te kunnen doen. “

De deelnemende gymnastes gaven aan veel geleerd te hebben en graag nog een keer te komen. Nijah de Boer van OBQ Leeuwarden: “Ik ben beide dagen geweest en heb veel geleerd qua ‘masteries’, het opgooien en werken met materialen. Toch dingen die we bij onze normale training niet doen.” De Boer doet vaker en graag aan stages met buitenlandse coaches mee. “Omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen te leren en nieuwe mensen te leren kennen. Hier was het gezellig. Soms gaat het om het trainen, maar hier echt om nieuwe dingen te leren.”

Natuurlijk waren gymnastes van Sparta ook van de partij, zoals Eva, Romy, Mila en Sanne. “Het leek ons leuk en we hebben zeker veel geleerd. Zoals de bal in kaars opvangen. En de Butterfly, haar beroemde sprong, plat in de lucht, niet recht in spagaat.” Cesar maakte  indruk met haar expressie. “Bij de oefeningen moet je verschillende emoties uitbeelden en blijdschap als het leuk is en het erbij past.”

Bewuste keuze voor open karakter Masterclass

Hoofdtrainster Lichteveld en medetrainster Jasmijn Erpelinck, die beide vorig seizoen hun actieve RG-carrière bij Sparta beëindigden, hadden bewust gekozen voor een open karakter van de masterclass. Moeder Francina Lichteveld: “Het is goed dat de tweede divisie er ook bij mag zijn. Die vinden het ook leuk om Mimi-Isabella te ontmoeten. Zo is de sport er voor iedereen.”

Zoë Lichteveld: “Het was spannend maar wel heel leuk. De kans om nieuwe dingen te ontdekken. Wat je eerst niet wist of je het kon, maar nu weet dat je het wel kan. Aan het begin van de training verlegen zijn, maar aan het eind opbloeien tot een echte gymnaste. Dat is ook inspiratie voor ons. Er is druk geschreven door de coaches.” Erpelinck: “Ook de meiden van een lager niveau zijn nu een ervaring rijker. Als zo iemand uit Engeland komt is het voor hen ook speciaal.”

Wat is uiteindelijk waar sport om draait? Cesar blijkt ook maatschappelijk betrokken en is van mening dat sport een voorbeeld is voor jongeren. Volgens  de Britse topgymnaste leert het je de juiste keuzes te maken, discipline op te bouwen en voor jezelf op te komen. Gymnastes moeten niet de nieuwe Mimi-Isabella willen worden, maar een betere versie van zichzelf. Dat lukt alleen als je plezier kunt hebben in je sport en je routines kunt doen vanuit je hart. Cesar: “Je hebt niets aan een oefening die je op een wedstrijd doet, omdat je hem zo altijd op een training doet. Het moet meer zijn dan een oefening. Je presenteren is iets van binnen op anderen overbrengen. Er je hart instoppen. ‘Always put your heart on your sleeve!”

Eigen sportdoelen en Olympische ambities 

Na de Masterclass vertelde Cesar ook over haar eigen sportdoelen voor 2019 en Olympische ambities richting Tokyo 2020. Meer hierover volgt in het GymPOWER-magazine. Meer informatie over de Masterclass van Mimi-Isabella Cesar en over ritmische gymnastiek bij Sparta Dordrecht is te vinden op de Facebookpagina en de website van de club. Fotograaf Bart Treuren van RGym.eu was op uitnodiging van de organisatie en maakte een reportage, waarbij hij een selectie van de meest sprekende foto’s beschikbaar stelde aan GymPOWER voor deze nieuwspublicatie.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © Sportredactie GymPOWER | Tekst, interview en beelden verslag © Casper Beijn | Fotoreportage © Bart Treuren/RGym.eu

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.