Oudst levende Olympisch kampioene

Oudst levende Olympisch kampioene

HERZLIYA PITUAH, Israël – Voormalig turnster, zwemster en danseres Ágnes Keleti (Klein) ev Biro uit Hongarije vierde op 9 januari 2019 haar 98ste verjaardag in haar huidige woonplaats in Israël. Naar verluidt is Keleti de oudst nog in leven zijnde (vijfvoudig) Olympisch kampioene. De internationale turnwereld viert met veel respect en waardering deze mijlpaal mee.

Op de video toont een vrolijke en innemende Keleti in een interview vorig jaar nog heel lenig te zijn door aan de verraste verslaggeefster haar been met gemak een paar keer in de nek te leggen, wat ze overigens door de jaren heen heel vaak heeft gedaan tegenover verbaasde journalisten die haar opzichten. Ze is tot op hoge leeftijd gewoon doorgegaan met dagelijks sporten en bewegen: wandelen, zwemmen en gymnastiek, en geniet naar omstandigheden voor haar leeftijd van een relatief goede gezondheid.

Keleti is een legendarische persoonlijkheid uit de internationale gymsportwereld met een bewogen levensverhaal, dat getekend is door menselijke tragedies maar die haar niet hebben kunnen breken dankzij haar onverzettelijke wilskracht en doorzettingsvermogen. Eén van de redenen ook waarom ze in 1981 opgenomen werd in de ‘International Jewish Sports Hall of Fame’ (dezelfde waarin ook een groot aantal van de Nederlandse turnsters die Olympisch teamgoud wonnen op de Spelen van 1928 in Amsterdam zijn opgenomen), in 1991 in de ‘Hungarian Sports Hall of Fame’ en in 2002 in de ‘International Gymnastics Hall of Fame’. Keleti wordt dan ook gezien als één van de meest succesvolle en gedecoreerde atleten in de Olympische geschiedenis. Keleti  begon pas op 16-jarige leeftijd met turnen, op de leeftijd waar de turnsters van tegenwoordig normaliter pieken in hun sportcarrière.

Laatbloeier die nog vijf Olympische medailles won

Ondanks dat ze een laatbloeier was, heeft ze nog een imposante erelijst opgebouwd in de turnsport. In 1940 en 1944 gingen de Spelen niet door vanwege de tweede Wereldoorlog en kon de wereld nog niet kennismaken met haar grote talent. De toen inmiddels getrouwde Keleti nam pas op 27-jarige leeftijd – na ternauwernood de verschrikkingen van de Holocaust overleefd te hebben en haar geboorteland Hongarije te hebben ontvlucht – deel aan de Olympische Spelen van 1948 in Londen (zilver met het Hongaarse turnteam), op haar 31ste aan die van 1952 in Helsinki (weer zilver met het turnteam, brons met het RG-team, derde op brug en goud op vloer) en op haar 35ste aan die van 1956 in Melbourne (2x meerkampzilver met het team en individueel, goud met het RG-team en goud op brug, balk en vloer).

Keleti won in totaal tien Olympische medailles op een leeftijd waar normaliter turnsters al lang hun pakje aan de wilgen hebben gehangen. Op de Wereldkampioenschappen van 1954 in Rome voegde ze daar nog bij; met het turnteam zilver en individueel de wereldtitel op brug en zilver op balk. Na de Spelen van Melbourne in 1956 moest ze door de gewelddadige bezetting door de Sovjet-Unie van haar geboorteland (Hongarije) asiel aanvragen in Australië. In 1957 immigreerde ze naar Israël waar ze de coach werd van het Israëlisch damesturnteam. Na haar pensioen is ze in het land blijven wonen, waar ze naar verluidt het ook moeilijk heeft gehad om zich aan te passen aan het strenge regiem.

Haar saga maakte haar overlevingskracht oersterk. Alles wat ze meegemaakt heeft, heeft haar tot een zelfstandige, geëmancipeerde vrouw gemaakt die wist hoe ze voor zichzelf moest opkomen en zorgen. Dat werd haar niet altijd in dankbaarheid afgenomen door de bestuurders van de bonden en de landen waar ze mee te maken had.

Een compleet interview met meer informatie over het leven en de sportcarrière van Keleti is te vinden via deze link.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Credits  beeld: screenshot interview/video © NAVA.hu

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.