Brabants acropaar naar Europese Spelen

Brabants acropaar naar Europese Spelen

UDEN/DEN BOSCH – Acrogymnasten Fenne van Dijck en Stef van der Locht, trainend bij Flik-Flak Sportclub Den Bosch en oorspronkelijk afkomstig van  afkomstig van de dit jaar jubilerende millenniumclub V&K Uden, bereiden zich voor op deelname aan de Europese Spelen in Minsk, Wit-Rusland. Als enige senior mixed paar op dit moment in Nederland is het zo goed als zeker dat het duo zich hiervoor zal kwalificeren, mits ze vormbehoud weten te tonen tijdens de Regionale Acrokampioenschappen ABCDE op 20 januari 2019 in Bocholtz. Dat lijkt op voorhand al een fait accompli.

Voorbereiding, vormbehoud en fondsenwerving

Uit bovenstaande reportage van DTV Uden van 8 januari 2019 blijkt dat de twee acrobaten in volle voorbereiding zijn op de deelname aan de Europese Spelen en kennelijk alleen nog vormbehoud hoeven te tonen op de Regionale Kampioenschappen van Brabant-Oost, Limburg en Zuid-West-Nederland op 20 januari 2019 in Bocholtz. Niet alleen zijn ze bezig met de trainingen en het verfijnen van hun drie oefeningen, maar ook met het werven van fondsen en sponsoring om hun reis, verblijf en voorbereiding te kunnen bekostigen.

Op de Wereldkampioenschappen acrobatische gymnastiek van 2018 in Antwerpen, België, hebben de acht senior mixed paren die de WK-finale haalden, automatisch een ticket bemachtigd voor hun land voor de Europese Spelen van 2019. Daaronder was ook het mixed paar Britney Bordewijk en Stein Briggen, – clubgenoten bij Flik-Flak -, dat een historische vijfde plaats wist te behalen en daarmee ook deelname aan het continentale titeltoernooi voor Nederland veilig stelde. Inmiddels is dit duo gestopt, Briggen is nu hoofdtrainer bij Flik-Flak en Bordewijk is actief in een nieuw team.

Tickets Europese Spelen veroverd op WK 2018

Opmerkelijk is dat het duo Van Dijk en Van der Locht ook deelnam aan de WK van 2018 in Antwerpen en daar in principe ook in dezelfde finale had kunnen staan, zij het niet dat de internationale gymnastiekfederatie FIG een beperkende landenregel heeft ingesteld waarbij het beste team per land in de WK-kwalificatieronde doorstroomt naar de eindronde. Van Dijk en Van der Locht die achtste werden in de kwalificaties indertijd, krijgen nu zodoende hun ‘revanche’.

Ook voor de damesgroepen heeft Nederland een ticket voor de Europese Spelen weten te bemachtigen door de finaleplaats van het trio Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os, – ook clubgenoten van Van der Locht & Bordewijk -, op de WK 2018 in Antwerpen. Omdat er meerdere senior trio’s actief zijn op dit moment in Nederland, zal voor deze categorie waarschijnlijk een landelijk kwalificatietraject voor de Europese Spelen ingezet worden dit voorjaar.

Acrobatische Gymnastiek op programma Europese Spelen

De Europese Spelen vinden plaats van 21 tot en met 30 juni in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Nederland had zich in eerste instantie opgegeven om de tweede editie van het continentale titeltoernooi te organiseren, maar gaf de opdracht terug. Net als tijdens de eerste editie in 2015 in Bakoe, Azerbeidzjan, staat acrobatische gymnastiek weer op het programma, een grote bijzonderheid aangezien deze gymsport officieel nog niet over de felbegeerde Olympische status beschikt.

Meer informatie over het toernooi is te vinden op de website van de European Games. Meer informatie over het duo Van Dijk en Van der Locht is te vinden op de Facebookpagina van Acro Flik-Flak en de Facebookpagina van V&K Uden Acrogym.

Artikel © Sportredactie GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Archieffoto’s © Martine Hooijenga-Le Duc | Video inclusief screenshot/beeldcitaat © DTV Uden

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.