Populair SYTA opent acronieuwjaar

Populair SYTA opent acronieuwjaar
Foto © Dirk Troch/© SYTA

Deze diashow vereist JavaScript.

PUURS – Op 5 en 6 januari 2019 werd in Puurs voor de twaalfde keer de Sylvester Youth Trophy Acro georganiseerd. Een in Nederland nog niet zo bekend maar desondanks massaal toernooi in België, dat zich niet op het A-niveau maar juist geheel en uitsluitend richt op B-, C-, I- (Instap-niveau, vergelijkbaar met Pupillen) en Recrea(tie)-niveau. Alle teams in deze niveaus brengen slechts één oefening op de vloer, en het toernooi wordt in eigen land dan ook gezien als een prachtige voorbereiding op het nieuwe seizoen. Met dit jaar een primeur: gymnasten uit Ghana die zich inschreven voor de competitie. Het optreden van de Afrikaanse gymnasten vormde een bijzonder extraatje in het toernooi, daar het land een nieuwe speler is in de acrosportwereld.

Naast de individuele strijd tussen de teams deed elke vereniging die met drie of meer teams mee deed automatisch mee aan de clubcompetitie, die een bijzondere opzet had: er werden geen punten opgeteld, maar plaatsen: de posities van de drie best scorende teams werden opgeteld en dan ging het dus om het láágste aantal punten. De gewone competitie werd onderverdeeld in twee samenstellingen: duo’s en groepen. Dit betekende dat men in dezelfde categorie het ene moment een damespaar en het andere moment een mixed paar op de vloer kon zien verschijnen.

SYTA 2019 – competitie I-lijn 

Op zaterdag stonden in Sporthal de Vrijhals als eerste de acroteams in het I-niveau klaar. De duo’s mochten het spits van deze competitie – de eerste van het nieuwe jaar – afbijten. De jury had echter geen medelijden met de zenuwen, fouten werden genadeloos afgestraft met tot wel 3,300 punten aftrek voor fouten. De I-1 bestond uit een grote categorie van 28 teams, en veel scores lagen vrij dicht bij elkaar, maar niemand in die categorie kon de technische score van Lies Bastiaensen en Mona de Mil van Ambitious Pro Gymnastics kloppen. Het bezorgde hen een duidelijke overwinning. De I-2 duo’s waren een aardig kleinere groep hoewel de strijd met ‘slechts’ 16 teams alsnog pittig was. Hier een duidelijke overwinning voor Mona Batseleer en Nikka Stockmans (Gymclub Altis Eeklo) met prachtige scores.

Ook bij de groepen was de jury zeer streng. Desondanks bleek het technisch niveau voor veel teams al keurig, in aanmerking genomen dat het nog zo vroeg in het seizoen is. Zo kon het gebeuren dat een team met twee volledige aftrekpunten dankzij de hoge technische en artistieke scores nog elf teams achter zich wist te laten. Bij de I-1 in totaal 32 teams op de vloer en dus geduchte concurrentie. Het was Turnkring Desem-Harop Genk die hier in de formatie van Alyssa Vigna, Yana Dries en Sara Faris het goud wist te grijpen. De nummers twee en drie scoorden precies gelijk, waardoor de beslissing voor hen kwam te liggen bij de technische punten. De I-2 had precies evenveel teams in de competitie: 32 formaties gingen hier de strijd aan. Het niveau lag hier hoog, zeker in de top tien. Met recordpunten wisten Anika Michiels, Alina Verbert en Marte Goossens van Ambitious Pro Gymnastics het gouden eremetaal te claimen in deze grote categorie. Met goud in zowel de duo’s als de trio’s won Ambitious Pro Gymnastics in de I-lijn de beker voor beste club.

SYTA 2019 – competitie C-lijn

De avond van de eerste dag was voor de formaties uit de C-lijn. Waar wij in Nederland in de C-lijn twee oefeningen draaien (balans en tempo) wordt in België één combinatie oefening gedraaid. Die kwam in verschillende leeftijdscategorieën op de vloer. Bij de duo’s 10-17 kwamen 19 teams hun beste beentje voor zetten. Gymclub Waarschoot wist hier het goud omgehangen te krijgen: Louise Neyt en Camille de Meyer hadden dan ook de hoogste technische score van deze categorie. De score lag iets hoger dan de winnaars bij de C 10-20 waar Steffi Windels en Stefanie Heijlen van Olympia Zonhoven de hoogste punten haalden.

De winnaars van de C 10-21+, Desiree Minten en Kato Moors van Turnkring Desem-harop Genk, wisten daar weliswaar niet aan te tippen maar hadden nog steeds een mooie voorsprong op de nummer twee. Bij de groepen wisten Sterre de Grande, Loucka Van Hooreweder en Hannah Grymonprez van Gymclub Altis Eeklo bij de C 10-17 een duidelijke voorsprong te nemen in de grote groep van 31 teams. Een leeftijdscategorie hoger hadden Maud Boucqué, Lien Van Damme en Maxime Vermeire van dezelfde club een nipte overwinning op hun tegenstanders. Hoewel in de oudste leeftijdscategorie een andere club (Sterk en Lenig Drongen) won in de samenstelling van Febe de Paepe, Lara Loeys en Jolien Deprijck waren de resultaten van Altis Eeklo goed genoeg om de clubcompetitie beker mee naar huis te mogen nemen in de C-lijn.

Twee overvolle competitiedagen

Daarmee werd de eerste dag van het tweedaags toernooi afgesloten. Met een grote schare aan deelnemers en twee overvolle competitiedagen – er werd tot half tien ‘s avonds doorgegaan – lijkt het toernooi zeer succesvol binnen België en dus daarbuiten. “Inderdaad, we zitten tegen de limiet van het haalbare qua aantallen op één weekend. Elfhonderd gymnasten over twee dagen verdelen over de kleedkamers is een uitdaging, alsook de ‘crowd control’, de catering enz…”,  vertelde Luc van Schoor van de organiserende vereniging Ambitious Pro Gymnastics aan GymPOWER. APG kon daarbij gelukkig rekenen op de inzet van een honderdtal medewerkers en vrijwilligers om alles in goede banen te leiden. Meer dan 100 juryleden droegen bij aan een goed verloop van de wedstrijd.

Zondag kwamen de recreatie teams aan bod. De puntentelling is hier heel anders dan bij de Nederlandse D- en E-lijnen, dus even knipperen met de ogen voor wie dit niet gewend is. Artistieke waardes leken maar tot maximaal 5 te gaan, en moeilijkheidswaarde werd niet meegenomen in de scores. De Recrea teams deden hun balans oefening, alleen de oudere teams deden een combinatieroutine. Bij de 8-14 duo’s een hele mooie technische score (8,550) voor Fynn Van Eemeren en Nora Benaissa van Volharding Berchem die daarmee eerste werden. Gym ’90 Beringen wist met Sofie van Duffel en Sena Karaca het goud te grijpen in de 8-14+, terwijl Axelle Richard en Vanessa Gagliardi van Turnkring Desem-Harop Genk de 8-18+ concurrenten wisten te verslaan.

SYTA – competitie Recreatie

De 8-14 groepen werden aangevoerd door Jozefien Van Engelgem, Ella Van Vlierberghe en Kira De Bruyn die vooral artistiek een prachtige oefening neerzetten en de hoogste score van de ochtend behaalden: 12,800. Trio Nilofar Zarei, Layla Hamid en Elise van den Busche van Turnkring Edelweiss Stabroek wisten bij de 8-14+ hun concurrenten een tiende punt voor te blijven voor het goud. Rap en Vrank Evergem wist met het team Yaris Vereecke, Lobke Cloostermans en Bebelle Ruffai de hoogste positie van het erepodium te beklimmen bij de oudste leeftijdscategorie.

Bij de 9-14 duo’s bewees een team uit Ghana, Mathilde Jakobsen en Nyamekye Yaa Yeboah, dat het land de reis niets voor niets ondernomen had door het goud te grijpen met een 9,000 voor technisch. Een prachtig resultaat voor het land, dat in dezelfde categorie ook het brons greep. De groepen in deze leeftijdscategorie werden aangevoerd door Ella Marie Snelders, Lymke Metellus en Lena van Hooydonck van Artgym. Ook kwam de 18-17 categorie op de vloer. Zij brachten hun combinatie-oefening ten tonele.

Alexander Verbaene en Jenny Tran wisten hier bij de duo’s het goud te verdienen, terwijl A.R.K. Lille met Jasmijn Oostvogels, Emma Defossé en Saar Verstreepen bij de groepen op technische score wonnen na in de totaalscore precies gelijk te hebben gescoord als hun concurrenten. Hoewel Turnkring Desem-harop Genk slechts één gouden medaille mee naar huis nam in de Recrea categorie wisten de andere teams hoog genoeg te plaatsen om de vereniging de clubcompetitie beker op te leveren.

SYTA – competitie B-lijn

De SYTA 2019 werd afgesloten met de B-lijn teams die ook één routine op de vloer brachten. In de jongere leeftijdscategorie 11-19 draaiden Amir van Vischel en Margot Luyckx van Klimop RT Merksem vooral artistiek een mooie oefening bij de duo’s wat hen op een ruime voorsprong bracht en 20 teams liet verslaan. Jolien Wittevrouwen en Arne Desmedt van Artgym – The Sky is the Limit waren ook absoluut kampioen in hun 11-20+ categorie, met een voorsprong van bijna drie volledige punten om de nummer twee.

Vereniging K.T. Aalst wist met formatie Jill Wynant, Romy Scheerlinck en Lisa Van Den Steen verdiend het goud omgehangen te krijgen bij de 11-19 groepen. Een leeftijdscategorie hoger wisten Lisa Lelieur, Kjenta Camerier en Sietske D’Hollander van Turnclub Athena ondanks aftrek een nipte overwinning te behalen. Uiteindelijk sloot Art Gym hier de clubcompetitie met de beker af.

De volle tribunes met toeschouwers konden tevreden huiswaarts keren na veel mooi acro te hebben mogen aanschouwen. Er waren ook minstens zesduizend bezoekers die het toernooi van buitenaf volgden via de door de organisatie aangeboden livestream, bevestigde Van Schoor tegenover GymPOWER. Al met al lijkt het overvolle toernooi duidelijk populair genoeg om volgend jaar met vertrouwen aan zijn dertiende editie te beginnen.

In aparte artikelen op de website en in het magazine van GymPOWER besteden we aandacht aan de deelname van de teams uit Ghana aan de SYTA en een interview met hun trainster, Caroline van Hombeeck. Meer informatie is te vinden op de evenementpagina op Facebook en de website van de SYTA 2019.

Artikel © Sportredactie GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Interview © Therry da Silva | Foto’s © Dirk Troch/© SYTA

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.