Van Hombeeck traint Gymteam Ghana

Van Hombeeck traint Gymteam Ghana
Foto © Caroline van Hombeeck

Deze diashow vereist JavaScript.

PUURS/ACCRA, België/Ghana – Een mooie primeur afgelopen weekend, op zaterdag 5 en zondag 6 januari 2019, voor de twaalfde editie van de Sylvester Youth Trophy Acro (SYTA). Het toernooi in Puurs, België, was in de bijzondere gelegenheid een nieuw land te mogen introduceren op het wereldtoneel in de acrogymwereld: Ghana. Het West-Afrikaanse land werd voor de gelegenheid vertegenwoordigd door zes teams, onder begeleiding van trainer/coach Caroline van Hombeeck. Met een gouden en bronzen medaille werd aan dat debuut extra luister bijgezet.

In een interview met GymPOWER vertelde Van Hombeeck hoe het voor haar en de Ghanese gymnasten was om aan de SYTA in België deel te nemen: “We hebben een prachtig toernooi achter de rug. Alle zes teams hebben het schitterend gedaan, het beste wat ze konden. Ze hebben echt alles gegeven, iedereen genoot van elk moment. Ze waren zo onder de indruk van de organisatie hier. Het was een superervaring!” 

Opzetten van de acrogroep in Ghana

Ghana kent nog geen gymnastiekfederatie, en kende tot voor kort zelfs geen acrogymverenigingen. De sport was er tot een paar jaar geleden totaal onbekend. In dit gat stapte Van Hombeeck, voormalig trainer/coach van de Belgische vereniging Ambitious Pro Gymnastics (de thuisclub van de SYTA alsmede ook de FIAC in Puurs), toen zij enkele jaren geleden verhuisde naar Accra, de hoofdstad van Ghana. De stad met twee miljoen inwoners is de grootste van het land.

In samenwerking met de Al-Rayan International School (ARIS) in de stad, die ruimte beschikbaar stelde voor de gymnasten, heeft zij een acrogroep opgezet bestaande uit internationale scholieren en Ghanese gymnasten. “Het eerste half jaar heb ik les gegeven in een kleuterklasje. De bankjes aan de kant geschoven en op yoga matjes zijn we gestart”, vertelt Van Hombeeck, die aangeeft inmiddels bij ARIS een zaaltje te hebben met een kleine vloer.

Contact met AGP en deelname aan SYTA 2019

Omdat er op Recrea-niveau verder weinig internationale kansen zijn, was de link met haar oude vereniging AGP snel gelegd. In een eerste contact werden de mogelijkheden voor deelname verkend. Uiteindelijk leidde dit tot de reis vanuit Ghana naar België, waar de zes teams konden laten zien wat ze in hun mars hadden. In pakjes die geleend waren van plaatselijke gymnasten – een teken van de prachtige acro-solidariteit – wisten alle Ghanese teams hun beste beentje voor te zetten.

In de I-1 (I voor Instap, in Nederland vergelijkbaar met Pupillen) kwam één team van Gymclub Ghana uit. Het duo, Aline Kodsi Bassel en Suwebat Salah, wist in deze grote categorie van 28 teams een prachtige middenmoot te bereiken: het paar werd dertiende in de competitie. Met een veel lagere moeilijkheidswaarde dan veel andere I-teams betekende dit dat het paar technisch en artistiek een sterke oefening neerzette.

Bij de Recrea-categorie 8-14 jaar kwam het trio Emma Asampong, Amankwa Baffour-Awuah en Abena Owusa Yeboah op de vloer. De puntentelling in de Belgische Recreatie-lijn is heel anders dan wij in Nederland gewend zijn in de D- en E-lijnen. Het trio zette een oefening neer met een kleine aftrek, die hen op de zeventiende plaats bracht in hun categorie.

Goud en brons bij eerste internationale optreden

De meeste teams van Gymteam Ghana kwamen echter uit in de Recrea-categorie 9-14 jaar duo. En hier maakte het land haar tweede primeur mee: in haar eerste internationale toernooi werd ook de eerste gouden medaille gescoord! Het paar Mathilde Jakobsen en Nyamekye Yaa Yeboah wist een 9,000 technisch binnen te slepen, wat hen de hoogste positie van het erepodium opleverde. Het internationale duo wist daarmee maar liefst 31 teams

zich te laten.

Ghana had in deze categorie meerdere teams ingezonden, en ook het brons was hier voor het Afrikaanse land: het duo Jennah Toutoungi en Lauren Witbooi had goud kunnen winnen boven hun landgenoten als ze geen aftrek hadden gehad. Ook het duo Eryn van Vooren en Ella Mackenzie Horsfall behaalde prachtige punten, al bleven zij steken op een zesde plaats.

Op de vijftiende plaats vinden we ook nog Jasmyn Brown en Gabriella Ogechi Iloanya die artistiek niet voor het gouden team onderdeden maar technisch nog wat te kort kwamen. In een categorie met opnieuw 32 teams nog steeds een mooie prestatie.

Toekomstplannen, potentieel en sponsorwerving

Of we het land nog vaker in internationale toernooien gaan tegenkomen blijft de vraag. Zonder de uitgebreide sponsoring die het Gymteam Ghana nu gekregen heeft, zal dat waarschijnlijk moeilijk worden. Alhoewel Van Hombeeck in Ghana zeker kinderen ziet met talent en potentieel. Ze is dan ook vastberaden om het niveau van de haar toevertrouwde gymnasten de komende tijd gestaag verder op te bouwen. En dan, wie weet? Of in de woorden van Van Hombeeck: “If you can dream it….”

Het complete interview met trainster/coach Caroline van Hombeeck is te vinden in de eerste editie van het GymPOWER Sportmagazine van 2019. In een eerder artikel op GymPOWER is met een totaal verslag meer aandacht besteed aan de SYTA 2019. Meer informatie is te vinden op de evenementpagina op Facebook en de website van de SYTA 2019.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc | Interview © Therry da Silva | Foto’s © Dirk Troch/© SYTA en © Caroline van Hombeeck

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.