Dutch Lions naar Wereld Gymnaestrada

Dutch Lions naar Wereld Gymnaestrada
Foto © KDO Apeldoorn/© TVC Coevorden

DORNBIRN – Dit is een pre-Olympisch jaar en dat staat in de gymsportwereld altijd in het teken van de Wereld Gymnaestrada.Van 7 tot en met 13 juli 2019 wordt de zestiende editie gehouden in Dornbirn, Oostenrijk. Er zijn al duizenden tickets verkocht en in Nederland vorderen de voorbereidingen gestaag van vele teams en clubs die namens Nederland er deze zomer weer willen staan. Verslaggevers van GymPOWER spraken met gymnaste Marian Thijssen-Grooten over de aanstekelijke WG-passie en de voorbereidingen voor haar zesde deelname: “Come together, show your colours!”

De Wereld Gymnaestrada is één van de grootste internationale sportevenementen ter wereld, die al sinds 1953 – op initiatief van het Nederlandse FIG-lid Jo Sommer – elke vier jaar telkens in een andere stad of land wordt gehouden. Duizenden sporters en clubteams uit alle continenten ter wereld trainen en kijken er jaren naar uit om bijeen te komen op de volgende WG en daar shows en demo’s van hun kunnen te geven. Eén groot verbroederingsfeest met iedereen van elke leeftijd die passie heeft voor artistieke, gymnastische en acrobatische sport. Of je recreant, breedte- of topsporter bent. Als je eenmaal een keer geweest bent, dan zal de WG-passie je nooit meer loslaten.

Demo ‘Dutch Lions’

Foto © Casper Beijn: Marian Grooten-Thijssen van TVC Coevorden

Thijssen-Grooten (35) kan erover meespreken. Ze beoefent de springsport en traint bij TVC Coevorden en nam vorig jaar met Team Nederland nog deel aan de Europese Kampioenschappen Teamgym in Portugal. Met zeven andere  TVC-leden doet ze mee aan een demo, die samen met dansers van KDO Apeldoorn en nog een aantal springers van andere clubs wordt voorbereid voor de Wereld Gymnaestrada in Dornbirn. “Wij gaan met name tumbling, springen en trampolinespringen doen. We hebben nog een meisje dat heel goed kan turnen, acromeisjes en zo gaan we alles in elkaar weven om een mooie demo neer te zetten.”

De grootste lol voor WG-gangers is naast een plezierige tijd met elkaar doorbrengen, ook een mooie act neerzetten die bekeken wordt door de duizenden deelnemers aan het sportevenement maar ook de inwoners en bezoekers van de stad in kwestie in de zomer. Thijssen-Grooten licht een tipje van de sluier op: “Wat we willen met onze demo is echt een show neerzetten. Het gaat over de ‘Lion King’ en we hebben dingen bedacht met allerlei effecten in de muziek. Het staat nog in de beginfase, maar de dames van KDO Apeldoorn zijn heel creatief en het gaat een superleuke demo worden.” Op de Facebookpagina van ‘Wereld Gymnaestrada – Team NL’ ontdekken we de bijgaande inzetfoto van de ‘Dutch Lions’, die nog een tipje van de sluier oplicht.

Wereldvrede op WG 

Het wordt de zesde keer dat Thijssen-Grooten aan de Wereld Gymnaestrada deelneemt. Als je gymnasten spreekt die de WG-passie met haar delen, wordt er qua tijdsbesef altijd gesproken en gepland in steden en jaartallen. Bij missverkiezingen hebben de kandidaten het over ‘het bewerkstelligen van de wereldvrede’ als levensdoel, waarover vaak lacherig wordt gedaan omdat het ‘praatje pot’ zou zijn om stemmen te winnen. Wie een keer de Wereld Gymnaestrada meemaakt, weet dat dit wel degelijk bestaat en ‘a way of life’ is voor elke WG-ganger.

Twee keer eerder deed het grootste sportevenement Nederland aan. De eerste editie werd in 1953 in Rotterdam gehouden met ruim 5.000 deelnemers uit veertien landen, de negende editie in 1991 in Amsterdam met ruim 20.000 deelnemers uit 55 landen. In bijna veertig jaar tijd was de deelname bijna verviervoudigd. Dat kenmerkende enthousiasme uit de hele wereld van mensen die dezelfde passie voor beweging, sport en show delen, is door de jaren heen gebleven.

Volgende generatie

Thijssen-Grooten geeft het graag door aan de volgende generatie en met haar duizenden andere gymsporters in Nederland: “Elke keer is supergaaf, een gevoel dat je niet kunt uitleggen. Je moet het ervaren hebben. Iedereen is blij en vrolijk en alles is gezellig. Je bent er niet met je eigen groep maar met de hele wereld samen. Dat is een gevoel dat je bijna niet onder woorden kunt brengen en daarom gaat mijn dochter ook deze keer mee. Ik wil dat zij het ook ervaart.

Er zijn nog veel meer verhalen te vertellen over de sporters, teams en clubs die zich voorbereiden on the Road 2 Dornbirn 2019. Meer informatie voer de voorbereidingen van de Nederlandse teams op de Wereld Gymnaestrada van 2019 in Dorbirn, Oostenrijk, is te vinden op de Facebookpagina van Team Nederland alsmede op de Facebookpagina en de website van het sportevenement.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Interview en videobeelden/screenshot © Casper Beijn | Foto ‘Dutch Lions’ FB © WG-Team NL/© KDO Apeldoorn/© TVC Coevorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.