Spannende strijd op NK NBTA in Almere

Spannende strijd op NK NBTA in Almere

ALMERE –  In het weekend van 12 en 13 januari 2019 leverden de NK-finalisten in Sporthal Almere een spannende strijd om de nationale titels Twirl van de NBTA, alsmede op de hoogste niveau’s om de tickets voor de Europese kampioenschappen van dit voorjaar. Met Cindy Boter als nieuwe titelconcurrent bij de senioren en Jilena Baggerman (junior) en Roos den Besten (pre-teen) als aanstormende talenten kon worden genoten van twirl op topniveau. Met Sabine Mouthaan als waardig allround kampioen. Op de EK van 17 tot en met 21 april 2019 in Lignano Sabbiadoro, Italië, zal de Oranje-equipe begeleid worden door een team onder leiding van de nieuwe bondscoach, voormalig international en Europees kampioene Bibi Müller. Definitief is ook dat Nederland de organisatie van de WK in 2020 toegewezen heeft gekregen. Volop kansen om de sport, – net als het pomponteam deed met de wereldtitel vorig jaar -, bij heel Nederland in de kijker te spelen.

De titelstrijd in Almere was zowel bij senioren 1-baton, solo dance twirl, duo als large team enorm spannend. De Nederlandse toptwirlsters gooien op de EK al jaren hoge ogen en met een nieuw reglement dat ruimte biedt voor meer dans- en snellere technieken konden de toppers evenals de talenten hier laten zien waar ze staan. Waar de afgelopen NK Runner Up begin december ontspannender was en het daar meer ging om het meedoen, lag de nadruk op deze NK echt op de prestatie en dat gaf voor een aantal zichtbare druk.

Wedstrijddruk, zenuwen en concurrentie 

Het maakte dat de twirlsters boven kwamen drijven die hun zenuwen het beste onder controle konden houden. Ook belangrijk voor de Nederlands kampioenen die zich in hun categorie als enige plaatsen voor de EK. In de categorieën waar de nummers 1,2 en 3 naar de EK mogen, krijgt de onderlinge strijd nog een mooi vervolg, maar dan wel met concurrentie van de gehele internationale top. Reden waarom bewegende beelden van hen tot de EK spaarzaam zijn.

Vaak kijken mensen op een NK alleen naar de uitslagen, maar de luid juichende toeschouwers waren getuige van bijzondere en ontroerende momenten tijdens de oefeningen en bij de ontlading erna. Zo was de prestatie van Evy Reijers van The Rainbows extra knap met twee keer ‘no drops’. Het betekende voor haar na een geruisloze voorronde verrassend een EK-ticket bij de categorie senior solo dance. Ook Naomi van der Drift liet weer van zich spreken door met duidelijke mimiek een strakke super X-Strut neer te zetten.

Een NK is meer dan alleen maar uitslagen

Bij de senioren was het daarnaast het spannendst in de categorieën waar Sabine Mouthaan, – die vorig jaar brons pakte met solo dance op haar eerste WK als senior – en de voor het eerst weer in de NBTA-competitie deelnemende routinier Cindy Boter, – met al sinds 2016 diverse top-6 WK-finaleplaatsen op zak -,  samen uitkwamen. De twee vriendinnen streden op de wedstrijdvloer een in een oerspannend kroonduel om de hoogste eer. Boter trok bij twee onderdelen aan het langste eind. Mouthaan was zichtbaar tevreden met haar 2-baton en sleepte de titel allround Nederlands kampioen voor de hoogste totaalscore alsnog uit het vuur.

Cindy Boter na afloop: “Ik ben altijd kritisch, maar mijn coach [Patrick Noortheim] was tevreden. Ik heb altijd twirl bij de andere bond [NTSB] gedaan en ik moet zeggen, ik word hier heel warm ontvangen. Ik ben heel blij. Voor het eerst hier komen en dan twee keer Nederlands kampioen worden… Met twee teams naar de EK: geen woorden voor!” Sabine Mouthaan zet nu, onder begeleiding van trainer en voormalig wereldkampioen Marcel Neves, al haar zinnen op de EK in april 2019: “De tweede NK-dag was veel beter, het voelde super goed. Maar bij de anderen ook. We hebben het de jury heel moeilijk gemaakt. Aan Europa ga ik me van mijn beste kant laten zien. We hebben nog een paar maanden om hard te trainen en dan gaat het helemaal goed komen.”

Prestigieuze strijd geleverd bij de teams

Een prestigieuze strijd wordt altijd geleverd bij de teams en in het bijzonder het Large team. Waar vorig jaar nog een combinatieteam op de been werd gebracht voor de meeste kans voor Nederland op het WK, gingen nu drie Large Teams van individuele clubs de strijd met elkaar aan. Bij deze categorie zijn de belangen groot. Omdat er naast de vaste waarden choreografie, synchroniciteit en vangtechniek ook smaak over het gekozen artistieke thema meespeelt, zijn de meningen over de uitslag altijd verdeeld. Omdat de score en daarmee de uitslag tot het allerlaatste wordt bewaard, was de spanning om te snijden.

Team A van The Rainbows pakte de titel en het Europese ticket en was uitzinnig van vreugde. Inspiration droeg zijn tweede plek waardig en kan met prachtige uitvoeringen van hun senioren en junioren smallteams toch twee keer Europa in. Coach Bernice Vergunst van The Rainbows: “De titel van het Large Team maakt veel los. We zijn strijdlustig geweest. We hebben vanaf het begin gezegd, we gaan weer onze eigen stijl creëren, doen wat we zelf leuk en mooi vinden en dat is goed gelukt op de vloer. Als dat dan beloond mag worden met een EK-ticket, dan zijn we gewoon superblij natuurlijk.”

Intermediate ensembles en kroonduel junioren

De intermediate ensembles van Spirit en Celebration waren vrijwel even ontroerend en zijn de titel Nederlands Kampioen ook meer dan waard. Coach Caroline Meijvogel van Inspiration: “Vooral teams vind ik altijd heel erg spannend. Het gaat bij teams om de eerste plek. Die gaan naar de EK. Het is altijd een spannende strijd en andere verenigingen hebben ook keihard gewerkt om een goed optreden neer te zetten. Wij ook. Ons Junior Dance Team en Senior Smallteam hebben het ticket binnen. Ook de solisten en duo’s hebben het heel goed gedaan. Het is mooi om te zien wat er uitkomt na al die uren die je er als coach en als meiden in stopt, analyses maken, alles. En zorgen dat alles spot-on is.”

Bij de Junioren ging de strijd tussen de twee toptalenten Jilena Baggerman en Demi van Moerkerk. Sierlijkheid tegenover power, een bekende krachtmeting uit de gymnastische sporten. Baggerman trok in de kampioenklasse aan het langste eind in de categorieën 1-baton, 2-baton en solo dance twirl. Maar waar Van Moerkerk met twee tweede plaatsen ook een EK-ticket bemachtigde, zullen ze hun duel op internationaal niveau verder kunnen vervolgen en wie weet eindigend in de Europese top.

Voormalig turnster en Oranje-internationals

Foto © Casper Beijn: Maybel Willemse

De categorie Super X-Strut vraagt altijd andere kwaliteiten. Voormalig turnster Maybel Willemse kon hier oogsten door haar gymnastische achtergrond en pakte in een strakke flow de nationale titel. Jilena Baggerman die in totaal zeven NK-titels en even zoveel EK-tickets behaalde was blij. Op de eerste dag had ze een wonderbaarlijke catch: “Ik dacht eigenlijk niet dat ik hem nog zou vangen, maar ik dacht ik ga er gewoon voor, ik maak een klein sprongetje. En toen had ik hem.” Trots haar medailles tonend: “Zoals je ziet ben ik op al mijn solo-onderdelen en ook met de teams eerste geworden, dus daar ben ik heel blij mee. Ik ga ervoor werken om op de EK in de top-3 te komen.” Voormalig Oranje-international en wereldtopper Michelle Baggerman was ook aanwezig in Almere: De twirlsters van Inspiration hebben het goed gedaan, ik ben trots op ze!”

De beste bij de klasse Pre-Teen was Roos den Besten van KNA Noordwijk: drie individuele NK-titels en evenzoveel EK-tickets. Met haar duo-partner Iris Sassen kwam daar zelfs nog een vierde bij. Clubgenote Sassen zal graag met haar meereizen naar Italië en zeker proberen ook daar haar beste beentje voor te zetten. Bij Super X-Strut was Lynn van der Zanden de sterkste en opvallend was dat KNA Noordwijk in deze klasse zoveel talent kon etaleren. Voormalig Oranje-international Sabina Hoogendijk, dit jaar bondscoach-af en nu weer volop actief als trainster bij haar club in Noordwijk: “Bij ons zag je strijd maar ook plezier. Vooraf wil je vooral dat ze kunnen stralen. We zijn een jong team en hebben het in de jongerenklasse heel erg goed gedaan. Ook bij Juvenile kan Floor na de NK runner-up naar de EK op twee onderdelen. Bij Pre-Teen waren we ijzersterk. Bij de junioren konden we meedoen met de top. Dat is heel erg leuk. Op naar een nieuw seizoen. Dit jonge team heeft de toekomst.”

Kijkspektakel duo’s en laatste NK-optreden

De categorie Duo levert altijd in alle klassen kijkspektakel. Na spectaculaire openingen en in de vrije routines op prachtige muziek kun je zien dat de twirlsport met recht thuishoort in de familie van artistieke sporten als kunstrijden, ritmische gymnastiek, synchroonzwemmen en kunstrolschaatsen.  Het duo Sanne Copier/Naomi van der Drift wist bij de senioren knap het voor het eerst op een NK samen acterende duo Mouthaan/Van Moerkerk voor te blijven. Als duo moet je in deze categorie gevoel, techniek en samenwerking goed onder controle hebben. De rol van coach/ choreograaf is hierbij van groot belang. Coach Noortheim: “Je bent met je lichaam bezig en samen met de baton maakt dat het complex. Daarnaast ook een verhaal verkopen en dus heel mooi moeten dansen en het uit-acteren, geeft het een extra dimensie. Daarom vinden ze dit ook over het algemeen het zwaarste onderdeel.”

De klasse Intermediate deed het goed op de NK. Waar meestal de ogen iets minder op hen zijn gericht, kan in het algemeen gesteld worden dat ze volwaardig meetelden op deze NK en zeker voldoende in hun mars hebben. Chantal Verschoor pakte bij de junioren drie nationale titels. Ook Lea Andrijevic oogde strak en deed het prima. Bij de senioren was het nog spannender met in elke categorie een andere Nederlands kampioene. Vereniging Oranje IJsselmuiden had met haar twirlsters een bijzonder moment. Het was hun laatste NK-optreden. De coach: “Ja, dit is de laatste keer met ons team. Mooi om het op de NK met elkaar af te kunnen sluiten.” Sanne van Dijk pakte knap brons, een mooie herinnering. Ook Nadine de Wit van TOSS, verraste met knap brons.

Afscheid sportcarrière en nieuwe bondscoach

Foto © Casper Beijn: Renske Luijendijk van Illusion TOOS Waddinxveen

Trainster Renske Luijendijk van Illusion Waddinxveen was blij dat zus Maaike op haar laatste NK acte de présence kon geven: “We horen bij de multisportvereniging Toos Waddinxveen. Na tien jaar zijn we met twirl nu gegroeid naar een echte afdeling binnen de vereniging, niet meer iets wat er maar bij zit. Zelf ben ik al 25 jaar fanatiek bezig met de sport en dan is het mooi dat er echt iets staat. Voor Maaike is het een bijzonder moment om haar sportcarrière goed te kunnen afsluiten.” Ook Melody Meijer, Oranje-international en wereldkampioene met het pompomteam vorig jaar, herkende de emoties op de NK: “Een goed weekend, veel sporters, met het team was het erg spannend. Blije gezichten, verdrietige gezichten, het hoort er allemaal bij. Veel emotie na afloop, of het nou tranen zijn van blijdschap of verdriet.”

Na de bondsdagen waar het nieuwe EK-begeleidingsteam onder leiding van voormalig twirltopper Bibi Müller en de clubcoaches geplaatsten en reserves klaargestoomd worden voor een sterk Europees optreden, is het opwarmen voor de Wereldkampioenschappen van 2020 in Nederland. Daar is samenwerking tussen de verenigingen en een duidelijke visie, iets wat de NBTA Nederland steeds meer weet te tonen, hard voor nodig. Bibi Müller: “Ik vind het een hele leuke uitdaging om met de equipe aan de slag te gaan. Het is ook voor mij een leuke kans. Ik wil graag de meest positieve sfeer weer terug brengen en er met z’n allen voor gaan.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Promoten van de sport met prestaties en passie

Foto © Casper Beijn: bondscoach Bibi Müller

Müller hoopt als voormalig Europees Kampioen ook ervaring in te kunnen brengen. “Je kan je verplaatsen in de sporters, dus je hoopt dat je dat stukje mee kan geven, maar ze hebben zelf ook veel ervaring en goede coaches naast zich. Ik hoop dat het het totaalplaatje is dat het brengt tot succes. Ik koester nog de allereerste keer dat ik Europees Kampioen werd, in Kroatië. Dat gevoel gun je iedereen wel een keer.” Dus ook de clubs die vooral zullen aantreden voor de NK Showtwirl op 25 mei 2019, hebben iets om naar uit te kijken.

Conny van Walraven, voorzitter van NBTA Nederland, keek terug op een geslaagd NK in Almere: “We hebben twee leuke dagen gehad en zijn heel erg blij met alle vrijwilligers. Mooi dat we zoveel mensen hebben die willen helpen. Ook bij de Wereldkampioenschappen die hier in Nederland gehouden gaan worden, willen ze allemaal helpen. Die WK worden ook enorm belangrijk voor de sport, omdat we zo meer promotie kunnen maken in Nederland. Er moeten meer jonge enthousiaste mensen komen die gaan twirlen, want het is een hele leuke en uitdagende sport. We willen de sport meer promoten. De coaches zijn daarbij ook heel belangrijk.”

De aftermovies van GymPOWER met meer beelden en interviews met Jilena Baggerman, Evy Reijers van The Rainbows, het duo Romy Kuyt & Bonita de Ruiter van Accelerando, Isabel Vogelezang van Oleander, Sabine Mouthaan, Cindy Boter en twirlsters van KNA Noordwijk, Release en bondcoach Bibi Müller, staan inmiddels online op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER. Op verzoek van NK-organisator NBTA Nederland zijn er in dit verslag geen bewegende beelden opgenomen van de oefeningen van voor de EK 2019 geselecteerde sporters en teams. GymPOWER.nl is een onafhankelijk sportnieuwsmedium dat zich bij verslaglegging en nieuwsgaring houdt aan de wettelijke spelregels, inclusief de ruimere AVG-bepalingen, voor pers en journalistiek, en aan de afspraken met de wedstrijdorganisatie. Meer hierover staat te lezen op deze website bij Disclaimer & AVG en Colofon & Contact.

]Meer over de NK en de EK is te vinden op de websites van de NBTA Nederland en NBTA Europe.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER toegekend door de NBTA Nederland | Tekst, interviews, foto’s en videobeelden © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.