Start Frisian Cheer Stars met showcase

Start Frisian Cheer Stars met showcase
Foto © Casper Beijn

GORREDIJK – Op 13 januari 2019 hield ‘Frisian Cheer Stars’ in sportzaal De Skans in Gorredijk een ‘showcase’ om haar teams voor het nieuwe sportseizoen te presenteren. Trainers en sporters van de sportclub, die vorig jaar al veel memorabele prestaties en successen te vieren had op NK, EK en – historisch – op de Winterspelen in Zuid-Korea, hebben er vertrouwen in dat het in dit pre-Olympische jaar nog beter wordt. Hoofdtrainster Margreet Steg is blij met de versterking en nieuwe aanwinsten bij de vier teams mini’s, peewee’s, juniors en senioren, die aan de nationale en internationale competities gaan meedoen. Net als de andere clubs in Nederland zijn ze er in Friesland klaar voor om los te gaan op de wedstrijdvloer. 

Het gaat goed met cheersport in Nederland. (Met cheerleading zijn er veel clubs met stuntteams met nadruk op acrobatiek en tumbling; met street- en cheerdance met nadruk op de artistieke kant – dans en cheer – ook.) Vanuit verschillende invalshoeken zie je de sport gestaag en doortastend vooruitgang boeken met positieve aandacht en een steeds hoger niveau: de eerste maal op de Olympische Spelen en de Universiade; succes op EK’s, WK’s; combinaties met andere sporten in demo’s en promotie; en zelfs uitbreiding naar de aangepaste sport.  Veel valt te verklaren door de hoge mate van enthousiasme, maar ook door het teamgevoel. Los van het feit dat de cheerleadingbonden in Nederland flink aan de weg timmeren om de sport op de kaart te zetten.

Seizoensstart cheerleading in pre-Olympisch jaar 2019

Overal in de media duiken berichten op over de seizoensstart van cheerleadingclubs en teams in dit spannend pre-Olympisch jaar. GymPOWER koos ervoor een kijkje te nemen bij de Showcase van de Frisian Cheer Stars in Gorredijk. Volle tribunes, aandacht van de sponsoren, enthousiaste ouders. Dat de sfeer er al vanaf het begin goed in zit, was snel duidelijk. De teams van de club staan onder leiding van hoofdcoach Margreet Steg, die op een rijke sportcarrière kan bogen, in cheerleading en eerder in de acrobatische gymnastiek, alsook als acrobate van Theatrobatics die twee jaar terug de finale van Holland’s Got Talent haalde. Steg ziet weer goede mogelijkheden voor komend seizoen: “Dit jaar gaat denk ik het leukste jaar van de Frisian Cheer Stars worden. De vier teams, de mini’s, de peewee’s, de junioren en de senioren zijn qua opbouw van het seizoen nu al veel verder dan vorig seizoen rond deze tijd.”

Het jaar 2018 bestond voor de senioren van de Frisian Cheer Stars vooral uit hoogtepunten, voor de senioren maar ook voor de andere teams. Ze deden het goed, zoals het Junioren COED-level 5. Cheerleading heeft als sport haar eigen wedstrijdcircuit, vakjargon, code en indeling. Hoofdcoach Steg legt uit en vertelt enthousiast: “Ons junior team werd in 2018 Nederlands kampioen en vierde op de Elite Cheerleading Kampioenschappen van Varsity Europe in Bottrop, wat super is. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om de junioren in level-4 in te schrijven, omdat dit jaar voor het eerst op de EK een level-4 team kan deelnemen. We hopen ons dit jaar voor volgend jaar te plaatsen. Voor het eerst hebben we dit jaar twee juniorenstuntteams, best uniek in Nederland om daar mannen bij te hebben.” Het team en de cheerleaders zijn het met haar eens en kijken met vertrouwen uit naar wat komen gaat: “Het is heel leuk om zo’n groep te zijn en samen te werken met z’n allen. Het is vooral heel gezellig. We willen nieuwe dingen leren en knallen op de wedstrijden, en onze routine zo goed mogelijk neerzetten.”

Focus op topsport en grote toestroom jonge cheerleaders

Cheerleading is topsport, daarbij horen ook het maken van keuzes. Een moeder van één van de junioren die ook de show stal bij Theatrobatics, legt ons uit: “Mijn dochter doet ook aan (show)acrobatiek maar richt zich dit jaar vooral op cheerleading. Je kan niet alles tegelijk trainen. Dit gaat een superjaar worden, op naar de NK!” Er beginnen dit jaar in de categorie Peewee’s ( 8 tot 10 jaar) veel nieuwe kinderen bij Frisian Cheer Stars. Waarom? Ze leggen het zelf uit: “Omdat het zo’n leuke sport is en je veel samen kan doen.” En om te bewijzen dat ze al een stoere hechte groep worden, laten ze allemaal hun spierballen zien. In de pauze helpen ze allemaal om als actie suikerbrood aan de bezoekers te verkopen. De mini’s  (6 tot 8 jaar) ogen aandoenlijk maar zijn zeker niet verlegen. Als Nederlands kampioen van vorig seizoen scanderen ze luid de gevleugelde cheer yell van de Frisian Cheer Stars: “Fryslan Boppe! Wij zijn rood-wit-blauw!”

Ze wilden allemaal graag een interview met GymPOWER en legden uit waar FCS voor staat: “De leukste club van Nederland!” Tessa legt uit wat ze leuk vindt aan cheerleading: “Dat je op elkaar kunt stapelen!” Om vervolgens zelfbewust te verhelderen, dat ze genoeg levenservaring heeft om dat te kunnen zeggen: “Ik ben acht jaar, net geworden.” Tess houdt van torentjes en de anderen van ‘radslagen, medailles, een groep zijn en de yell.’ Ze hebben er veel zin in. Het sportplezier spat ook bij de jongste cheerleaders van de club er van af. Al verzucht er eentje: “Soms denk ik weleens dat ik doof word van al die herrie.”

‘Once in a lifetime’-ervaring op de Winterspelen in 2018

Enkele senioren hebben vorig jaar februari met Team Nederland, – samengesteld uit cheerleaders van diverse clubs -, een week lang optredens bij de Winterspelen in PyeongChang gegeven, – demo’s op stadspleinen, bij de medailleceremonies en tijdens de bijzondere Sluitingsceremonie, en konden het daarnaast met Team Nederland opnemen tegen teams uit Noorwegen, Rusland, Duitsland, Zwitserland en Canada tijdens een internationaal kampioenschap dat diende als Olympisch demonstratietoernooi. De nationale teams van de top zes landen bij de vorige Winterspelen van 2014 in Sotsji, Rusland, werden hiervoor uitgenodigd. Met dank aan de successen van de Oranje-internationals toen, konden de Nederlandse cheerleaders een jaar terug hun opwachting maken in Zuid-Korea. Jeltina Brandenburg van de Frisian Cheer Stars was erbij: “Fantastische ervaring! Ik was blij dat ik mee mocht. Om tussen al die mensen te staan!…

Steg memoreert ook de andere mijlpalen van vorig jaar: “We haalden ook de finale op de WK in Amerika, we wonnen de nationale titel voor de derde keer op rij en hadden ook op de Europese Kampioenschappen in Finland een geslaagd optreden.”  De senioren van Frisian Cheer Stars zijn gemotiveerd om er dit jaar een nog beter sportjaar van te maken. Hilde Vliegendehond: “We gaan naar de WK in Amerika en naar het EK in Rusland.” Brandenburg spreekt de ambitie uit voor het nieuwe seizoen in 2019: “We hopen nu echt op een medaille op de Europese Kampioenschappen in Rusland.” Haar teamgenoten vullen aan: “Vorig jaar kon de WK-finale niet doorgaan door een blessure, we willen nu wel knallen in de finale.” Willemijn: “Met z’n allen. We gaan samen de vloer op en er samen weer af! Belangrijk voor een teamsport.” Marieke: “Met een glimlach, dat gaat automatisch. Je werkt met z’n allen voor één doel en dat is heel leuk.” Marlou: “Zoals op de Spelen, een once in a lifetime ervaring. Daar je sport te kunnen promoten, op zo’n groot podium, is echt heel gaaf!” “Wie weet weer in 2024…” 

Sportdoelen en ambities Frisian Cheer Stars in 2019

Eerst gaan ze strijden voor de titels en ereprijzen in dit pre-Olympisch jaar. Daar was de Showcase in Gorredijk voor, om te laten zien dat de club en haar teams er klaar voor zijn. Met de support van een enthousiaste achterban en veel sponsoren. Zondag 27 januari a.s. staat de eerste kwalificatiewedstrijd voor het NK Cheerleading 2019 van de Dutch Cheer Association (DCA) op het programma in het Landstede Sportcentrum in Zwolle. Als dit jaar om is, dan is het uitkijken naar de Spelen van Tokyo 2020. Dan staat cheerleading officieel op het programma en kan Team Nederland ‘voor ‘t echie’ haar debuut maken in de Olympische wedstrijdarena. Dat zal geen enkele senior cheerleader in Nederland aan zich voorbij willen laten gaan.

De aftermovie van GymPOWER staat inmiddels online op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER. Meer over de Frisian Cheer Stars en haar Showcase 2019 in Gorredijk kun je vinden op haar Facebookpagina. Meer info over de cheersport in Nederland kun je vinden op de website en Facebookpagina van de Dutch Cheer Association (DCA), aangesloten bij de European Cheerleading Union (ECU) die zich richt op topsport en aansluiting bij de Sportaccord en de IOC voor deelname aan de Olympische Spelen.

Naschrift ter verduidelijking: Een andere bond in Nederland die zich met cheersport bezig houdt is de AFBN die zich met de showkant en breedtesport van cheerleading en cheerdance als side-sport bij American Football-wedstrijden bezighoudt. Op de website en Facebookpagina van de AFBN Cheerleading, aangesloten bij de European Cheerleading Association (ECA) is er meer informatie te krijgen over deze bond en haar mogelijkheden. DCA en AFBN Cheerleading werken niet samen en derhalve kunnen cheerleaders, clubs en teams die aangesloten zijn bij de AFBN Cheerleading niet deelnemen aan de EK’s van de ECU, de WK’s en de Olympische Spelen zoals wie aangesloten is bij de DCA.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits en copyright tekst, interviews, aftermovie en beelden © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.