OZAK toont in 2019 enorme groei

OZAK toont in 2019 enorme groei

Deze diashow vereist JavaScript.

ZIERIKZEE – Op 12 en 13 januari 2019 werden de Open Zeeuwse Acrokampioenschappen (OZAK) gehouden, georganiseerd door gymnastiekvereniging Delta Sport uit Zierikzee. Een groot en sterk deelnemersveld streed om de ereprijzen bij deze groeiende wedstrijd aan het begin van het kalenderjaar. Voor het eerst was het een tweedaagse wedstrijd in plaats van één tijdens de voorgaande edities. Het OZAK is snel in populariteit gegroeid en had dit jaar een record aantal deelnemers. Het schept nog meer verwachtingen voor de volgende editie, die er zeker komt als het aan de organiserend vereniging ligt.

Met hulp van vele vrijwilligers werd een goed lopende wedstrijd georganiseerd. Aangemoedigd door de toeschouwers op de tribune kwamen dit weekend rond de 100 teams uit heel Nederland op de vloer. De turnhal in het Laco Sportcentrum Schouwen-Duiveland had een metamorfose tot wedstrijdhal ondergaan en in de ernaast gelegen tennishal was een intrainruimte gecreëerd. Zo kon ieder team goed voorbereid aan de wedstrijd beginnen. Hiermee bewees de organisatie haar professionele visie en routine met grote wedstrijden. 

Fotograaf Maurice Smeets van 108Sports.online maakte op zondag 13 januari 2019 onder persaccreditatie van © GymPOWER een reportage. “Daar waar ik vorig jaar nog de weg moest zoeken in de immense sporthal, was het dit jaar alsof ik thuis kwam. Clubvoorzitter Kees Verkerke zag mij direct binnenkomen en stond al met zijn hand omhoog om mij te begroeten. Naast hem hoofdtrainster Wendy Huyzen, de drijvende kracht van de afdeling acrogym, waar het om draaide op de OZAK 2019.”  Martine Hooijenga-Le Duc van AcroGymPOWER volgde het wedstrijdverloop.

Enorme groei OZAK en populariteit acrogym

Vorig jaar was het een ééndaagse wedstrijd met circa zestig deelnemers, dit jaar door de grote animo een tweedaags evenement met ruim honderd acroteams op de vloer. Voorzitter Verkerke heeft het over “Geleidelijk aan groeien”, maar het aantal deelnemers is bijna verdubbeld. Van een langzame groei is geen sprake. Ook de vereniging blijft groeien. Ooit begon deze met honderdvijftig gymnasten. Dit jaar tikken ze vrijwel zeker de vijfhonderd aan.

Verkerke vertelt dat ze inmiddels veertig betaalde trainers hebben, inclusief turntrainer Harry Stapel voor dertig uur in de week vanaf dit jaar. Ingrijpende veranderingen voor de vereniging die zelfs met het oog op de toekomst een eigen acrogymvloer aanschafte. Dat geeft wel aan hoe belangrijk de acro-afdeling is voor de vereniging en hoe de sport op Schouwen-Duiveland steeds populairder wordt. Verkerke hoopt dat OZAK doorgroeit naar honderdvijftig teams.

Familiegevoel verbindende factor Delta Sport
Familiegevoel is de verbindende factor binnen Delta Sport Zierikzee. De families Verkerke en Huyzen nemen een groot aantal taken voor hun rekening. Babette Verkerke, dochter van Kees, en trainster die ook een deel choreografie verzorgt, deed ook zelf als sporter mee, zeker niet onverdienstelijk met een tweede plaats. De andere dochter van Kees, Milou is ook trainster en helpt dit jaar met de prijsuitreiking. Milou doet zelf ook aan acrogym, maar moest dit jaar overslaan vanwege de geboorte van haar tweede kindje. Moeder Toos Huyzen is naast jurylid ook lid van de organisatiecommissie zit van de jaarlijkse OZAK.

Wendy Huyzen is hoofdtrainster van de acrogymafdeling van Delta Sport en naast de acro-afdeling laten groeien weet ze ook het niveau omhoog te tillen. Ze heeft er nu van vader Kees Verkerke een nieuwe uitdaging bij gekregen. In zijn eindspeech op zondag de dertiende liet hij weten dat ze nog geen A en B lijn gewend zijn in Zeeland, maar dat het een streven is waar hard aan gewerkt gaat worden. Tijdens zijn toespraken benadrukte Verkerke ook hoe belangrijk vrijwilligers, juryleden en sponsoren zijn en dat er zonder hen geen wedstrijd is.

Het artistieke karakter van deze sport maakt mooie foto’s mogelijk. Leuk was om het sportplezier te zien op deze wedstrijd, met als toppunt een dansend duo op het erepodium. De beelden spreken voor zich.

Wedstrijdverloop Dag 1 OZAK 2019 – zaterdagochtend
Zaterdagochtend kwamen junioren, jeugd en instap van de E-lijn als eerste aan de beurt. Bij de damesparen wisten Dalisha Dos Santo & Lyuna Marcolis van Allianza Waalwijk met de hoogste technische én artistieke score van de hele E-lijn het goud te veroveren voor de twee teams van GV Deltasport Zierikzee. Senna Vrijland & Iris van der Meer en Kayleigh Schoute & Sam Berteis werden respectievelijk tweede en derde. Ook bij de groepen voerde Allianza de boventoon. Lotus Begeman, Nina van Elderen & Ella de Laure wisten hier het goud te grijpen. Ondanks hun grotere aftrek behaalden Tess van der Weij, Lynn Schouten & Fleur Zut van SIU Heerhugowaard het zilver voor trio Chanellivy Richelieu, Babette Bové & Lisa van de Ree van Bredagym, die het brons omgehangen kregen.

Bij de E-jeugd duo’s waren er drie teams, die dus onderling moesten beslissen wie welke medaille zou krijgen. Uiteindelijk was het thuisclub GV Deltasport Zierikzee die er met het goud vandoor ging met damespaar Senne Groenendijk & Faya van Wensen. Zilver was er voor Benisa Stuiver & Fleur Swaans terwijl clubgenoten Robin van der Berg & Noa Hoegen de bronzen medaille mee naar huis mochten nemen. Bij de groepen was er meer concurrentie. Met een voorsprong van 0,03 maakte trio Fleurtje Elenbaas, Eline Rademaker & Nikki Bruins van Forza  Gymnastica het spannend maar tmochten toch het hoogste erepodium beklimmen. Trio Anne Griffioen, Femmie ten Klooster & Guusje Hoek van Deltasport Zierikzee volgde hen op de voet. Met een mooie oefening mocht het trio Emma Baakman, Romaissa Bouzit & Safae Bouzit van Longa Utrecht het brons in ontvangst nemen. Er waren ook twee gemengde paren van Allianza Waalwijk, die onderling een spannende strijd leverden. Arend Versluis & Naomi Willems kwamen net iets hoger uit dan clubgenoten Rens van Gils & Jacky Vink.

Bij de E-instap was er een verdiende gouden plak voor Annegreet de Ronde & Serena Erades van GV Deltasport Zierikzee, die clubgenoten Britt de Kam & Indy Kromdijk voor wisten te blijven. Brons was er hier voor Elize Jansens & Emik Kamp van UDI Bergen op Zoom. Trio Lisa van Fraijenhove, Levina Willems & Manou Langermans van Allianza Waalwijk was de enige in zijn categorie, maar zette een oefening neer zonder jury-aftrek en mocht dus zeker trots zijn op de behaalde medaille.

Wedstrijdverloop Dag 1 OZAK 2019 – zaterdagmiddag
Zaterdagmiddag werd de vloer vrijgemaakt voor de E-senioren en D-junioren en -jeugd. Bij de E-senior duo’s wisten Angela Schouten & Kayleigh van der Hoek van Deltasport Zierikzee het goud te grijpen. Vereniging Thor Sas van Gent verdiende hier het zilver met de oefening van Femke Boonman & Lise Pronk. Valerie Vierbergen & Sylvie Vromans van Allianza Waalwijk konden de bronzen medaille claimen. Ook bij de groepen was het Deltasport die met trio Sophira van Dam, Chayenne Bakelaar & Jard Bentlage het goud pakte en vier concurrenten wist te verslaan. Ook hier zilver voor Thor Sas van Gent met het trio Lobke de Bruijne, Frederique de Grave & Evy Verheist,. GV VTV ging er van door met de bronzen medaille dankzij de oefening van Sofia Bellu, Nienke de Munter & Monique van Belzen.

Bij de D-junioren lagen de punten dicht bij elkaar waardoor het een spannende wedstrijd werd. SIU Heerhugowaard wist uiteindelijk het goud te veroveren met Reese Meiboom & Zahra El Baaoudi. De zilveren positie was voor Samantha de Cousemaeker & Jinthe Verschorre van Thor Sas van Gent, terwijl thuisclub Delta Zierikzee met het duo Fleur Brockhus & Jara van de Zande het brons verdienden. Bij de groepen was er een grote voorsprong voor Yara van Tiggelen, Yesa Siceva & Larissa Bakelaar van GV Deltasport Zierikzee, waardoor Jimena Blommaert, Myrthe Jellema & Julia van der Maas genoegen moesten nemen met het zilver.

In de D-jeugd waren er zowel bij de duo’s als de trio’s drie teams iper categorie, waardoor iedereen met een medaille huiswaarts kon keren. Met kleine verschillen maakten zij de posities nog spannend! Bij de duo’s mochten Amy Leijten & Ilse de Ronde van Delatasport Zierikzee zich verheugen in het goud, terwijl Lara Wehrens & Noortje Bartelen van Bredagym het zilver in ontvangst mochten nemen. Clubgenoten Lynn Jongeneelen & Ceder de Vos zetten ook een mooie oefening neer en kregen het brons. Longa Utrecht wist bij de groepen de voorsprong te pakken dankzij de oefening van Hilde Mecking, Lois Ponton & Femke van Wezel. Dana Meijer, Karthika Sivaguru & Hayley de Kreek van SIU Heerhugowaard iwerden tweede en Marijne Fierloos, Mara Copal & Femque Noteboom van Forza Gymnastica uiteindelijk derde.

Wedstrijdverloop Dag 2 OZAK 2019 – zondagochtend

De volgende ochtend stond er weer een heel nieuwe lichting gymnasten klaar om vol goede moed aan hun wedstrijd te beginnen. De D-senioren mochten, net als de C-senioren en -junioren, de vloer op. Bij de D-senioren damesparen maar liefst tien teams. Het waren hier Julia Bobeldijk & Sascha Welleman van Forza Gymnastics die er met de gouden palm vandoor gingen en daarbij de hoogste technische score van de D-lijn neerzetten. Een hele prestatie. Babette Verkerk & Lot van den Ende van GV Deltasport Zierikzee werden knap tweede terwijl SIU Heerhugowaard met de oefening van Meghan Meiboom & Rosalie Versteegh de derde plek op het erepodium mocht innemen. KDO Hellevoetsluis pakte het goud bij de D-seniorgroepen met hun trio Renske Gorissen, Suzanne Pierse & Esmee van de Wijland. De zilveren medaille ging hier naar Romy Geuze, Jessie Nuiten & Lieke Hulsker van Allianza Waalwijk. Vereniging VTV Vlissingen volgde daar vlak achter met hun trio Danice Hendrikse, Maaike de Jonge & Aylin Tanfer.

Bij de C-senioren was er een mooie overwinning voor Simone Hartwijk & Saar Willems van Allianza Waalwijk, gevolgd door Esmee van Staten & Maartje Blom van SIU Heerhugowaard. Het duo van Bredagym, Noa Verdiessen & Kimya Stekelenburg, pakte het brons maar had zonder aftrek bij balans hoger op het erepodium kunnen komen. Bij de C-seniorgroepen viel de hoogste artistieke score van de dag: trio Romy Holtvluwer, Serena Holtvluwer & Dewi Ganzeboom wist maar liefst een 8,050 artistiek neer te zetten en pakte dan ook de winst in hun categorie. SIU Heerhugowaard ging met trio Leonie Groot, Roos Pierik & Mila Snoek met het zilver naar huis. Bij de C-junioren was damespaar Bente Duurink & Nicky Nierings van Bredagym te sterk voor hun concurrenten van Longa Utrecht, waardoor Bo van den Bliek & Arielle van Mulligen genoegen moesten nemen met de tweede plaats. Bij de groepen waren het Aileen Meiboom, Milou Rothengater & Fenna Biersteker van SIU Heerhugowaard die het goud omgehangen kregen. Hun enige tegenstanders, Anna Baakman, Renee Kossen & Sara Kaufmann van Longa Utrecht, lieten wel een goede balansoefening zien.

Wedstrijdverloop Dag 2 OZAK 2019 – zondagmiddag
Zondagmiddag was de vierde en laatste wedstrijdcategorie van OZAK aan de beurt. De Pupillen mochten hier net als de A- en B-lijn hun oefening showen. Verhoudingsgewijs waren er véél kleine categorieën van 1,2 of 3 teams. Bij de Pupillen waren Samira Gille & Bo Kersten van SV DOTO Lansingerland de enigen in hun categorie en verdienden dus automatisch goud, terwijl bij de groepen twee teams onderling de strijd aangingen. Rianne Hofstra, Tamara Spijkerman & Aiden Wallegie van SV DOTO Lansingerland bleken uiteindelijk de overhand te hebben boven Nienke Vendel, Jasmina Vaarnold & Saar Silvertant van Bredagym.

Bij de B-senioren was ook duo Nanja Adema & Anoek Hogeveen van Olympia Landgraaf alleen in hun categorie, maar zij konden al wel beide oefeningen laten zien. Dus kunnen ze terugkijken op een geslaagde wedstrijd. B-seniorgroep Demi Kops, Femke de Jong & Charlotte van Gils won vooral dankzij een mooie balansoefening het goud voor Amber Knol, Anika Hurkens & Jada van den Akker van Longa Utrecht. Bij de B-junioren kwam het duo Benthe Clavan & Amber Fe de Vos van Bredagym alleen op de vloer, net als het gemengd paar Mikolaj Munik & Britt van der Klugt van SV DOTO Lansingerland dat echter nog teveel aftrek had. Bij de groepen moesten twee teams van diezelfde club het tegen elkaar opnemen. Beiden hadden vooral in hun balans nog aftrek. Het goud ging naar Sanne Driessens, Nikki Boer & Steffie Vos waardoor Ruby de Leon, Nerissa Stilleboer & Ilse Vos het zilver mee naar huis moesten nemen.

SV DOTO Lansingerland had ingezien dat de OZAK ook voor de A-lijn een mooie voorbereiding is voor het seizoen en had twee teams meegenomen die in de A uitkwamen. A-seniorentrio Sanne Sluijter, Vynia Schouten en Dinte Vlietstra liet hier alleen haar tempo-oefening zien, maar die ging dan ook heel goed. Met een technische score van 16,3 mogen de dames tevreden huiswaarts keren. Bij de A-junioren 2 liet het duo Kim Bighelaar & Paris de Leon zelfs al alle drie de oefeningen zien en heeft dus optimaal geprofiteerd van dit toernooi.

Al met al waren het twee volle dagen met mooie acrogymnastiek die voor de toekomst nog voller zullen worden, als steeds meer verenigingen de waarde zien van het toernooi dat vroeg op de wedstrijdkalender de kans biedt de nieuwe oefeningen én de zenuwen te testen! Meer informatie over de OZAK 2019 is te vinden op de Facebookpagina en de website van GV Delta Sport Zierikzee.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst, interviews en foto’s © Maurice Smeets/© 108sports.online met een bijdrage van © Martine Hooijenga-Le Duc

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.