Passie voor rhönradturnen in Den Helder

Passie voor rhönradturnen in Den Helder
Foto © SSS Grou

Foto © Bart Treuren/© Rhonrad.eu

DEN HELDER – Op zaterdag 12 en 19 januari 2019 organiseerde CSAV Turnlust respectievelijk de eerste plaatsingswedstrijd voor de NK en de derde editie van de Noord-Nederlandse kampioenschappen rhönradturnen in sporthal De Draaikolk in Den Helder. In de bakermat van de WK rhönradturnen blijft de passie voor deze gymsport onverkort oplaaien. Een jonge generatie bestormt de arena en de erepodia, maar ook bijzondere comebacks siert het begin van het nieuwe jaar, zoals die van Kim van den Berg en Sannah Boer.

Op 12 januari 2019 kwamen ruim vijftig sporters met begeleiding – waaronder trainers en zeventien juryleden – uit het hele land naar Den Helder toe voor de eerste plaatsingswedstrijd voor de Nederlandse kampioenschappen die op 25 mei 2019 worden gehouden in Purmerend. Er werd in drie leeftijdscategorieën – jeugd, junioren en senioren – een driekamp geturnd in het rad met de onderdelen rechtuit, spiralen en sprong. In de ochtenduren niveaus 4 en 5, in de middag in niveau 1.

Kim van den Berg maakt geslaagde comeback

Screenshot video © FWH Visuals/Nieuws uit de Duinen: ‘Rhönrad in Den Helder’

Voor thuisclub CSAV Turnlust kwam Kim van den Berg (21) in actie bij de senioren op niveau 4. Ze maakt haar comeback na een ongeluk vorig jaar tijdens de training voor een demonstratie. Deelnemen in Den Helder is voor haar de overwinning op het trauma die ze opliep. Ooit was het WK haar droom, nu is deelnemen aan de Nederlandse titelstrijd het hoogst haalbare voor Van den Berg. “Ik ben blij dat het weer goed met me gaat en dan is het NK een bonus” vertelde ze voorafgaand in een interview met het Noord-Hollands Dagblad. Uiteindelijk behaalde Van Den Berg met een meerkampscore van 18,850 punten nipt de tweede plaats. Voor haar club een fantastisch resultaat. Voor de lokale omroep een goede reden om haar en haar sport en club in beeld te brengen (zie de ingesloten video van FWH Visuals/Nieuws uit de Duinen: ‘Rhönrad in Den Helder’.)

Het luisterde nauw. Ze bleef Marja Aarten van Salto Nieuwpoort met 0,050 punt voor. Bianca Blom van Turnaround Capelle pakte met 21,200 punten het goud in deze categorie. India Woudenberg van Salto deed dat bij de junioren in niveau 4 met een totaalscore van 19,450 punten. Lotte Smid van SV Clias Wildervank werd tweede met 19,150 punten en Danisha Sigon van NTO Maasland derde met 18,350 punten. Bij de jeugd in niveau 4 won Lizette Vink van Salto de wedstrijd met 19,050 punten, waarmee ze haar clubgenote Fenna van der Meulen voorbleef (18,750 pnt). In niveau 5 kwamen alleen de jeugdsporters in actie. Vera Bosman van RTV Rein Bloem uit Oosterbeek won het goud met een totaalscore van 21,800 punten. Tweede werd Jamie Roest van Salto met 21,400 punten, derde clubgenote Shanna-Lisa Honkoop met 20,600 punten.

NK-limieteb halen op plaatsingswedstrijden 

Foto FB © SSS Grou

Bij de junioren in niveau 1 ging de winst naar Lotte Verweij van KDO Krimpen a/d IJssel met een totaalscore van 25,550 punten. Melissa Borsje van Salto werd tweede met 22,200 punten, Marjet Waldram van SSS Grou – die bij Gymnet Purmerend extra traint – werd derde met 20,250 punten. Bij de senioren in niveau 1 ging het goud naar een ontketende Sannah Boer van KDO Krimpen die met liefst 27,100 punten haar comeback luister bij zette. Clubgenote Sanne Romijn noteerde 26,400 punten in de meerkamp voor het zilver, Ilse van der Ham van Salto 26,360 punten voor het brons. Als deze dames – zowel  junioren als senioren – nogmaals een score van 20+ punten behalen, hebben ze de limiet voor het NK behaald.

Bij de senioren werd ook per toestel een klassement bijgehouden. Marinde Smolders van KDO Krimpen zette de beste score neer op sprong met liefst 8,250 punten. Leonie van Leeuwen van NTO Maasland werd tweede met 7,600 punten, Sannah Boer van KDO Krimpen derde met 7,550 punten. Met spiralen zorgde clubgenote Sanne Romijn een topoefening (10,300 punten) voor een daverende verrassing, omdat de eerstejaars senior met die topscore een derde clubgenote, routinier Martine van den Boogaard (9,950 punten) van de eerste plaats wist af te houden. Kim Verveer van Salto kwam tot 9,550 punten voor de derde plaats. Met rechtuit zette Sannah Boer een mooie choreografie neer met eenzelfde score als Romijn met spiralen wat haar de eerste plaats opleverde: 10,300 punten. Ilse van der Ham werd tweede met 9,800 punten en Sanne Romijn derde met 9,550 punten.

Foto FB © SSS Grou

Krachtmeting voor clubs uit Noord-Nederland

Een week later werd de derde editie van de Noord-Nederlandse kampioenschappen voor de niveaus tien tot en met vijf voor sporters het exclusieve gezelschap van vijf rhönradclubs uit Groningen, Friesland en Noord-Holland: SV Clias Wildervank, SSS Grou, Gymnet Purmerend, Lycurgus Hygiëa Krommenie en thuisclub CSAV Turnlust uit Den Helder. Een trotse ouder meldt op de Facebookpagina van SSS Grou:Zes turnsters deden mee in Den Helder […]. De jongste twee deden voor het eerst mee en vielen direct in de prijzen: goud en zilver voor Elske en Yael”.

Initiatiefnemers Ton en Janny Bosma bevestigden aan diverse media dat dit hun doel was. Na het wegvallen van de Open Helderse Kampioenschappen een aantal jaar terug, waren er geen wedstrijden meer in Nederland voor de recreanten in de lagere niveaus van het rhönradturnen. Na het overdragen van het stokje na ruim dertig jaar aan trainers/coaches aan Lobke Florussen en Amanda Vink, beperkt het echtpaar zich nu tot adviseren en het jurywerk.

De organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagd toernooi. De club is blij dat ze met hun toernooi vele sporters in Noord-Nederland een mogelijkheid kan bieden om zich in een ontspannen sfeer te kunnen meten met andere sporters op hetzelfde niveau. Het houdt gelijk de passie voor deze gymsport in haar bakermat op peil.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen en meer beelden, is te vinden op de website van de KNGU en de Facebookpagina van CSAV Turnlust Den Helder.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva met een bijdrage van © Jeroen de Bruin | Credits beelden: video en screenshot © FWH Visuals/Nieuws uit de Duinen: ‘Rhönrad in Den Helder’ | Foto’s © Bart Treuren/© Rhonrad.eu en FB © SSS Grou

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.