Nederlands succes op Zeestern Trials 2019

Nederlands succes op Zeestern Trials 2019

DE PANNE – De Zeestern Trials zijn een jaarlijks terugkerend toernooi in België, waar al sinds jaar en dag Nederlandse teams hun wedstrijdseizoen startten, georganiseerd door de lokale club Zeestern Immaculata. Het toernooi staat namelijk open voor C-, B- en A-lijnen, en vooral de B en A startten hun Nederlandse wedstrijden vaak pas laat: dit jaar staat de eerste plaatsingswedstrijd voor hen pas gepland voor 30 maart 2019. De Zeestern Trials zijn daarmee een ideaal middel om je al heel vroeg in het seizoen te meten met je (internationale) concurrenten. Dit jaar vonden de Zeestern Trials plaats in op 12 en 13 januari 2019 en opnieuw was Nederland via veel clubteams in ruime mate vertegenwoordigd. Met succes.

De wedstrijd begon zaterdagochtend met de C-lijn. België doet in de C slechts één combinatie-oefening, en verdeelt bovendien haar C-lijn onder in drie leeftijdscategorieën : 10-17 jaar, 10-20 jaar en 10-21+. In die laatste Senioren categorie liet Nederland zich gelijk sterk zien. Het damespaar Mariska Kolijn en Zoë Riedewald van United Fit Amstelveen wist hier het zilver te verdienen met een mooie voorsprong op het Belgische bronzen team. Bij de groepen was er voor United Fit Amstelveen een bronzen medaille voor Madelon de Koning, Lotte Knoop en Eline Sund, maar zij waren nog niet eens het sterkste Nederlandse team in die categorie: het goud werd hier veroverd door CGV Urk dat hun visitekaartje afgaf met de mooie scores van hun damesgroep Willianne Hakvoort, Anna Snoek en Joyce Pasterkamp. Sowieso was Nederland sterk in deze categorie, want ook de vierde plek was voor een Nederlands team. Floor Greffe, Floor Leffers en Marleen Vonk van GVAV Rapiditas misten het podium op een haar na.

Wedstrijdverloop Dag 1 Zeestern Trials – zaterdagochtend

Bij de categorie 10-20 jaar kwam het duo Kirsten Hoogstra en Esther van Zuijlekom van Sportacrobatiek Zwolle op de vloer. Zij zetten een goede oefening zonder jury-aftrek neer en behaalden daarmee de vijfde plaats. Ook bij de trio’s werd het podium net gemist: Laya Dijkstra, Babette Kuiper en Romy Vandervolk (ook Sportacrobatiek Zwolle) werden hier knap vierde. Bij trio Tinie Hoekstra, Marije Kaptijn en Gerlinde Zeeman van CGV Urk ging het helaas mis, en door de aftrek zakten zij naar de 11e plaats.

Bij de C 10-17 jaar opnieuw goud voor Nederland: duo Roos van Dalfsen en Meike Sikma van Sportacrobatiek Zwolle mochten de hoogste trede van het erepodium betreden met vooral technisch prachtige scores. In deze categorie nóg een medaille, want ook het damespaar Marinthe Cazemier en Myrthe Suurd mocht op het podium plaatsnemen: zij verdienden een prachtige bronzen medaille voor GVAV Rapiditas! Twee teams van United Fit Amstelveen kampten helaas met aftrek : Jade Xin van Dam en Alaia Aardewerk werden daardoor 8e terwijl Yara Wolsak en Emma Barens op de 12e positie kwamen.

Ook bij de groepen een grote categorie. Renee Koetsier, Jenae Beumer en Desi Giebels van Sportacrobatiek Zwolle misten het podium op slechts 0,25 en werden knap vierde in een categorie met 24 teams. Trio Jade van der Wouden, Gaia Cisci en Lara Hieuw Kin Koen zetten tussen al dit acrogeweld een nette oefening neer en werden 11e. Een 16e plaats was er nog voor Melissa Bakker, Jente Zirkzee en Lynn Kooistra die met hun oefening tussen deze enorme concurrentie dus alsnog acht groepen achter zich lieten.l

Wedstrijdverloop Dag 1 Zeestern Trials – zaterdagmiddag en avond

‘s Middags kwam de A-jeugd op de vloer met slechts één Nederlandse deelname. Damespaar Aimee Althof en Leyen Hieuw Kin Koen van GVAV Rapiditas draaide hier zowel een balans- als een tempo oefening. Met helaas wat aftrek in hun balans kwamen zij tot een 12e plaats in hun grote categorie, waarin de Belgische teams de overhand hadden.

De avond was voor de B-lijn. Ook de B doet in België slechts een oefening. Dit betekent dat Nederlandse B-lijn teams, net als de C-lijn teams, speciaal een combinatie-oefening moeten maken voor dit toernooi, want in Nederland worden de tempo- en balans-elementen over twee oefeningen verdeeld. Een extra reden om als Nederlands B- of C-lijn trots te zijn op deelname aan de Zeestern, ongeacht de positie waar je eindigt.

Ook in de B-lijn, in België verdeeld tussen leeftijdscategorie 11-19 en 11-20+, kwamen we Nederland tegen, bij de groepen. Bij de 11-20+ groepen een nette oefening van Demi Veerhuis, Esther van der Donk en Quinte Immink van United Fit Amstelveen die hiermee op de 7e plaats kwamen. Brons voor dezelfde vereniging bij de 11-19 groepen: met knappe punten in een grote categorie mochten Danique van Tienderen, Roos van de Velde en Femke Verhoeven hun medaille in ontvangst nemen.

Wedstrijdverloop Dag 2 Zeestern Trials
Een dag later was het de beurt aan de I-2. I staat voor Instap, en dit is de Belgische categorie die ongeveer gelijk staat aan de Nederlandse Pupillen. Bij de duo’s viel gelijk een medaille : Bente Janssen Groesbeek en Edi Rooks van United Fit Amstelveen lieten een prachtige oefening zien die hen een bronzen positie opleverde. Ook Carmen Holster en Inger Rijke van Sportacrobatiek Zwolle deden mee in deze categorie. Zij kwamen tot een elfde plaats dit toernooi. Bij de groepen nogmaals brons: Sportacrobatiek Zwolle zette met het trio Sanne van Dalfsen, Indy Palsma en Dafne Koster een sterke oefening neer, en al kon niemand op tegen het acrogeweld van het Belgische trio van APG, toch mag dit Nederlandse trio zeker trots zijn op de prestaties.

Dat geldt ook voor trio Mayke van Vliet, Sara de Boer en Chantal Verhoeven van United Fit Amstelveen die het ook spannend maakten en op de vijfde plaats eindigden. In deze mega-categorie  veel sterke concurrentie, en dit betekende dat Alixe Jadoul, Maxine Verhulst en Noortje Keymolen van Sportacrobatiek Zwolle bleven steken op een 20e plaats. Nog steeds mooi in de middenmoot. De teams van GVAV Rapiditas hadden beiden grote aftrek, waardoor trio Chaja Vos, Jutta Haverkost en Zoë Venema als 33e en trio Deborah Bolten, Jettje Eisenga en Anouk Douma als 37e eindigden. De ervaring van deze buitenlandse wedstrijd werd er niet minder waardevol om!

Daar gaat het bij de Zeestern Trials dan ook vaak om voor de Nederlandse teams: waardevolle wedstrijdervaring, waarbij de teams niet alleen de kans krijgen om zich te meten met buitenlandse teams, maar ook meemaken hoe het er aan toe gaat bij een internationaal toernooi. Daarmee is de wedstrijd voor elk team een goede voorbereiding voor de rest van dit seizoen.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebookpagina en de website van de organiserende club, Zeestern Immaculata De Panne.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst en verslag © Martine Hooijenga-Le Duc |  Credit beelden: © Zeestern Trials (poster), alsook © Cindy Van Dalfsen vd Kolk en © Linda Jansma: goud voor Roos van Dalfsen en Meike Sikma van Sportacrobatiek Zwolle en brons voor Marin Cazemier en Myrthe Suurd van GVAV Rapiditas Groningen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.