Jubileumeditie Eindhoven Diving Cup

Jubileumeditie Eindhoven Diving Cup

Deze diashow vereist JavaScript.

Archieffoto © Maurice Smeets: Senet Diving Cup Eindhoven 2018

EINDHOVEN – Van 31 januari tot en met 3 februari 2019 wordt de twintigste editie van de Eindhoven Diving Cup georganiseerd in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven, georganiseerd door Stichting Schoonspringen Zuid-Nederland. Voor deze jubileumeditie van dit uniek en prestigieus toernooi, de grootste internationale schoonspringwedstrijd van Europa, hebben zich al ruim 24 teams met 150 deelnemers uit 12 landen ingeschreven, waaronder ook Europees kampioen toren Celine van Duijn. 

Tijdens de Eindhoven Diving Cup zijn er individuele en synchroon wedstrijden op de 1 meter en 3 meter planken, alsmede op de 5 meter, 7 ½ meter en 10 meter toren. Het grote deelnemersaantal zorgt voor zo’n 350 starts tijdens de vier wedstrijddagen. Door de omvang staat de Eindhoven Diving Cup internationaal hoog aangeschreven en bezet het een vaste plaats op de kalender van de Europese zwembond L.E.N. (Ligue Européenne de Natation). Meer informatie over dit toernooi, inclusief het programma, staat op de websites van de KNZB en van de Eindhoven Diving Cup.

Passie voor de zwemsport nr 3: Vrijwilliger Eindhoven Diving Cup

Begin januari wijdde zwembond KNZB de derde aflevering van de videoserie  ‘Passie voor de zwemsport’ aan vrijwilliger Irma van der Made, die sinds 2009 het wedstrijdsecretariaat regelt bij PSV Schoonspringen en elk jaar weer ook bijdraagt aan de Eindhoven Diving Cup. “Ik heb met mezelf afgesproken om het te blijven doen zolang ik het leuk vind. Ik zit er nog steeds!”, vertelt Van der Made in de video. Om te laten zien hoe mooi de zwemsport is, brengt de KNZB deze videoserie met daarin een hoofdrol voor de dragende krachten in en rond de zwemsportvereniging. “…Als je dan ziet dat de wedstrijden die je organiseert gewoon soepeltjes lopen…” legt Van der Made in de video uit, waarna ze opsomt wat ze als vrijwilliger doet en voor elkaar krijgt: “…dat alles maakt het gewoon super om te doen! Door dit te doen leer je ook andere mensen kennen, op een andere manier dan als ouder op de tribune, waardoor je je sociale leven een stuk verrijkt…” Haar geheim om het sportplezier als vrijwilliger te behouden: “…als je doet waar je goed in bent, dan kun je echt iets toevoegen en dan blijft het leuk om te doen!”

Gratis workshop schoonspringen 

senet diving cup 2018
Foto © Maurice Smeets/© GymPOWER: Toeschouwer Eindhoven Diving Cup 2018

Ter ere van haar jubileumeditie wil de organisatie van de Eindhoven Diving Cup meer kinderen laten kennis maken met schoonspringen door ze op een laagdrempelige manier van deze sport te laten proeven. Dit jaar niet alleen kijken, maar ook zelf in beweging komen! Het motto van het toernooi is dan ook: ‘Where the future stars compete!’

Basisschoolleerlingen die hun zwemdiploma B of hoger hebben, krijgen een unieke kans: gratis meedoen aan een workshop schoonspringen! Op woensdag 23 januari 2019 van 18.30 – 20.00 uur kunnen kinderen hun eerste sprongen wagen in het schoonspringbad van het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. De clinic staat uiteraard onder deskundige begeleiding. Er is ruimte voor twintig kinderen. Aanmelden kan via jari@eindhovendivingcup.nl onder vermelding van ‘Aanmelding clinic’, naam van de leerling, naam van de basisschool en leeftijd.

Op vrijdagmiddag 1 februari 2019, na schooltijd, zijn deelnemers aan de workshop van harte welkom om samen met vrienden en familie de finales van een aantal (internationale) top springers te bekijken. Elke deelnemer aan de workshop krijgt vijf gratis entreekaarten en wie het leuk vindt kan ook samen met de finalisten oplopen tijdens de officiële voorstelronde. “Een uniek moment, dat normaal voorbehouden is aan de springers zelf!”

Mix schoonspringen met gymsporten

Schoonspringen wordt gerekend tot de acrobatische en artistieke sporten. Voor wie ook een andere variant zelf wil testen, organiseert de KNZB in samenwerking met twee clinics voor dames en heren uit het schoonspringen, freerunning, trampolinespringen, acrobatiek, turnen en andere (gym)sporten, die kennis willen maken met de nieuwe freestyle extreme sport ‘X-Diving’. De clinics worden door deskundige trainer tevens voormalig topsporter gegeven op 10 februari 2019 in het Sloterparkbad in Amsterdam en op 18 februari 2019 in zwembad Amerena in Amersfoort. Indoor X-diving is een variant van het schoonspringen waarbij je je eigen grenzen en die van je sport leert verleggen door vanaf de toren nieuwe uitdagingen aan te gaan. “Meer beleving staat centraal!”, aldus opgetekend in de aankondiging van de KNZB op haar website.

Artikel © Sportredactie GymPOWER met info persberichten KNZB | Credits beelden: archieffoto’s Eindhoven Diving Cup 2018 © Maurice Smeets onder persaccreditatie © GymPOWER; video © KNZB ‘Passie voor de zwemsport’ aan vrijwilliger Irma van der Made

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.