Afscheid van RG-ster Joke de Boer

Afscheid van RG-ster Joke de Boer
Foto screenshot FB © LTC Ritmische Gymnastiek KNGU
Detail beeldcitaat FB © LTC RG KNGU

HOOFDDORP – Op 24 januari 2019 werd door de Landelijke Technische Commissie van gymnastiekunie KNGU op haar Facebookpagina bekend gemaakt dat de voormalige meervoudige Nederlands kampioen Joke de Boer e.v. Schouten was overleden. Een bericht met grote impact in de gymsportwereld. GymPOWER vroeg haar voormalige trainster Berthy van der Kwaak om haar pupil te memoreren.

De Boer is één van de succesvolste ritmisch gymnastes van Nederland uit de moderne geschiedenis van de sport. Haar topprestatie was een zesde plaats met lint in deze onderdeelfinale van het EK van 1980 in Amsterdam. Ze is van de generatie van Susanne Knip, Irma Borgsteede, Viky Liem, Jolanda Sap en haar zus Judy de Boer, allemaal klinkende namen in de Nederlandse RG-sporthistorie.

Klinkende namen in Nederlandse sporthistorie

Na haar actieve sportcarrière was ze verbonden als RG-trainster aan GTV De Badhoeve in Amsterdam en SV Pax in Hoofddorp. “Een heel mooi mens, te vroeg gegaan”, aldus een RG-liefhebster Petronel Mulder die GymPOWER tipte over haar heengaan. “Ze verdient alle egards oud-international van Oranje die veel heeft betekent voor de sport”

Het nieuws van haar overlijden had grote impact in de Nederlandse gymsportwereld. Wie haar persoonlijk kenden, vinden dat ze veel te jong is overleden. Berthy van der Kwaak, haar vroegere trainster bij GTV De Badhoeve, beaamt dat. “Zeker een groot verlies, te vroeg gegaan. Een fijn mens waar ik nog steeds regelmatig contact mee had. Joke blijft in mijn hart, een warme herinnering aan een heel mooi mens.” De voormalige RG-trainster haalt herinneringen op aan de actieve sportcarrière van Den Boer, waarbij ze haar bij haar eerste jaren in de sport heeft begeleid.

“Warme herinnering aan heel mooi mens”

“Ze kwam als zes-/zevenjarige op de recreatieles en werd al snel gekozen in de selectiegroep. Een klein, lief en pittig meisje”, herinnert Van der Kwaak zich. “Een harde werker met een mooie uitstraling. Een harde werker met mooie uitstraling” Ook op haar latere prestaties namens Nederland en haar inzet als RG-trainster is haar oud-trainster erg te spreken.

Van der Kwaak: “Joke kwam in de nationale selectie en is onder leiding van de toenmalige buitenlandse trainster, Ileana, verder gegroeid als gymnaste. Ze is later na haar afscheid les gaan geven bij De Badhoeve en bij Pax. Ze was enorm geliefd bij haar leerlingen en had altijd volle lessen.” De LTC RG van de KNGU publiceerde bij het bericht op haar Facebookpagina een oude foto waarop rechts vooraan met de witte bal Joke de Boer te zien is in haar tijd als ritmisch gymnaste.

Wij wensen haar familie, vrienden en oud-collega’s uit de RG-wereld veel sterkte met dit verlies.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Therry da Silva met een bijdrage van © Petronel Mulder | Foto screenshot FB © LTC Ritmische Gymnastiek KNGU

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.