Nederlandse fotojournalisten in actie

Nederlandse fotojournalisten in actie

DEN HAAG – Vandaag vrijdag 25 januari 2019 komen ruim 460 fotojournalisten aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ-NVF) in actie voor meer waardering voor hun vak en toekomstbestendige tarieven. Een aantal media zijn op zwart gegaan en tonen geen beelden bij hun publicaties op deze dag. De sportredactie van GymPOWER betuigt vandaag ook haar solidariteit met deze collega’s.

 

Actiesticker #fotolozevrijdag #fotojournalistiekheefteenprijs

Al is GymPOWER een kleine speler in de Nederlandse sportnieuwsmediawereld, toch weten we waarmee deze collega’s te maken krijgen bij hun werk, wat voor grote inspanningen ze moeten doen om hun werk te kunnen verrichten en hoe de waardering en medewerking voor hun werk zo vaak te wensen over laat. Graag steken we ze een hart onder de riem en ondersteunen we ze in deze actie, want samen staan we sterk! Onze sportredactie en verslaggevers volgen al meer dan tien jaar ruim dertig acrobatische, artistieke en gymnastische sporten en verslaan per jaar zo’n 300 toernooien, evenementen en alle items die daaraan gerelateerd zijn.

Het tiental fotojournalisten dat elke week weer, ergens op een locatie in en buiten Nederland, namens GymPOWER met veel passie en kunde beelden maakt om de sport en het sportnieuws vast te leggen, heeft ruime ervaring met alle mogelijke en onmogelijke obstakels in hun metier. Van het niet reageren op of zonder geldige reden weigeren van een persaccreditatie voor een sporttoernooi of -evenement [ook waar GymPOWER al jaren – soms als enig nieuwsmedium – verslag van heeft gedaan] tot het toekennen van onmogelijke fotoplekken – achter borden en/of een bataljon mensen – waar je een belabberd uitzicht hebt op de actie op de wedstrijdvloer.

Van het toekennen van meer rechten aan toeschouwers op de publiekstribune of de eigen medewerkers dan aan de geaccrediteerde fotojournalist of deze zelfs kosten in rekening brengen die anderen niet hoeven te betalen… tot het toestaan van onevenredige concurrentie door commerciële bedrijven van eigen medewerkers een monopoliepositie toe te staan en daaraan mee te werken. Om een paar beren op de weg met naam en toenaam te noemen. Als je zover komt, dat de redacteuren een verslag en/of artikel kunnen publiceren voorzien van een mooi beeld van een fotojournalist, dan krijg je met de volgende obstakels te maken. De nieuwe privacywet AVG heeft nieuwe olie op het vuur gegooid en je hebt er een dagtaak bij om de rechten van pers en fotojournalisten uit te leggen die onder persaccreditatie en met toestemming beelden maken ter publicatie in nieuwsartikelen en -verslagen en dit in hun online portfolio tonen.

Van het verduidelijken van het recht op een evenredige vergoeding voor hun werk tot het waarborgen van het auteursrecht dat klakkeloos overnemen en delen zonder toestemming en zonder bronvermelding in de weg staat. Met de moderne communicatietechnologie kan ieder het fotograferen zelf doen en delen. De trend is dan ook, iedereen moet alles kunnen en ook doen. Maar niet alles wat commercieel hip is, hoeft gelijk het beste te zijn. Specialisaties en differentiaties in het (beroeps)leven zijn er gekomen, omdat elk mens anders is en we samen elkaar aanvullen en veel meer (aan)kunnen. Fotograferen is niet voor niets een kunst en sportjournalistiek een vak. Daar moet je aanleg en oog voor hebben, daar moet je de juiste apparatuur voor hebben, daar moet je je in ontwikkelen in theorie en praktijk en daar moet je de passie voor hebben om het goed te doen.

Je kunt een statief neerzetten en de camera op automatisch laten ratelen, maar dat zal nooit hetzelfe resultaat opleveren als het pakken van dat ene moment met het juiste effect door de vakfotograaf die zich in de sportjournalistiek heeft gespecialiseerd. Dat als je een foto ziet, je adem stokt, je diep geraakt wordt en er een glimlach om je lippen krult, omdat je gelijk het juiste beeld hebt bij het nieuwsfeit of -verslag dat die foto illustreert. Vandaag gaan we op zwart voor alle fotojournalisten, want morgen willen we met trots het werk presenteren van onze collega’s van GymPOWER, hun spraakmakende foto’s die genomineerd zijn voor de GP Sports Media Awards 2018. Je ziet dan het belang om actie te voeren en te blijven strijden dat ze hun werk kunnen blijven doen.

Meer informatie over de actie van de Nederlandse fotojournalisten is te vinden op de website van de NVJ.

Artikel © Sportredactie GymPOWER |Tekst © Therry da Silva | Credit actiebanner © NVJ-NVF

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.