De Stars on Ice Cup blijft in Zoetermeer

De Stars on Ice Cup blijft in Zoetermeer
Foto © KV Stars on Ice Zoetermeer

ZOETERMEER – Op zaterdag 26 en zondag 27 januari 2019 werd in het Silverdome in Zoetermeer de zevende editie van de internationale Stars on Ice Cup gehouden, georganiseerd door de naamgevende kunstschaatsacademie uit dezelfde gemeente. De Stars on Ice Cup voor de beste club van het toernooi bleef voor het eerst in vier jaar bij de thuisclub.

Angelique Veltman, voorzitter van KV Stars on Ice: “Dat was lang geleden weer, dus een mooie verrassing! De Cup win je door in bepaalde categorieën rijders op te geven, waarbij de eindpositie punten oplevert: de eerste plaats één punt, enz. Het gaat dus om zo weinig mogelijk punten. Ons team had er volgens mij zestien totaal.”

Stars on Ice Cup 2019 voor beste club

Er deden aan het jaarlijkse toernooi in diverse leeftijdscategorieën en niveaus meer dan veelal jonge 300 kunstrijd(st)ers mee van clubs uit Nederland, België, Duitsland, Luxemburg, Peru en Zwitserland, die hun lange, vrije kür toonden. De categorieën in de A-lijn van het toernooi zijn toepasselijk benoemd: Twinkle, Rising, Super en Future Stars.  Veltman: “Het was een leuke wedstrijd, met kunstrijdsters vanaf twee jaar tot en met volwassenen. Het was een groot deelnemersveld, met vertegenwoordiging uit verschillende landen. Vorig jaar was er al deelname uit Rusland, maar nu voor het eerst ook uit Peru.” 

Strijd om individuele medailles

Foto © Familie Van der Pas

De strijd om de individuele medailles ging met name tussen de kunstrijd(st)ers uit België en Nederland, waarbij de Peruviaanse deelneemster, Nayra Junko, van zich deed spreken in de categorie ‘Future Stars C (Maxi’s) Ladies’ met het brons, achter Enya Patel uit België en Babette van Miltenburg uit Nederland.

In de categorie ‘Advanced Novice A Ladies’ had het toernooi een mooi erepodium met het Nederlandse talent Roos van der Pas als winnaar van het goud met 58,83 punten, gevolgd door Jolien Jennes uit België met 50,53 punten voor het zilver en door Melissa Hopman uit Nederland met 45,81 punten voor het brons. Naast Van der Pas en Hopman deden er vele andere Nederlandse talenten in Zoetermeer mee die en medaille wisten te veroveren, zoals Jane Knoester, Macey Mellema, Roos de Jong en Danielle Pasveer.

In de categorie ‘Junior A Ladies’ schaatste de Nederlandse Tessel Clercx zich naar het goud met de hoogste dagscore: 60,35 punten. Jade Hovine uit België pakte het zilver met 59,81 punten en Iris Groot uit Nederland het brons met 47,69 punten. In de B-lijn in dezelfde categorie werd het een compleet Nederlands podium: 1. Serai Stumpe (42,44); 2. Lucinda van der Meulen (35,74) en 3. Lydia van der Meulen (35,45).

Toernooi voor alle niveaus en leeftijden

Opvallend was het aantal deelnemende jongens aan dit toernooi. Relatief klein in vergelijking met de meisjes, maar op zich een veelbelovend aantal, ook uit Nederland, zelfs negen kunstrijders op het hoogste A-niveau. In de oudste categorie ‘Seniors Men’ behaalde Pieter Hogerwerf uit Nederland het goud met 48,47 punten, in de jongste (Future Stars A Mini’s Men) Venni Pitko met 17,20 punten. Veltman: “Het toernooi is interessant, omdat het voor de kunstschaatsers van jong tot senior voor alle niveaus is bedoeld. Ook voor de recreatieve schaatsers die net beginnen en aan deelnemen en dat geeft een grote variatie aan rijders.”

Meer informatie over de International Stars on Ice Cup 2019, inclusief een deel van de uitslagen, is te vinden op de Facebookpagina en de website van het toernooi en de club. Een deel van de uitslagen is te vinden op de website van schaatsbond KNSB.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | interview © Casper Beijn | poster en foto inzet teamprijs © KV Stars on Ice en foto erepodium ‘Advanced Novice A Ladies’ © Familie Van der Pas

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.