Unie NTSB-KNMO boost voor NK

Unie NTSB-KNMO boost voor NK
Foto © Therry da Silva

 
Foto © Therry da Silva: boegbeeld Cindy Boter

ALMERE – In Topsportcentrum Almere werd op 26 en 27 januari 2019 voor het eerst in de sportgeschiedenis de gecombineerde Nederlandse Kampioenschappen Twirl en Majorette plaats, onder auspiciën van de de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en de Nederlandse Twirl Sport Bond (NTSB). GymPOWER nam op beide dagen een kijkje voor een impressie. De twee nationale bonden hebben de krachten gebundeld en op de NK was zichtbaar dat deze samenwerking een flinke boost in de juiste richting heeft gegeven aan de sporters, coaches en juryleden. Er was alle ruimte voor sportplezier en ook topprestaties, zoals van Cindy Boter en Richard Spaan, inspirerende boegbeelden van de Nederlandse twirlsport.

Zo’n zeshonderd sporters met hun begeleiders en supporters bevolkten twee dagen lang het populaire topsportcentrum in Flevoland, verdeeld over circa vijftig categorieën/klasses. Met op het programma zowel de KNMO-onderdelen (majorette) als de NTSB-onderdelen (twirl), waarvoor op de wedstrijden in het afgelopen jaar, ook wederzijds, voor gekwalificeerd kon worden. Er werd tijdens de wedstrijd afwisselend en op diverse banen opgetreden door solisten, duo’s en teams.

Analyse start- en deelnemerslijsten

Foto © Therry da Silva: duo

Het was een flinke klus om de start- en deelnemerslijst van deze NK te analyseren en dat moet het ook geweest zijn voor de organisatie, haar vrijwilligers èn juryleden, maar dat deden ze met verve.

Aan alle belangrijke details voor zo’n toernooi was gedacht, de deelnemers hadden het zienderogen naar hun zin en de sport kwam in de lengte, breedte en hoogte geheel tot haar recht, voor de fanatieke supporters maar ook voor de betrokken begeleiders en de objectieve toeschouwers.

Je kon aan de deelnemers van elke leeftijd en sekse de diverse insteken zien waarmee gewerkt is door de kruisbestuiving die de nieuwe samenwerking heeft bewerkstelligt. De choreografieën zijn sprankelend meer, de toegepaste technieken zijn gerichter en strakker, het showgevoel en de expressie een stuk intenser.

Het sportplezier is er niet minder om, noch bij de geroutineerde toppers noch bij de ontluikende talenten die hier schier verlegen op hun eerste NK stonden hun beste performance ooit trachten te geven.

De charme van de twirlsport

Foto © Therry da Silva; soliste
Het is leuk om deze sporters in actie te zien tijdens hun nationale titelstrijd. De charme van de sport, de edele kunst om de baton in beweging te houden, werd bij elk onderdeel extra benadrukt door de bijkomende, vernuftig uitgedachte acrobatische en gymnastische bewegingen alsook de ‘fierce look’ en ‘big smile’ als ‘finishing touch’.
Foto © Therry da Silva
De outfits met bijpassende haardracht en soms schmink zijn zeker ook noemenswaardig en nodigen de kijker uit, net zoals bij de choreografie, tot hersengymnastiek over doel, inhoud en visie van het artistieke optreden. Op de vloer staan bij deze NK ook net zo goed dames/meisjes als heren/jongens, als zijn de eersten ook hier in de meerderheid.

Het kan niet anders dan dat er bij zo’n groot titeltoernooi bijzondere dingen gebeuren en mooie verhalen op te tekenen zijn. Al is het moeilijk om die gelijk in beeld te krijgen bij een vluchtige impressie. Net als publiek, jury en alle andere aanwezigen intens genoten van de voorgeschotelde routines. Een groot voorrecht was om getuige te mogen zijn van het optreden van Oranje-internationals en WK-gangers Richard Spaan en Cindy Boter in de NK-finale bij de senior solisten.

Van de ene mislukten door de haast alle foto’s, van de andere lukten ze allemaal, van elk moment. Maar beiden zo spetterend, zo overtuigend, zo stralend in hun optreden dat de herinnering eraan op het netvlies gebrand staat. Twirlen in overtreffende trap tot de hoogste macht. Dat gaf ook de maatstaf waarnaar gestreefd werd voor alle andere routines die we op beide dagen zagen: met groot plezier het beste showen aan een publiek dat alle knappe skills en moves goed kon waarderen.

Twirlen in overtreffende trap

Foto © Therry da Silva: team

Na het succes van deze samenwerking staan de KNMO – de muziekkoepel voor instrumentale amateurmuziek in Nederland met een majorette-afdeling – en de NTSB – één van de twee twirlbonden die via de Nederlandse Algemene Dans Bond aangesloten is bij de NOC*NSF – klaar voor. 

Foto © Therry da Silva: Vrijwilligers NK – pascontrole

De wil is er om het gesprek verder aan te gaan met de andere twirlbond, de National Baton Twirling Association (NBTA Nederland) om eindelijk voor het hele land samen één samenwerkingsverbond uit te kristalliseren.

Een lovenswaardig initiatief. Voor alle partijen, voor de sporters en de sport kleven hier grote voordelen aan om ze gezamenlijk naar een hoger level te brengen, niet in het minst de erkenning middels een Olympische status met alle gevolgen van dien.

Foto © Therry da Silva: demo

Zo mooi dat de Nederlands kampioen bij de senior solo dames, Cindy Boter, twee weken eerder ook meedeed aan de NK van de NBTA en daar eveneens beslag wist te leggen op nationale titels. Vanuit de praktijk komt daarmee de boodschap dat het kan.

Er is dan meer en sterkere concurrentie wellicht, maar er zijn wederzijds ook veel meer lichtende voorbeelden om de talenten, starters, breedtesporters en heel Nederland te laten zien hoe mooi de sport is en hoeveel je er nog bij kan leren en bereiken. Wat dat betreft was de mooie groepsdemo met golvend water daar een goed voorbeeld van.

Meer informatie over de NK (inclusief alle uitslagen) en de twirl- en majorettesport bij de NTSB en de KNMO is te vinden op de gezamenlijke Facebookpagina en beider websites (volg de link via de ge-tag-de namen).

Artikel © GymPOWER | Credits en copyright tekst, foto’s en video © Therry da Silva onder persaccreditatie van © GymPOWER (Inzetfoto: Cindy Boter)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.