Donar Team Cup wakkert turnvuurtje aan

Donar Team Cup wakkert turnvuurtje aan
Foto © Casper Beijn

DEN HAAG – Op 26 en 27 januari 2019 organiseerde Donar Den Haag in de gloednieuwe turnhal van Cultureel Centrum Cascade in Voorburg voor de eerste keer een nieuw toernooi: de Donar Team Cup. GymPOWER sprak enkele teams en turnsters bij de laatste wedstrijdronde op zondag. Uit de reacties van deze deelnemers en begeleiders bleek dat dit nieuwe wedstrijdformat in combinatie met de ontspannen sfeer een gouden greep is. Wat hen betreft is dit een blijvertje op de turnsportkalender om aan het begin van het nieuwe jaar het turnvuurtje, sportplezier en teamgevoel weer flink aan te wakkeren!

Teams van drie tot vier tunsters – uitkomende afhankelijk van niveau en leeftijd in N3, D1, D2 of 3e, 4e en 5e divisie – konden zich inschrijven voor de eerste editie van de Donar Team Cup 2019. Ieder teamlid turnde op een toestel en de beste drie scores per toestel telden voor het teamresultaat. Met je eigen scores kon je ook per toestel een individuele medaille behalen.

Interessant wedstrijdformat

Het grote succes van de jaarlijkse, individuele Haagse Donar Cup aan het eind van het seizoen, deed de turnclub uit Den Haag besluiten tot de organisatie van een nieuw en tweede toernooi. Nu aan het begin van het jaar, omdat dit moment er de meeste ruimte voor biedt. Het wedstrijdformat is volgens de deelnemende clubs ook interessant.

Volgens de deelnemers, zoals van DOS Monster, een extra stimulans als er op een toestel een fout gemaakt wordt: “Leuk dat je met z’n vieren bent en dat je ook de wedstrijd samen kunt doorbrengen.” De sfeer was ontspannen waardoor vele deelnemers het als een hele leuke wedstrijd ervoeren, met minder wedstrijddruk dan normaal. Een niveau-4 turnster van O & O Zwijndrecht: “Het is superleuk, vooral de namen van de teams. Dat het toch een wedstrijd is, maar je weinig spanning voelt.” Een turnster van Quintus uit Kwintsheul, die een individuele gouden medaille mocht ophalen: “Ik vind deze wedstrijd leuker omdat je per toestel iets kan winnen.” Dat deed ze dan ook stralend.

Ook de turnsters van de thuisclub waren enthousiast en beide dagen succesvol. Eline, vlak na een goede vloeroefening: “Dit voelt heel goed. Het is een hele leuke wedstrijd, best wel chill want je hoeft niet per sé alles te doen voor je niveau… Het is mooi dat je met je team kan proberen iets te behalen.”

Ludieke teamnamen

De soms tussen clubs gecombineerde teams bedachten soms eigen namen… vooral leuk voor de speaker bij het omroepen! Naast de gebruikelijke namen Team 1 en Team 2 waren er een aantal ludieke namen bij: van diverse soorten gebak als ‘Blueberry Muffins’en Banana Cheesecake’ tot ‘Broodje Dönar’ en ‘Deze club is niet meer aanwezig’. De laatste zou hilariteit opleveren als bij de prijsuitreiking het team naar voren geroepen zou worden.

De ontspannen sfeer van de wedstrijd bood ook de trainer/coaches gelegenheid tot het extra stimuleren van de turnsters. Zo liepen o.a. de trainsters van O&O Zwijndrecht met een brede glimlach op het gezicht hun turnsters te enthousiasmeren. Deo Nootdorp, Die Haghe en Aspasia Gymnastiek Hazerswoude zagen het succes van de wedstrijd goed aankomen en hadden veel teams voor het weekend ingeschreven.

Saskia van den Berg van de organiserende vereniging, Donar Den Haag, oogde na afloop tevreden en durfde alvast te voorspellen, dat het toernooi volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar is. “Sommige teams hadden hier op de wedstrijd pas door dat je ook een gekke naam mocht bedenken, dus die zullen dat volgend jaar zeker doen. We hebben mixed teams met senioren, junioren en alle leeftijden bij elkaar. Superleuk dat iedereen zo enthousiast is, zoals bij dat meisje waarbij de muziek uitviel en iedereen vanuit de hele zaal riep ‘Kom op, kom op!’  

Deze diashow vereist JavaScript.

Sportplezier en teamgevoel

“Het hoeft allemaal niet zo heel serieus”, vindt Van den Berg. “De meiden hebben al genoeg stress als ze op een balk moeten lopen. We werkten met het gewone reglement, maar het was wel een wedstrijd waar coaches af en toe hielpen als het nodig was. Je bent dan niet gelijk je hele seizoen kwijt. Vanmorgen was er een meisje in tranen omdat ze haperde op sprong. Maar daarna pakte ze op het volgende toestel gewoon een medaille. Het idee van vier scores is ook dat als er één val is, je toch nog kans hebt. Top ook dat er weer zoveel mensen bereid waren om te helpen.”

Foto © Casper Beijn

Het toernooi vond plaats in de turnsporthal van Cultureel Centrum Cascade in Voorburg. De mooie en goed geoutilleerde sporthal, die na opening in november afgelopen jaar al eerder ruimte bood aan een grote turnwedstrijd, bleek prima geschikt voor het format van deze teamwedstrijd, waarop met gemak in twee banen kon worden geturnd. Voorzitter Remco Bruijne van de Stichting Sportaccommodaties Leidschendam-Voorburg (SSLV), die het gebouw beheert, zelf een voormalig topschoonspringer uit het tijdperk Edwin Jongejans (nu bondscoach van Team Nederland), kwam ook even kijken.

Goed geoutilleerde sporthal

Bruijne kan genieten van de ruime sportmogelijkheden in de hal: “We werken samen met de directeur van de basisschool die ook in dit gebouwencomplex zit. Het was een feestje toen het gebouw er na vijftien jaar lobbyen stond. SOS, AVGV en Gymnova hebben er zich gezamenlijk hard voor gemaakt. We hadden geluk met een enthousiaste wethouder die goed meedacht. Voorwaarde van de gemeente is dat de clubs ook veel inbreng leveren, zoals financieel en met toestellen en het beheer door een stichting van vrijwilligers zou gebeuren.”

Er wordt regelmatig gebruik van gemaakt voor bijeenkomsten, trainingen en soms sportwedstrijden zoals de Donar Team Cup, het Biodanza Festival, sportyoga, en de KNGU-regiowedstrijd District Zuid-Holland Zuid turnen met beide meer dan 900 deelnemers. Bruijne: “Als ik dan op een dag als vandaag de jeugd enthousiast aan het sporten zie, dan weet ik, daar doen we het voor.”

Het beeldverslag van GymPOWER staat inmiddels online op het Youtubekanaal van onze Sportredactie en is te bekijken bovenaan dit artikel. Meer informatie over de Donar Team Cup, inclusief de uitslagen, is te vinden op de Facebookpagina en de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Credits en copyright tekst, beelden en verslag © Casper Beijn, sportjournalist onder persaccreditatie van © GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.