Eerste voorronde NK Cheer DCA in Zwolle

Eerste voorronde NK Cheer DCA in Zwolle
Foto © Casper Beijn

ZWOLLE – Op zondag 27 januari 2019 vond de eerste van de twee voorrondes plaats voor de Nederlandse Kampioenschappen Cheerleading onder auspiciën van de Dutch Cheer Association. (DCA).

De opstart van het nieuwe jaar en seizoen was zowel op de wedstrijdvloer als in de organisatie goed zichtbaar. De deelnemers en hun begeleiders begonnen met groot enthousiasme aan het traject dat ze moet brengen naar de EK en WK, met als uiterst doel de deelname aan de komende Olympische Zomerspelen van 2020 en ook 2024.

Goede klassering voor teams uit vijf provincies

De deelnemers in het Landstede Sportcentrum in Zwolle straalden zienderogen en toonden graag waarmee ze aan de slag zijn geweest in de trainingshal om te strijden voor een goede klassering die ze een plek in de NK-finale kan bezorgen en er weer te kunnen staan. Er kwamen tussen 10:30 en 13:50 uur vijfentwintig teams van clubs uit vijf Nederlandse provincies in actie in diverse categorieën, klasses en niveaus.

Hier en daar waren er nog oneffenheden in de uitvoering en moet de techniek nog wat bijgespijkerd worden, maar wat er over het algemeen gepresenteerd werd leek over de hele breedte een vrij solide basis voor de opbouw naar (inter)nationale prestaties op termijn. Flink wat indrukwekkend vlieg-, stunt en piramidewerk en de nodige synchroniciteit en lenigheid in de tumbling en dans.

Bijspijkeren oneffenheden uitvoering en solide basis

Bij de senior en junior teams werd er aardig niveau getoond met Co-ed en All Girl Level 4 en 5. De eerste do is gezet en nu kan er verder gewerkt worden aan het verfijnen van de routines. Er ontbraken een aantal clubteams, deels omdat ze er nog niet klaar voor waren of geblesseerden tellen, maar ook omdat een enkele club niet meer bij de DCA is aangesloten. Er deden ook nieuwe teams voor het eerst mee, zoals ZERO Cheerleading uit Zwolle die een grote aanwinst is. “Dit wordt ons eerste NK en het voelt geweldig. Zo gaaf! En het publiek dat met je meejuicht…Geweldig!”

DCA is de oudste cheerbond van Nederland die via de European Cheer Union (ECU) aangesloten is bij de International Cheer Union (ICU), die door de GAISF, de internationale overkoepelende organisatie voor alle sportfederaties (voorheen Sportaccord), erkend wordt als wereldbond en organisator is van de officiële Wereldkampioenschappen waar de tickets verdiend kunnen worden voor de Olympische Spelen..

Enige vertegenwoordiger Nederland in Olympisch traject

DCA die zich zowel voor cheerleading als cheerdance opwerpt als de officiële vertegenwoordiger van cheersport in Nederland met een Olympische (*demo)status, is in het kader van het Olympisch traject via de NOC*NSF bezig met het neerzetten van een nieuwe bondsstructuur. Op 3 maart 2019 is er een extra ingelaste ledenvergadering om uitleg te geven en de nieuwe structuur te bekrachtigen.

In het voorjaar van 2019 staan liefst tien activiteiten op het programma. In de wedstrijdenreeks van de komende internationale seizoenen zal DCA in Nederland ook een internationale topwedstrijd organiseren in het kader van de ECL, de European Cheer League. “Belangrijk dat er voor de teams veel te doen is en dat iedereen in Nederland snapt hoe het in elkaar zit met de structuur in sport cheerleading en wat er allemaal gebeurt, nationaal en internationaal.”

Gecombineerde stuntgroep van drie clubs 

Sportief gezien dienen de teams in Nederland level 5 te behalen, met het doel een nationaal team op level 6. Een sterke basis is daarbij belangrijk. “De moeilijkere levels haal je niet met trucs aanleren of overschatting”, volgens Nelson Petter van de DCA. Petter: “Nu gaan er nog twee clubteams naar de EK. Wie drie keer achtereen kampioen wordt, zal worden ingeschreven in level-6. Voor het vele aanstormende talent geldt dat de junioren nu nog met level-4 of 5 naar de EK kunnen. Het is de bedoeling hen klaar te stomen voor minimaal level-5.

Voor de meeste clubs en teams is het eerste belangrijke doel zo goed mogelijk te presteren en de NK-finale te halen. Internationaal perspectief komt daarna. Partisans Athletics: “We zijn één team en zo willen we er ook staan.” En toch worden er in deze sport bruggen gelegd om samen verder te komen. Een cheerleader van de Brabantse club uit Boxmeer legt het enthousiast uit aan GymPOWER in de mixed zone.

“Samen met ZERO Cheerleading uit Zwolle en University Maastricht hebben de Partisans een gecombineerde groep gemaakt die meedeed aan de Groupstunt. Daar hebben we een hele goede routine neergezet en kregen veel positieve reacties. Mooi dat drie verschillende clubs samen zoiets gaafs kunnen neerzetten!”

Deze diashow vereist JavaScript.

Cheersport gaat met zevenmijlslaarzen vooruit

Alleen ga je sneller, samen sta je sterker. Dat hebben ze goed begrepen in de sport die sinds de erkenning als Olympisch demosport internationaal en nationaal met zevenmijlslaarzen vooruit gaat. “Altijd spannend zo’n combinatieteam tussen clubs, maar je hebt elkaar en dat is het allerbeste!” Routinier Rob Tonnaer gaat het laatste seizoen in van zijn actieve sportcarrière bij de Partisans Athletics en draagt graag met beleid het stokje over aan de jeugd: “Ik wil in juni 2019 succesvol van de mat stappen en de kennis doorgeven zodat in Mayke’s en mijn plek mensen staan met het hart op de juiste plek en de techniek in het hoofd.”

“Het ging super goed. Dit zijn elke keer de twee beste minuten van mijn leven.” De cheerleaders van Maastricht University pakten het weer met verve groots aan op de wedstrijdvloer en maakten indruk met hun spetterend optreden. “Met de nieuwe leden erbij hadden we drie weken om iets samen te stellen en daarmee hebben we het prima gedaan. Voor de nieuwe moeilijkere skills die we graag doen, moeten we veel en hard trainen.” In de mixed zone tonen ze zich tevreden en stralen nog na. “Het is mooi om telkens met nieuwe gezichten er samen te staan en er het beste uit te halen. Veel samen oefenen maakt ons één familie.”

Adembenemende partner- en groepstunts

Op deze NK-kwalificatie was ook topcheerleading te zien in partner- en groepsstunts. Noa en Jelke van de Frisian Cheer Stars werden in hun categorie eerste. Noa: “Het ging heel goed. Alles stond en het was strak. In het begin is het spannend, maar op het laatst is het wel leuk als je er staat.” Het is leuk om ze zien hoe ook deze categorieën gegroeid zijn waarin mixparen en teams allerlei stunts laten zien, waarbij voor de adembenemende acrobatiek balans, kracht en lenigheid troef is.

Om voor de junioren het sporttechnisch niveau op peil te helpen brengen startte trainers/coaches Rob Tonnaer en Margreet Steg uit Zuid- en Noord-Nederland samen een talentontwikkelingstraject om één nationaal team op de been te kunnen brengen. Tonnaer: “Met de saamhorigheid die er in Nederland is, is het heel goed mogelijk om een gecombineerd team naar de WK te brengen. Het enige dat moest gebeuren was iemand die opstond om er de juiste entiteit voor in het leven te roepen.

Tonnaer samen met levenspartner Mayke Tonnaer-Bongers één van de pioniers van cheerleading als zelfstandige wedstrijdsport in Nederland onder de vlag van de DCA met Olympische status, alsook jaren namens Partisans Athletes uit Boxmeer veelvoudig Nederlands kampioen partner-stunting, EK/WK-deelnemer en topcoach/trainer: “Ik wil in juni 2019 succesvol van de mat stappen en het stokje en de kennis goed doorgegeven hebben, zodat in Mayke’s en mijn plek mensen in de sport en club staan met het hart op de juiste plek en de techniek in het hoofd.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Enthousiasme voor plan Stg Team Cheer Nederland

Tonnaer en Steg hebben het gezamenlijke plan aan alle verenigingen en de DCA voorgelegd en iedereen was enthousiast. Zo werd besloten om in dit plan van Stichting Team Cheer NL het te selecteren team op te zetten dat door de DCA naar de WK zal worden uitgezonden. Steg: “We zijn enthousiast bezig om de junioren klaar te stomen voor de WK volgend jaar. We hebben dit traject gestart opdat de juiste moeilijkheid er in komt.”

De volgende voorronde van het NK Cheerleading van de DCA staat gepland op 7 april 2019. De NK-finale vindt plaats op zondag 16 juni 2019. De NK-finale Performance Cheerleading (Hiphop, Jazz- en Cheerdance) vindt plaats op 22 en 23 juni 2019. Op 28, 29 en 30 juni 2019 vinden de Europese Kampioenschappen van de ECU in Sint Petersburg, Rusland.

Belangrijke data cheerleading op de sportkalender

De WK van de ICU vinden plaats op 24-25-26 april in Orlando, Florida, USA, waaraan teams van Frisian Cheer Stars en Stichting Team Cheer NL zullen deelnemen. Aansluitend volgt het Open WK Cheer & Dance van de IASF. Om deelname voor de Nederlandse Cheerleaders mogelijk te maken, heeft Stichting Team Cheer NL een t-shirt-actie voor de Oranjesupporters.

Meer over deze wedstrijd en de cheercompetitie via de DCA is te bekijken in bijgaand GymPOWER-beeldverslag die gemaakt is onder persaccreditatie op locatie. Meer info, inclusief de uitslagen, over deze voorronde, de NK en over de cheersport onder de vlag van DCA kun je vinden op de website en Facebookpagina van de Dutch Cheer Association , aangesloten bij de European Cheerleading Union (ECU) die zich richt op topsport en aansluiting bij de Sportaccord en de IOC voor deelname aan de Olympische Spelen.

Naschrift ter verduidelijking: Een andere bond in Nederland die zich met cheersport bezig houdt, is de AFBN Cheerleading die zich met de showkant en breedtesport van cheerleading en cheerdance als side-sport bij American Football-wedstrijden bezighoudt. Op de website en Facebookpagina van de AFBN Cheerleading, aangesloten bij de European Cheerleading Association (ECA) is er meer informatie te krijgen over deze bond en haar mogelijkheden. DCA en AFBN Cheerleading werken niet samen en derhalve kunnen cheerleaders, clubs en teams die aangesloten zijn bij de AFBN Cheerleading niet deelnemen aan de EK’s van de ECU, de WK’s en de Olympische Spelen zoals wie aangesloten is bij de DCA.

Artikel © GymPOWER | Tekst en foto’s © Therry da Silva | Beeldverslag en interviews © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.