NK dé wedstrijd voor ‘Synchro Masters’

NK dé wedstrijd voor ‘Synchro  Masters’
Foto © Ineke Klaassen

HEERENVEEN – In het weekend van 26 en 27 januari 2019 werd in de voor gymnasten zo bekende sportlocatie Sportstad Heerenveen de NK synchroonzwemmen Masters en Senioren gehouden. Onder auspiciën van de KNZB kon HZ&PC Heerenveen nu eens in haar eigen bad aan andere clubs hun beste kant tonen. GymPOWER nam een kijkje op de zaterdag en dit is het (beeld)verslag over de Masters.

De Masters-ploeg van de thuisclub pakte voor ieders ogen het goud in de categorie 35-49 jaar, waar die van de Alphense AZC dat deed in de categorie 25-34 jaar. Bij de duetten en solisten werd in drie c.q. vier leeftijdsklasses gestreden om de nationale titels en het eremetaal, met bijzondere verhalen.

Zoals van het mixed duet Fokko De Gans & Natasja van Schuppen in de categorie 40-49 jaar en van routinier Edith van Ravenswaaij-Otten als vaandeldraagster in de categorie 60-69 jaar die haar technische uitvoering toepasselijk zwom op ‘Keep young and beautiful’.

Screenshot video © Casper Beijn: Masters ploeg in actie

Dé wedstrijd op de sportkalender

Voor de Masters is dit NK altijd dé wedstrijd op de sportkalender. Eerder gestopte zwemsters willen nog een keer knallen en hervinden hun diepgewortelde passie. Het meeste plezier hebben de zwemsters in de ploegenwedstrijd technisch en vrije uitvoering.

Met elkaar samen toewerken naar één doel dat er toe doet. HZ&PC werd Nederlands kampioen en had er zichtbaar werk van gemaakt. Trainster Waterlander: “Het voelt heel erg vertrouwd omdat het je eigen bad is. Het gaat bij ons om het sportplezier, dat staat voorop.”

Bij beide uitvoeringen was ook AZC Alphen aan de Rijn in een jongere categorie de sterkste. Trainster Sanne Wouters van AZC zwom graag nog mee: “Ik zwem dit weekend zelf, maar ik coach ook: eigenlijk iedereen op z’n niveau het hoogst haalbare eruit halen. Als team met elkaar trainen en plezier hebben, maar toch iedereen triggeren om net een stapje verder te gaan. Ik ben van mening dat iedereen altijd meer kan dan die denkt.”

De zwemsters: “Spannend om de nummers te zwemmen, maar ook heel leuk om het in een team te doen. Team is wel het leukst.” “Ik merk dat het groepsgevoel bij ons heel groot is. We zijn als vriendinnen en het lukt zo goed omdat je bewust met elkaar vanuit vriendschap bezig en aan het trainen bent.”

Foto © Casper Beijn: Masters mixed duet Natasja van Schuppen en Fokko De Gans van SWOL 1894

Samen blijven zwemmen is leuk

Het samen zwemmen blijft toch ook heel leuk voor de duetten. Het mixed duet Natasja van Schuppen en Fokko De Gans van SWOL 1894 uit Zwolle stal de show en wist, goed op elkaar afgestemd, op muziek van ‘Rednecks’ ook ludieke details in de mimiek in te zetten. De Gans achteraf in de mixed zone: “We zijn zeer tevreden; we hebben datgene wat we getraind hebben hier laten zien.”

Van Schuppen: “We hebben een nieuwe ‘joint-action’ toegevoegd, moeilijker dan vorig jaar en zijn vooral voor de synchroniciteit gegaan. We wilden alles heel gelijk, alles op de juiste tel en de juiste strakheid. Ik denk zeker dat dat er uit is gekomen. Verder dit seizoen misschien de WK voor Masters, even kijken wat onze planning wordt.” Mooi is dat er voor de Masters geen selectie-eisen zijn.

Bij de leeftijdscategorie 40-49 jaar leverde het duet Eva Arkenaar & Jenny Bergwerff van ZPC Amersfoort een knappe prestatie met op zondag een mooie uitvoering op ‘Addicted to you’. Het bleef het nieuwe duet Natasja van der Leden & Thirza Hoekstra voor dat vanuit twee ver van elkaar verwijderde verenigingen in Heerenveen (HZ&PC ) en Den Haag (SG DSZ) nu samen het ruime sop gekozen hebben.

Voor de twee geroutineerde synchroonzwemsters met passie voor hun sport is de stap niet meer dan lofisch: “We zijn al tien jaar concurrenten. We gingen samen naar de WK in Zuid-Korea en dachten waarom zouden we dan ook niet samen zwemmen? Waar een wil is, is een weg en nu hebben we een goed resultaat. We gaan nu op voor de WK en liggen goed op schema.”

Foto © Casper Beijn: Masters duet

Iets minder druk fijn na jaren keihard trainen

Duet Barbara Wijering-van Wijk & Lineke Claessens-Theeuwes van PSV uit Eindhoven werd met mooie uitvoeringen Nederlands kampioen in de categorie 30-39 jaar. Het duet Iris Pardieck & Aafke Kok van De Dolfijn uit Amsterdam werd kampioen in de categorie 25-29 jaar. De voormalige Nederlands Kampioenen, zoals in de vrije combinatie, waren blij weer aan de NK in hun favoriete sport te kunnen deelnemen op dit niveau.

Kok is nog maar pas in Nederland en de twee zijn recent begonnen. “We zijn eigenlijk pas geleden Masters gaan zwemmen en hadden best een korte voorbereiding. We zwommen altijd senioren, maar heel leuk om zo te kunnen blijven zwemmen. Er staat iets minder druk op en dat is ook wel fijn na al die jaren keihard trainen. We zwemmen al sinds ons elfde samen bij De Dolfijn en je ziet dat we er al die jaren veertien uur per week ingestopt hebben. Met die basis kwamen we hier ver. We konden er toch nog aardig wat creativiteit in kwijt.”

Solo synchroonzwemmen blijft altijd een uitdaging en het juist aanvoelen van de muziek is dan zeker zo belangrijk als de techniek en de uitstraling. Van Ravenswaaij-Otten van ZPC Amersfoort dwong veel respect af door in de oudste categorie 60-69 jaar alles te blijven geven. Wie kan vertellen dat hij of zij op deze leeftijd Nederlands kampioen wordt in één van de zwaarste Olympische sporten ter wereld?! Haar technische uitvoering op ‘Keep young & beautiful’ sprak een duidelijke boodschap uit.

In de 40-49 jaar werd Natasja van der Leden van DSZ uit Den Haag Nederlands kampioen, met een mooie en zichtbaar gemeende uitvoering op ‘Feeling good’ en in de categorie 30-39 jaar pakte Wieteke Luttik-Elzinga van DAW Alkmaar uit die titel. Elzinga was zichtbaar verheugd met haar prestatie: “Het voelde heel prettig en de punten heb ik er ook naar gekregen, dus het was fijn. Als je met plezier zwemt, komen de punten vanzelf.” Haar technische score van 67 was prima. “Je wil graag de accenten op het juiste moment leggen.”

“Keep young and beautiful!”

Ook de uitvoering van Marjolein Wiegerink van PFC Rheden was mooi om te zien. Haar technische uitvoering op Illusions was al oogstrelend, maar haar vrije uitvoering op ‘A place like this’ van choreografen Dagmar Verweij & Monika Benders spande de kroon. Als voormalig turnster wist Wiegerink acrobatiek en ritmiek in goede lijnen neer te zetten.

Wiegerink: “Onze vereniging heeft niet veel trainingsuren, dus ik train vooral op mijn eigen tijd op mijn solo en daarnaast met fitness. Je lenigheid, core stabiliteit en kracht zijn zeker belangrijk bij deze sport. Het is hard trainen maar wel leuk gecombineerd met de passie voor het zwemmen.” Saskia Gehrels van SWOL 1894 uit Zwolle was ’s-Neerlands beste in de 25-29 jaar en was oprecht blij dat haar uitvoering met geringe voorbereiding zo goed uit de verf kwam.

NK-poster © KNZB Synchroonzwemmen

Patrick Thingen, vrijwilliger, is ook blij dat de NK een keer naar Friesland kwam: “Onze vereniging doet ook mee. Leuk voor ons een keer dichtbij, bijna een thuiswedstrijd. Leuk dat ze hier nu zwemmen.” Het NK Synchroonzwemmen was ook op Masters-niveau een waardig topevenement in de eerste maand van 2019 en geeft vertrouwen voor een succesvol sportjaar.

Wat dat betreft is wat bondscoach Esther Jaumà Cayuela uitlegde aan GymPOWER over de senioren, ook een opsteker voor de Masters. Ze benadrukte dat er in Nederland nog te veel talent vroegtijdig verloren gaat en dat het mooi zo zijn als het vertrouwen herwonnen wordt om te blijven zwemmen en de passie te blijven volgen: “Een synchroonzwemster is in haar late twenties pas op volle kracht, met de juiste mix van ervaring en techniek…”

Mooi om vertrouwen te herwinnen

Het verslag over de NK synchroonzwemmen 2019 voor masters is ook te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER, welke aftervideo te zien is via de link bovenaan dit artikel. Het (beeld)verslag van GymPOWER gewijd aan de verrichtingen van de senior synchroonzwemsters op het NK 2019 in Heerenveen is te vinden in een ander artikel en aftervideo op deze website en op het YouTube-kanaal.

Meer over het NK en het synchroonzwemmen voor Masters – inclusief de complete uitslagen – is te vinden op de website van de KNZB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, aftervideo, beelden/foto’s en interviews © Casper Beijn | Coverfoto © Ineke Klaassen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.