Oproep bondscoach op NK Synchro 2019

Oproep bondscoach op NK Synchro 2019
Foto © Ineke Klaassen: erepodium NK 2019

HEERENVEEN – Op 26 en 27 januari 2019 werden de Nederlandse Kampioenschappen synchroonzwemmen onder de auspiciën van de KNZB tegelijkertijd met de masters ook gehouden voor de senioren. Nederland mag zich in deze Olympische cyclus verheugen op een Nationaal Duet dat zich voorbereidt op de kwalificatie voor de Spelen van Tokyo 2020 en de wereldtop al een tijdje wakker houdt met hun ontwikkeling en vorderingen. Dat gegeven maakt zo’n NK voor alle deelnemers toeschouwers extra leuk en zeker ook bij de ploegen extra boeiend. Met een belangrijke boodschap van bondscoach Esther Jaumà Cayuela voor alle talentvolle synchroonzwemsters van Nederland: “Stop niet te snel, volg je passie en blijf zwemmen!”

Foto © Casper Beijn: Jury synchroon in het wit

Dit NK vroeg in het jaar op de sportkalender blijkt voor de senioren vooral een goed moment om nieuwe uitvoeringen en choreografieën in wedstrijdverband en op niveau te testen. Zo was de selectie van ZPCH uit Hoofddorp door vijfvoudig Olympiër Svetlana Romashina geholpen bij de choreografie, had het Nationaal Duet, bestaande uit Noortje en Bregje de Brouwer, een nieuwe, speciaal voor hen gemaakte choreografie en lieten de ploegen zien dat deze discipline ook in Nederland prachtig is om te zien, al wordt ze in deze Olympische cyclus niet (meer) als internationaal doel geteld.

Goed testmoment vroeg in het jaar

Dat zijn de uitvoeringen van het Nationaal Duet wel. Met een 9,5 tussen de scores, kruipen ze steeds hoger in de ’tachtig’. Volgens bondscoach Jaumá richting een mogelijke top-5 positie. Dit jaar wordt belangrijk omdat er plaatsing kan worden afgedwongen voor de Olympische Spelen in Tokyo. De zusjes: “Wij zijn tevreden als onze coach dat ook is.” Jaumá: “Ik ben trots op de eerste keer deze uitvoering. Ik vond het fijn dat de jury de choreografie kon waarderen, het waren goede scores. Natuurlijk kunnen de techniek en synchroniciteit nog wat beter, maar voor de eerste keer ben ik zeker tevreden.”

Foto © Casper Beijn: Nationaal Duet

Jaumá vindt dat de tweeling op de goede weg is. “We hebben aandacht gegeven aan het dichter bij elkaar zwemmen. Dichter bij elkaar ziet er sterker uit en is ook een jury-eis. Ze moeten laten zien dat ze zich één voelen, als één blok. Een uitdaging, want het is ook moeilijker. Er zijn momenteel meerdere tweelingen in de wereld, nu ook in China, Oekraïne en Rusland; ze hebben een voordeel want het ziet er meer synchroon uit. Het eerstvolgende grote doel is de Europa Cup, met kwalificatie voor de Olympische Spelen.”

Richting top-5 positie en Tokyo 2020

Dat het duet De Brouwer Nederlands Kampioen werd was geen verrassing, maar het dwong wel veel respect af door hun snelle combinaties, mooie barracuda’s en een sterke choreografie op ‘Tribal’. Duet Schallenberg/Yapar (twee keer tweede), Schravendijk/Meulblok (derde op zaterdag) en Van Meel/Brandhorst (derde op zondag bij de vrije uitvoering) toonden ook nog met heel veel plezier te zwemmen. Schravendijk/Meulblok: “Voor ons is dit hét Nationale Kampioenschap, dus wel de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Best cool eigenlijk. Want alle toppers uit Nederland die zich kwalificeerden zijn hier.” Ze zwommen naar verwachting met een strakke uitvoering op ‘De Flash’.

Foto © Casper Beijn: Erepodium NK met duetten

Het was spannend bij de senioren-ploegen. ZPCH, met veel toppers in de gelederen, zoals Noortje en Bregje de Brouwer, Mayra Burger, Rebecca Duyverman, Eva Meulblok, Kim Schravendijk en Lotte Tromp kroonde zichzelf bij beide uitvoeringen tot kampioen, maar bij de vrije uitvoering zat ACZ Capelle er slechts 0,1 punt achter. ACZ toonde haar kwaliteit op meerdere vlakken, niet in het minst door één van de mooiste startposities van het deelnemersveld neer te zetten. Ook De Dolfijn verdient zeker een eervolle vermelding, want de ploeg routiniers uit Amsterdam toont al jaren als een hechte groep haar klasse, altijd voor de medailles te gaan.

Met het team ben je altijd samen

Tromp, wellicht in haar laatste seizoen: “Met het team ben je altijd samen en bij deze sport heb je dat allemaal nodig om het goed te kunnen doen.” De ploeg van ZCNF’34 die ook een thuiswedstrijd zwom, was euforisch. Met aftrek voor een zwemster minder haalden ze alles er uit wat er in zit: “Ondanks dat het met voorzwemmen zwaar ging, ging het super goed. We konden ons enthousiasme laten zien, de patronen waren goed, de punten waren goed, we zijn echt heel tevreden. Ons doel was 56 punten en ondanks dat onze achtste zwemster zich niet heeft geplaatst, hebben we er 57. We zijn echt superblij.” De coach van de club uit Oosterwolde: “We doen wel vaker mee en moeten altijd naar het westen. Nu kon het hier.” Patrick Thingen, vrijwilliger, beaamde dit: “Leuk voor ons een keer dichtbij, bijna een thuiswedstrijd.”

Foto © Casper Beijn: beginpose ploeg ACZ Capelle

Bij de senior solisten was ook veel kwaliteit te zien. Kim Schallenberg werd de nieuwe Nederlands Kampioen en toonde dat een juiste mix van techniek, ritmiek en mimiek tot een bijzondere prestatie kan leiden. Rebecca Duyverman bleef daar met haar zilveren medaille net iets op achter en kan hoge ogen met haar vrije uitvoering als ze volledig vrijuit weet te zwemmen. Duyverman: “Ik heb er heel veel tijd aan besteed. Anna Voloshyna, een hele goede zwemster uit Oekraïne, heeft mijn nieuwe solo gemaakt. Daar ben ik heel erg blij mee.” Het brons was bij de technische uitvoering voor Manolya Yapar en bij de vrije uitvoering voor talent Maria Lorenzini, die solo alleen op zondag in actie kwam.

Stop niet te vroeg, blijf zwemmen!

Voormalig Nederlands Kampioen Liza Foppen kende solo een pechwedstrijd. Foppen: “Ik vind het nog steeds leuk om te zwemmen. Ik wil er gewoon plezier in houden. Ik laat me niet meer beïnvloeden door druk of prestaties. Je weet wel dat je beter kunt, als je meer zou blijven trainen, maar plezier staat nu bovenaan. Team is het allerleukst. Daar telt iedereen mee.” De NK Synchroonzwemmen was een waardig topevenement in de eerste maand van 2019 en geeft vertrouwen voor een succesvol sportjaar.

Foto © Casper Beijn: beginpose soliste Liza Foppen

Jaumá benadrukte dat er in Nederland nog te veel talent vroegtijdig verloren gaat en dat het mooi zou zijn als het vertrouwen herwonnen wordt om te blijven zwemmen en de passie te blijven volgen: “Een synchroonzwemster is in haar late ‘twenties’ pas op volle kracht, met de juiste mix van ervaring en techniek. Er waren Spaanse topzwemsters die pas op hun 23e internationaal debuteerden. Noortje en Bregje kunnen zeker mee tot 2024. Maar laat ook het aansluitende talent dit beseffen en niet te vroeg kiezen voor andere bezigheden of sporten!”

Het verslag over de NK synchroonzwemmen 2019 in Heerenveen voor senioren is ook te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER, welke aftervideo te zien is via de link bovenaan dit artikel. Het (beeld)verslag van GymPOWER gewijd aan de verrichtingen van de master synchroonzwemsters op het NK 2019 in Heerenveen is te vinden op deze website en het YouTubekanaal in een eerder artikel en aftervideo.

Meer over het NK en het synchroonzwemmen voor Masters – inclusief de complete uitslagen – is te vinden op de website van de KNZB.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, aftervideo, beelden/foto’s en interviews © Casper Beijn | Credit coverfoto © Ineke Klaassen 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.