NK show kunstrolschaatsen in Zwolle

NK show kunstrolschaatsen in Zwolle
Foto © Therry da Silva

Beeldverslag GymPOWER @ NK Show 2019

ZWOLLE – Op zaterdag 26 januari 2019 werden de Nederlandse Kampioenschappen Show Kunstrolschaatsen gehouden in het Landstede Sportcentrum in Zwolle. Een sfeervol NK in deze artistieke sport met veel glamour en glitter en oogstrelend kijkspektakel, tijdens welke op het scherpst van de snede fel gestreden werd en alles gegeven werd door elke groep in de jacht naar de Nederlandse titels, eremedailles en tickets voor de ‘World Roller Games’, de Spelen van de rolschaatssporten van 2019 in Barcelona. 

Zoveel emotie, zoveel kleur, zoveel creativiteit, zoveel vernuftigheid, zoveel oog voor detail in choreografie, outfit, expressie, synchroniciteit en beweging! Ook in wedstrijdverband lijkt de sport zowel met junioren als senioren de overtreffende trap naar de ‘next level’ te nemen. De mix van kunstrolschaatsen met dans, acrobatiek en show gereden in kwartet, kleine of grote groep is overrompelend mooi en blijft op het netvlies branden. Inspirerend hoe elke club in teamverband alles geeft om het beste uit haar sporters en teams te halen op de wedstrijdvloer en achter hen gaat staan.

Emotie, creativiteit, oog voor detail

Deze diashow vereist JavaScript.

Suus Hendriks, voorzitter van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersport Bond (NRB), was na afloop euforisch over het NK: “Het is weer een heel mooi kampioenschap geweest. De verwachtingen zijn door de medewerking van heel veel verenigingen beloond. Het is een wedstrijd vol emoties. Van emotie word je een gelukkiger mens en het is toch heel mooi als je de rijdsters ziet (rijden). Genieten met een grote G! Een sport waarin je voelt dat je leeft, is een mooie stelling ja.

Foto © Therry da Silva: Team Devoted van KRC Rolling Nieuwegein op NK Show Zwolle 2019

De hoofdprijs van het NK was onomstotelijk voor de grote groep van KRC Rolling Nieuwegein, – Team Devoted –, die de zege in de laatste, oerspannende en spetterende finale in haar categorie bezegelde met een fenomenale oefening waarin op rolschaatsen een geniale crossover gemaakt werd met cheerleading en twirl-pomponteam. De hand van de architecten van de ‘Dutch Elegance’ in de ‘artistieke gymnastiek’ (= het toestelturnen waarin het artistieke echter aan banden wordt gelegd door de FIG), Oranjecoaches Patrick Kiens en Daymon Montaigne-Jones, was ontegenzeglijk aanwezig. Gezeten op de tribune gaven ze het ontketende team ook een staande ovatie en lieten ze zich daarna de felicitaties van een dolgelukkige club welgevallen.

Geniale crossover en presentaties

Foto © Therry da Silva: Team Devoted van KRC Rolling Nieuwegein op NK Show Zwolle 2019

Van een aantal groepen en kwartetten hadden we hun choreografieën al mogen zien tijdens de eindejaarsshows. Het maakt inderdaad een groot verschil en geeft een heel andere setting voor een showroutine, een theaterzaal of een wedstrijdhal. Toch kreeg elk team in Sportcentrum Landstede in Zwolle juist alle ruimte om hun routine en kunnen te tonen. De inzet, passie en vorm van de dag bij de kunstrolschaatsers vulden voor de supporters en toeschouwers deze aan tot prachtige presentaties waar ze volop van genoten en met groot applaus waardeerden tot de laatste snik.

Gea van Hemming (64) zat ook op dit NK achter de jurytafel en verduidelijkte aan GymPOWER de insteek van de jury bij deze sport: “Ik ben al heel lang internationaal jurylid. Ben zelf begonnen met kunstrolschaatsen op mijn achtste… Mijn mooiste moment was in teamverband rolschaatsen. Solo, ben jij het alleen. In teamverband moet je rekening houden met elkaar.” Show, dat vraagt de juiste energie en ook samenwerking, voegt Hemming toe. “Zoals we dat nu bij een nieuwe vereniging in het Noorden doen. Ik geef mijn expertise door aan de nieuwe club ASC, geef daar advies, help bij de trainingen en probeer jong talent een beetje naar voren te krijgen. Dat is iets wat mij pleziert.”

Kunstrolschaatsen is ook jurysport

Foto © Casper Beijn: jurylid Gea van Hemming

Hoe is het voor Van Hemming als jurylid de verhouding tussen techniek, ritmiek en presentatie in deze sport? “Ze zijn heel belangrijk. We hebben een A- en een B-waardering. De A-waardering beoordeelt puur hoe je de technische elementen brengt, zoals ‘op kanten’ rijden. Ook wordt achterwaarts rijden veel hoger beoordeeld dan alleen maar vooruit rijden, wat nogal magertjes is. Voor kindergroepen die beginnen is dit prima, maar die krijgen dan nog geen hoge cijfers. De B-waardering is choreografie, interpretatie, muziek, etcetera. Dat is een combi en dan komt je plaatsing daar nog bij. Ik zeg vaak, je moet de nummers niet moeilijker gaan brengen dan de kinderen kunnen. Ook bij solo rijden, laat ze doen wat ze kunnen, ga daar niet overheen. Soms zie je ze een dubbel springen terwijl ze nog geen fatsoenlijke enkelsprong kunnen. Laat ze doen wat ze beheersen.” 

Na elke routine richtten aller ogen zich op het centrale scorebord voor het eindoordeel. Niet altijd wordt door iedereen daar met tevredenheid op gereageerd, het is en blijft een jurysport. Van Hemming legt uit hoe ze jureert: “Ik kan niet voor andere juryleden spreken, maar mijn smaak schakel ik uit. Natuurlijk heb ik een bepaalde smaak qua nummers. Als ik kijk naar de nummers van vandaag dan kijk ik naar welke nummers een climax hebben. Ik moet zeggen: ‘Wow!’ Heb ik dat wow-effect niet, dan moet ik kijken wat ik er nog voor geef. Mijn smaak qua muziek schakel ik uit. Ik ben heel breed, ik kan met drama omgaan, vrolijk, noem maar op. Past het bij de dingen die ze doen? Komt het thema met de muziek overeen? Wat ik dan zelf vind, is niet belangrijk. Het gaat erom hoe het wordt gebracht.”

World Roller Games en afscheid

Het felst begeerd waren de nationale titels, met als bonus de tickets voor de tweede editie van de World Roller Games. Past deelname aan dit megasporttoernooi bij de ontwikkeling van de sport in Nederland? Van Hemming: “We gaan ervan uit dat de sport nu groter wordt. Er wordt heel hard aan gewerkt. Ik hoop echt dat onze sport een Olympische sport gaat worden. Er zijn meer sporten dan voetbal of turnen. Het is een moeilijke, maar hele mooie sport voor jong en oud.”

Zoals vaak is een NK voor velen een mooi begin van een nieuw jaar vol beloften en voor anderen het moment om afscheid te nemen. Dat geeft het een bijzondere lading mee. Yvon Swinkels van RV Olympia: “Voor meerdere van onze club was dit NK de laatste keer. Ik vond het een heel leuk en gezellig NK met leuke nummers die we hebben mogen laten zien. Ik heb er van genoten.”

Het beeldverslag met een impressie van de NK Show Kunstrolschaatsen 2019 onder auspiciën van de NRB-SBK is te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER, welke aftervideo ook te zien is via de link bovenaan dit artikel. Meer over dit NK – inclusief de complete uitslagen – is te vinden op de website c.q. Facebookpagina van de Nederlandse Rollersports BondSectie Bestuur Kunstrolschaatsen (NRB-SBK).

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credit tekst, aftervideo, beelden/foto’s en interviews © Casper Beijn en © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.