Historische ereprijs Russisch acropaar

Historische ereprijs Russisch acropaar
Screenshot video © IWGA -Athlete of the Year 2018

LAUSANNE – Het mixed paar Marina Chernova en Georgii Pataraia heeft, na alle mogelijke titels en gouden medailles op internationale (titel)toernooien in de acrogymsport – zoals Wereldspelen, WK, Europese Spelen en EK – behaald te hebben, nu ook beslag weten te leggen op de ereprijs ‘International World Games Association (IWGA) – Athlete of the Year 2018’, met een nieuw wereldrecord van 159.348 online stemmen.

De opmerkelijke last minute overwinning die veel stof deed opwaaien, met name bij de achterban van de Amerikaanse powerliftster Jennifer Thompson, wordt toegedacht aan het front dat fanatieke acrogymliefhebbers wereldwijd gevormd hebben door continu en massaal promotie te maken voor de kandidatuur van het topteam. Gezien het feit dat het Russische duo over fenomenaal veel talent beschikt waarbij de twee atleten in hun adembenemende routines hebben aangetoond als geen ander team ter wereld op het moment suprême de acro-skills ten voeten uit te meesteren, vinden ze het niet meer dan een terechte prijs. In ieder geval levert het een historische mijlpaal op voor de sport die ook veel publiciteit oplevert.

25 kandidaten van sportfederaties Wereldspelen

De IWGA, de organisator van de alternatieve vierjaarlijkse Spelen voor niet-Olympische sporten, heeft van 1 tot en met 31 januari 2019 op haar website de sportverkiezing voor ‘IWGA – Athlete of the Year’ gehouden met 25 kandidaten van de vijfentwintig aangesloten federaties in sporten die normaliter de spotlights zelden halen: acrogym, powerlifting, kickboksen, muaythai-boksen, handbal, stijldanssport,  karate, klimsport, frisbee-sport, vuistbal, aikido, jeu de boules, touwtrekken, (kunst)rolschaatssport, lacrosse, korfbal, boogschieten, vloerbal, onderwatersport, kanovaren, sumo, airsport (dronesport), squash, jiujitsu en oriëntatieloopsport.

Op 15 januari 2019 gingen de tien kandidaten met de meeste stemmen door naar de laatste stemronde. Het Russische acropaar leidde toen al, gevolgd door de Amerikaanse powerliftster en de Oekraïnse kickbokser Orfan Sananzade. De andere finalisten waren: de Russische muaythai-bokster Svetlana Vinnikova, het Griekse dameshandbalteam,  het Russische koppel Dmitry Zharkov en Olga Kulikova uit de stijldanssport, de Spaanse karateka Sandra Sanchez, de Sloveense sportklimmer Janja Garnbret, de Amerikaanse frisbee-speler Dominique Fontenette en de Duitse vuistbalspeler Patrick Thomas.

Ontknoping verkiezing werd regelrechte thriller

De ontknoping werd een regelrechte thriller, omdat de stem-website op de allerlaatste dag een aantal uur offline ging door een technische storing. Het Russische acropaar en de Amerikaanse powerlifter waren toen in een verwoed duel verwikkeld om de eerste plaats. De IWGA besloot de deadline voor het stemmen met een aantal uren te verlengen, wat alles op scherp stelde en haar achteraf op een klachtenregen kwam te staan en een lawine twijfels en speculaties of de stem-site niet gehackt was en de stemming daarmee beïnvloed (in de context van de politieke verwikkelingen tussen beide landen in een veel breder actueel context, was dat meer dan een saillant detail). Eén en ander werd ten stelligste ontkend door de IWGA en uiteindelijk legde iedereen zich neer bij de overwinning van Chernova & Pataraia.

Natuurlijk gevolg acrosport wereldwijd in de lift

De klinkende overwinning zou niet anders dan gezien moeten worden als een natuurlijke vervolg op het feit dat de acrosport wereldwijd volop in de lift zit qua populariteit en aantal beoefenaars, goed op weg richting de fel begeerde Olympische status. In 2018 stond acrogym voor het eerst volwaardig naast andere gymsporten op het programma van de Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires, Argentinië, en dit jaar weer op die van de tweede editie van de Europese Spelen die in juni 2019 in Minsk, Wit-Rusland, wordt gehouden.

Nederland heeft op het WK van 2018 in Antwerpen, België, twee tickets verdiend – voor een damesgroep en een mixed paar – en vol verwachting worden de kwalificaties voor en de wedstrijden op de Europese Spelen afgewacht. Er zouden kansen liggen op finaleplaatsen en zelfs medailles. Dat zou een extra mooie opsteker zijn, want wie weet is het dan mogelijk ook kwalificatie af te dwingen voor de volgende Wereldspelen van 2021 in Birmingham, U.S.A.

Meer info, inclusief de complete uitslag van de IWGA-Athlete of the Year-sportverkiezing is te vinden op de website en de Facebookpagina van de IWGA.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva met een bijdrage van © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden © IWGA

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.