Geslaagde Eindhoven Diving Cup 2019

Geslaagde Eindhoven Diving Cup 2019
Foto verstrekt door © organisatie Eindhoven Diving Cup 2019
Foto verstrekt door organisatie © Eindhoven Diving Cup 2019

EINDHOVEN – Van 31 januari tot en met 3 februari 2019 werd de Eindhoven Diving Cup gehouden in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Een internationaal toptoernooi in het schoonspringen dat in haar twintigste editie nog steeds de sportkalender siert.

GymPOWER sprak met Xandra Selier van de wedstrijdorganisatie die vertelde hoe het er aan toe ging dit jaar. Vorig jaar liep het contract af met de hoofdsponsor. “Dit jaar gingen we terug naar de oude vertrouwde modus van daarvoor. Inhoudelijk was er voor het toernooi geen verandering. Het is nog steeds een grote internationale LAN-wedstrijd met veel buitenlandse teams. Met het grote team  vrijwilligers lukte alles weer prima. Oké, we kunnen ons niet meten met een Grand Prix of internationale topwedstrijd zoals in Rostock, want dan is er een grotere samenwerking met de internationale bond nodig. Maar dit geolied team kreeg veel positieve reacties van zowel springers als coaches.”

Grote internationale LAN-wedstrijd in Nederland

Foto verstrekt door © EDC 2019

Bij deze jubileumeditie van de Eindhoven Diving Cup werd gefocust op de wedstrijd zelf en waren er geen grote side-events, zoals vorig jaar de wereldrecordpoging bommetje springen. Selier: “Voorafgaand aan het toernooi hebben we wel een workshop voor basisschoolkinderen gehouden om ze kennis te laten maken met de sport. Dat past goed bij onze ambitie om de sport meer bekendheid te geven. Sommige scholieren konden erna meelopen met de medailleceremonie bij de finales. Dat vonden ze superleuk en spannend. Zo konden ze van dichtbij zien wat de sport inhoudt. Het zelf springen vonden ze ook leuk en een aantal gaf zich al op voor proeflessen bij PSV Schoonspringen.”

 

Selier: “Wie erg opviel was Bram Meulendijks die nu sprong als eerstejaars A. Hij pakte op meerdere wedstrijdonderdelen goud en dat gebeurt voor een Nederlandse schoonspringer hoogst zelden.” De laatste jaren breken er steeds meer Nederlandse talenten door op niveau, zoals Dylan Vork van De Dolfijn uit Amsterdam. “Daphne Wils is ook weer terug en pakte ook medailles net als Inge Jansen. Joey van Etten was vooral langs de kant te zien en zette zich in voor een coachende rol. Internationaal was de Ierse schoonspringer en Olympiër Oliver Dingley de blikvanger dit jaar. Hij won ook meerdere medailles. Je bent blij als zo iemand bij je wedstrijd komt springen.”

Workshops, Olympiër, EJK-ticket en vlogs

Welke limieten er precies zijn gesprongen is een vraag voor de KNZB en de coaches. In elk geval sprong Guurtje Praasterink bij meisjes A haar 95% limiet, een knappe prestatie. Dit betekent niet direct plaatsing voor het Europese Kampioenschap voor junioren (EJK), maar de mogelijkheid tot deelname aan grotere toernooien waar de limiet voor het EJK wel direct behaald kan worden. Europees Kampioene Celine van Duijn deed mee aan de wedstrijd, maar met een schouderblessure kon ze niet alles springen. 

De eigen promofilmpjes What do divers say en What do the trainers and coaches say met hoe zij de sport beleven hadden veel succes. Daarin zeiden ze zelf hoe ze de wedstrijd en wedstrijdsfeer ervaren. Selier: “In het algemeen gaven ze aan dat de sfeer heel goed is, competitief maar zonder vijandigheid. Het is bijzonder om een sfeer met elkaar te kunnen neerzetten van sportplezier, relaxtheid en openheid, een gevoel van welbevinden dat je zeker terugzag bij de 68 vrijwilligers van de Eindhoven Diving Cup, met al hun passie.”

Meer informatie over de Eindhoven Diving Cup 2019, inclusief de uitslagen en beelden, is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Casper Beijn | Foto’s verstrekt door © organisatie Eindhoven Diving Cup 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.