Topscores schaars op BIAC 2019

Topscores schaars op BIAC 2019

BRISTOL – Van 1 tot en met 3 februari 2019 werd de Bristol International Acro Cup (BIAC), voorheen bekend als de King Edmund Acro Cup, gehouden, georganiseerd door Yate International Gymnastics Centre in Bristol, Groot-Brittannië. Het is internationaal één van de eerste acrotoernooien van het jaar op de sportkalender, waar de afgelopen jaren vele Nederlandse teams de nodige successen hebben geboekt. De resultaten op deze editie – één gouden medaille voor het senior mixed paar Fenne van Dijck en Stef van der Locht, alsmede één zilveren medaille voor het mixed jeugdpaar Lynn Kremers en Joep Sauvé – stonden in schril contrast daarmee, al waren topscores dit keer over het algemeen voor de deelnemers uit alle landen schaars bezaaid. Met name met tempo waren de teams van Flik-Flak Den Bosch en Sportacrobatiek Adonis Drachten sterk op de BIAC 2019.

Voor Nederlandse clubs is het dan ook een prachtig internationale ervaring in de aanloop naar het nieuwe seizoen, dat voor de A-lijn binnen Nederland pas eind maart start. Terugkijkend naar het weekend kan de conclusie getrokken worden dat ‘onze’ teams met hun tempo-oefening zich internationaal prima kunnen meten met de top. Voor balans namen veel Nederlandse teams de nodige verbeterpunten met zich mee.

Het toernooi begon voor sommige teams al met tegenslag: waren de teams van Adonis Sportacrobatiek Drachten op 31 januari 2019 nog zonder grote problemen aangekomen in Bristol, die nacht begon het ter plekke stevig te sneeuwen wat voor de nodige oponthoud zorgde. De teams van Acro Flik-Flak Den Bosch stonden dan ook tevergeefs op Schiphol: hun vlucht werd eerst als vertraagd benoemd, en later compleet geannuleerd. Het koste veel geregel om de teams alsnog in Engeland te krijgen.

De teams werden verdeeld over twee vluchten in de richting van het Verenigd Koninkrijk – die geen van beiden rechtstreeks naar Bristol gingen, waardoor hen nog een lange rit tot in de kleine uurtjes voor de boeg stond. En dat terwijl de eerste teams al vóór negen uur Britse tijd op de vloer moesten verschijnen. De acrogymnasten bewezen waarom acrobatische gymnastiek tot topsport wordt gerekend en wat dat betreft alle erkenning en waardering dubbel en dwars verdient. De andere (gestrande) passagiers op het vliegveld hoefden zich niet te vervelen met hun live entertainment.

“Wow, what a stressful day!”

Screenshots livestream BIAC 2019: mixed paar Stef van de Locht & Fenne van Dijck van Acro Flik-Flak Den Bosch (cat. senior MXP)

De club uit Den Bosch was niet de enige die hinder ondervond tijdens het reizen. Organisator Yate International Gymnastics Centre verzuchtte op Facebook: “Wow, what a stressful day! We have had to change the running order for this weekend as we have had a few clubs had to cancel because of the weather conditions and also a few teams still trying to get to us. We are currently working really hard to get the program done ASAP.”

Een flinke deuk voor de optimale wedstrijdvoorbereiding die clubs altijd voor zo’n toernooi proberen te bereiken. Eenmaal aanwezig was de rampspoed nog niet afgelopen. Tijdens het intrainen raakte één team geblesseerd waardoor het niet verstandig was nog langer aan de wedstrijd deel te nemen.

De organisatie kreeg een nieuwe startvolgorde rond, en met een wat kleiner deelnemersveld dan de bedoeling was en enkele missende verenigingen kon alsnog gestart worden aan de wedstrijd. Via Facebook zond de organisatie – met her en der een hapering – de wedstrijd live uit, wat betekende dat de fans uit de thuislanden van de deelnemende clubs mee konden genieten.

Het senior mixed paar van Acro Flik-Flak Den Bosch, Stef van der Locht en Fenne van Dijck, had weinig last van de problemen die andere teams met hun balans hadden. Ze draaiden een geweldige balans en een keurige combinatie en ontvingen zeer verdiend het goud in hun categorie, maar ook bij hen was de tempo-oefening het sterkst van allemaal met een geweldige score van 28,230 de hoogste score van de zaterdag maar net niet de hoogste score van de wedstrijd.

Geweldige scores, net geen finales

Screenshots livestream YIGC @  BIAC 2019: damesgroep Zola Vorstius, Kaya Honders & Mila te Lam van Acro Flik-Flak Den Bosch, (cat 12-18 jr WG)

Die eer ging naar het prachtige damespaar Dove Strachan-Wills & Nyree Williams, een damespaar 13-19 dat op zondag 28,300 voor hun combinatie-oefening behaalde. Nu we toch over zijn gegaan naar deze categorie : het duo Anniek Rütze en Jiska Batema haalde hier de vijfde plaats met vooral een sterke combinatie-oefening – de tweede score op combi zelfs.

Bij de damesgroepen 13-19 deed het trio Silke Kroese, Nienke Woudstra en Ilse Hoeksma van Adonis nog mee, maar zij draaiden alleen een balansoefening en werden dus niet meegenomen in de eindresultaten. Voor hen telde ook de internationale ervaring van de wedstrijd.

Dat was ook het geval voor de 12-18 damesgroep Maureen de Wit, Charissa Delfsma en Ilse Meeuwis van dezelfde club die zonder jury-aftrekken twee oefeningen neer wisten te zetten, maar zich niet kwalificeerden voor de finale.

Damesgroep Zola Vorstius Kruijff, Kaya Honders en Mila te Lam van Flik-Flak compenseerden een val in hun balans met een prachtige tempo-oefening met hoge scores, maar wisten de finale ook niet te bereiken. Bij de Jeugd kwam het Flik-Flak mixpaar Joep Sauvé en Lynn Kremers in actie. De strijd om de zilveren positie werd bij hen zeer spannend. Met balans liepen zij nog 0,05 achter op een Engels gemengd paar, maar met hun tempo-oefening wisten zij juist weer aan kop te komen. 

Er kwamen twee Nederlandse damesgroepen in actie in de categorie Jeugd. Wietske de Klein, Esmee de Graaf en Amerins Venema van Adonis wisten hier niet hoog genoeg te scoren voor een plek in de top tien. Dat fouten door de jury kei-hard afgestraft werden merkt ook het Flik-Flak trio Britney Bordewijk, Lynn van Vugt en Ismay de Wit, dat wél de vierde score op tempo had en dus zonder val nog medaille-kansen had gehad, maar nu ook strandde.

Vier Nederlandse teams in top-10

Screenshots livestream YIGC @ BIAC 2019: damesgroep Maureen de Wit, Charissa Delfsma & Ilse Meeuwis van Adonis Sportacrobatiek Drachten (cat. 12-18 jr WG)

Nederland was het ruimst vertegenwoordigd in de categorie Jeugd damesparen. Maar liefst vier teams kwamen hier in actie en allen wisten in de top tien te eindigen. Damespaar Demi Vogel en Elisa Banus incasseerde helaas ook een val bij hun balans, maar door een veel betere tempo oefening kwamen zij op de tiende plaats. Clubgenoten Aimee Althof en Leyan Hieuw-Kin-Koen zette met helaas tijdsfouten verder wel twee nette oefeningen neer.

Damespaar Indy Gjaltema en Chanel Dewnarain, ook van Adonis, kon zeer tevreden zijn met hun oefeningen en de zesde plaats die zij behaalden. Beste Nederlandse damespaar in deze categorie was echter het duo Nikky van Berkom en Guusje van Vugt dat twee keurige oefeningen draaide en daarmee net niet op het podium terecht kwam: een zure vierde plaats maar een verdienstelijke prestatie voor het paar.

De Pupillen (in het Engels “Youth”, niet te verwarren met onze Jeugd) damesgroepen waren ook met een grote categorie aanwezig en hier twee damesgroepen van Nederlandse clubs. Een wankeling bij het opstappen bracht het trio Roos Jonkman, Lieke Bakker en Merel Veenstra van Adonis Sportacrobatiek echter aftrek in de technische score. Trio Elise Smink, Qian Vis en Fleur van Beijnen draaide een nette oefening maar kwam 0,2 tekort voor een plek in de top zes (finale). Tot slot deed het damespaar Jannie Bos en Kari Sietzema mee, die wel aftrek incasseerden maar tevreden van de vloer konden stappen met waardevolle internationale wedstrijdervaring.

De Nederlandse resultaten van deze BIAC (één gouden en één zilveren positie) staan in schril contrast met voorgaande jaren, toen Nederlandse clubs met veel meer medailles terug konden keren naar eigen land. Mogelijk speelden de lastige reisomstandigheden door de sneeuw en de vermoeidheid de teams toch parten. Op een enkele uitschieter in de scores na – bijvoorbeeld voor de balans van de Israëlische gouden Jeugd damesgroep, of de combinatieoefening van het Engelse Junior mixpaar van King Edmund zelf – leken topscores dit jaar net buiten bereik te liggen van veel teams.

Hoogste D-score en verbeterpunten

Een van de hoogtepunten van de wedstrijd was zeker de Portugese Senior herengroep Henrique Silva, Frederico Silva, Henrique Piqueiro en Miguel Silva – het enige herenvier in hun categorie, maar zij wisten met de hoogste moeilijkheidswaarde van de hele wedstrijd (een difficulty van 2,520) een prachtige combinatieoefening neer te zetten die de hele zaal in juichen deed uitbarsten.

Daarom was het toernooi voor de Nederlandse clubs, ondanks of misschien juist vanwege de verbeterpunten, toch een zeer waardevolle ervaring. Het is altijd goed om te weten hoe je staat ten opzichte van de internationale concurrentie, waar je nog aan moet werken, maar ook om op te kijken naar oudere leeftijdscategorieën en teams met hogere technische en artistieke waardes.

Meer info over de BIAC 2019 in Bristol is te vinden op de Facebook-eventpagina van het toernooi en de Facebookpagina en website van de organiserende club, Yate International Gymnastics Centre. Scores voor deze wedstrijd zijn terug te vinden via deze link.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Tekst © Martine Hooijenga- Le Duc |Credits beelden: screenshot livestream © YIGC van de © BIAC 2019 en FB © Acro Flik-Flak Den Bosch

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.