Klaverblad 23+ Turntoernooi in Enschedé

Klaverblad 23+ Turntoernooi in Enschedé

ENSCHEDE – Op 3 februari 2019 werd het Klaverblad Veteranen Turntoernooi WAG/MAG 23+ georganiseerd in de Diekmanhal in Enschedé. Het initiatief komt van een groepje turnliefhebbers dat zich de ‘Gymnastics Bastards’ noemt en in Oost-Nederland actief betrokken is als trainer en/of bij het organiseren en jureren van wedstrijden van de KNGU en de NTSB. Het wedstrijdformat bestond al ruim twintig jaar, maar het toernooi was al een tijdje niet gehouden. De nieuwe wedstrijdorganisatie heeft het met succes in een nieuw jasje gegoten.

Met meer dan honderd aanmeldingen van heinde en verre, een grote sponsor – Klaverblad Verzekeringen -, een geolied programma, mooie prestaties en een dag lang sportplezier was het een geslaagd evenement dat nu al doet vragen naar volgend jaar. De charme van zo’n toernooi is dat je met gelijkgestemden van verschillende leeftijden op je eigen niveau en naar kunnen je sportpassie weer kan beleven samen: een wedstrijd turnen omdat dat leuk is! Er waren tal van mooie verhalen op te tekenen op deze dag.

De wedstrijdorganisatie presenteerde zich via haar website en social media om het toernooi te promoten. Leuk was dat ze zelf ook actieve turnliefhebbers zijn die hun doelgroep heel goed begrijpen: “Tijdens [onze] bezigheden begon het te kriebelen; zelf meedoen aan wedstrijden is toch hartstikke leuk! Maar om nu met 21+ jaar tussen de jonkies tijdens een officiële KNGU-wedstrijd te staan, is ook zo wat. Daarom organiseren wij zelf zo’n wedstrijd en wij nodigen iedereen uit om mee te doen! Gezelligheid en plezier staan voorop in deze wedstrijd. Turn your dream into  reality!”

Het toernooi was laagdrempelig en de organisatie deed niet moeilijk over de leeftijdsgrens die soms onder de 23+ gerekt werd. Turnervaring maakte ze ook niet uit. Belangrijk was dat iemand (weer) een wedstrijd wilde turnen op één of meerdere toestellen, zich er goed op voorbereid had en kwam opdagen in representatieve turnsportkleding. Aan de reacties van deelnemers, toeschouwers en turnliefhebbers te merken heeft de organisatie goud in handen, vult het toernooi een groot gemis onder de oudere (voormalige) turnsporters en is het dan ook een aanwinst op de sportkalender.

Mede-initiatiefnemer turnt mee

Mede-initiatiefnemer en oudste deelnemer Arjen Bijlsma (53) uit Enschedé was zelf één van de twaalf heren (met twee afmeldingen) die zich hadden aangemeld om deel te nemen op niveau 6, 7 en 10. Op niveau 7 nam hij het op tegen Henri Meulman (52) uit Stadskanaal en Stefan van Galen (22) uit Eindhoven. Bijlsma turnde als enige een volledige meerkamp en pakte het goud met 59,833 punten. Op sprong en rek zette hij de beste score, op de andere vier toestellen de tweede score. Meulman turnde op vier toestellen en kwam tot totaal 41,450 punten. Op vloer, voltige en brug zette hij de beste score neer. Van Galen turnde op twee toestellen, aan de ringen de eerste score en op brug de derde score.

Op niveau 6 won Yannick Reij (bijna 22) uit Ter Apel vijf keer goud: met 64,900 punten de meerkamp en op vloer, voltige, brug en aan de ringen. Tweede werd Maurits Bökkerink (23) uit Hengelo met 63,033 punten voor de meerkamp en het goud op rek. Nick Strous (bijna 26) uit Amsterdam turnde op twee toestellen: derde op vloer en eerste op sprong. Op niveau 10 pakte Eljoh Sneep (38) uit Oldenzaal het goud in de meerkamp met 62,983 punten. Hij turnde een sterke en stabiele wedstrijd en behaalde op vier toestellen het goud: voltige, ringen, sprong en rek. Robert Smoors (46) uit Borne kwam tot 58,783 punten voor de tweede plaats in de meerkamp. Zijn beste scores waren aan de ringen en op sprong (twee keer tweede voor het zilver) en daarnaast pakte hij het brons op vloer, voltige en brug.

Elke deelnemer in deze categorie pakte minstens vier medailles. Smoors ontving de juryprijs als meest charmante turner van het toernooi, maar naar verluidt zou hij bier gebruikt hebben als wisselgeld. Joost Huijs (bijna 42) uit Amsterdam turnde 58,084 punten bij elkaar op de zes toestellen voor het meerkampbrons. Hij won het goud op vloer (11,800) en op brug (10,350), alsmede het zilver op rek. Daarnaast werd hij drie keer vierde op voltige, aan de ringen en op sprong. De vierde man, Ernst Beermann (52) uit Borne, turnde 56,466 punten voor de vierde plaats in de meerkamp, maar wist op vier van de zes toestellen een medaille te winnen: zilver op voltige en brons aan de ringen, op sprong en op rek. Op vloer en op rek werd hij vierde.

Pionier wil volgend jaar weer!

De wedstrijdorganisatie schreef op haar website dat ze aan het begin van de wedstrijddag een bijzondere attentie kreeg van Karen Gantevoort-Bals (43) uit Houten, die in Supplement E enthousiast mee turnde (elfde in de meerkamp met 38,725 punten) met haar beste score op brug (vijfde met 10,450 punten). Twintig jaar terug was zij één van de pioniers op het eerste 23+ turntoernooi in Harmelen èn de reden dat die leeftijdsgrens voor het turnveteranentoernooi werd gesteld.

In een kaart bij een emmer met spekjes schreef ze: “[…] met een kleine groep, met diploma’s en medailles van spek. In de jaren erna groeide de groep, de sporthal en het aantal deelnemers. Ook kwamen er medailles! Helaas was het al weer een aantal jaar niet georganiseerd. Wat geweldig dat jullie dit weer hebben opgepakt […] Als deelneemster van het eerste uur […] doe ik hopelijk nog vele jaren mee met GB! Dank voor de organisatie, Karen. PS: […] Volgend jaar weer?!”

Dit illustreert en typeert de sfeer waarin dit toernooi zich kon voltrokken, maar ook de onderlinge band die je als turnsporter met elkaar hebt over de grenzen van tijd en generatie heen.

Turntoernooi voor liefhebbers

In principe was het toernooi bedoeld voor voormalige turners en turnsters van 23 jaar en ouder die hun actieve wedstrijdsportcarrière achter zich gelaten hebben, maar nog wel conditioneel, technisch en beroepshalve (als trainer en jurylid) hun kunnen en kunde bijhouden. Alle ‘veteranen’ uit de turnwereld en turnende studenten waren van harte welkom, maar ook beginners op gevorderde leeftijd die hier debuteerden in de wedstrijdarena, dames en heren die voor hun lol turnen en hun krachten in een wedstrijd wilden meten en zelfs ‘jonkies’ van bijna 23 die eigenlijk nog nauwelijks van hun turnpensioen hebben kunnen genieten.

Je hoefde niet perse lid te zijn van de KNGU of de NTSB om aan dit toernooi deel te nemen, dat maakte al helemaal laagdrempelig. Alhoewel ze allemaal beseft moeten hebben dat hen een hoop spierpijn te wachten stond na het draaien van zo’n toernooi, kon die wetenschap ze niet weerhouden van het deelnemen. Het ‘turnvirus’ blijft kriebelen en zo’n kans om je sport te beoefenen na zo’n lange tijd laat je niet zomaar gaan, als je fysiek er toe in staat bent.

Romy Halleriet (27) uit Winterswijk, die in Supplement E op sprong (21ste) en vloer (11de) turnde, staat hier op de foto met Stephanie Hoefsmit (26) uit Groenlo, die in Supplement G ook op sprong (13de) en vloer (10de) turnde. Halleriet was blij en tevreden met haar comeback in de turnarena tijdens het 23+toernooi in Enschedé. Ze schreef achteraf  op haar Facebookpagina: “Wat een zwaar weekend! Er is veel gebeurd en toch doorgezet! Het weekend afgesloten met datgene waar ik al enige tijd echt zin in had en waar we hard voor gewerkt hebben! Na tig jaar weer een turnwedstrijd gedraaid! De dag overleefd met dank aan Ymke Jansen! Vandaag waren de rollen eens omgedraaid en was zij mijn coach 😉 Volgend jaar weer het Klaverblad Veteranen Turntoernooi!”

Eline Ravbar (24) uit Almelo turnde in Supplement G op drie toestellen ( sprong, brug en vloer), waarbij ze op sprong de vierde score neerzette. Op de evenementenpagina op Facebook van het toernooi reageerde ze tevreden na afloop. Wat haar betreft, kijkt ze nu al uit naar de volgende editie: “Gezellige middag gehad, leuk om van allemaal verschillende leeftijden wat te zien, en vooral hoeveel plezier iedereen heeft ! Wat mij betreft tot 2020?!” Ook Tessa de Cort (27) uit Boxtel, trainster bij GV Tabitta Boxtel, die in dezelfde categorie deelnam, schreef enthousiast over het toernooi: “Bedankt voor het leuke veteranen turntoernooi!”

Tweede op vloer in wedstrijddebuut

Er werd door de dames geturnd in vier supplementen c.q. niveaus. In supplement G waren er 27 deelnemers aangemeld (één afmelding), van wie elf de meerkamp turnden. Suzanne van Bommel (32) uit Capelle aan den IJssel turnde zich met 42,250 punten naar het meerkampgoud. Op sprong pakte ze ook het goud met de beste score. Tweede in de meerkamp werd Els van der Steen (26) uit Boxtel met 41,700 punten, met haar beste score op brug (vierde). Max Fleer (28) uit Amsterdam kwam tot 41,650 punten voor het meerkampbrons en excelleerde op brug met 11,850 punten voor het goud op dit toestel. Vierde in de meerkamp werd Maaike Tieman (23) uit Rotterdam met 41,250 punten met haar beste score en het goud op balk (10,650 punten).

Daphne Escalante (dit jaar 23) uit Enschede turnde op twee toestellen (balk en vloer), waarbij ze op vloer de tweede score neerzette (11,300 punten). Het scheelde maar 0,05 punt met De Cort, die de beste score op vloer neerzette in deze categorie (11,350 punten). De Cort werd op balk tweede met 10,550 punten. Het bijzondere was dat Escalante, die dansles geeft, in Enschede haar eerste wedstrijd ooit turnde en pas sinds december 2018 in training was ervoor (amper twee maanden). Een prestatie van jewelste. Ze werd extra beloond met de juryprijs voor de meest elegante turnster. Kikkie Poels (dit jaar 26) uit Amsterdam kreeg de juryprijs voor de meest originele vloeroefening en mocht deze bij de prijsuitreiking nogmaals tonen aan iedereen.

‘Age is definitely but a number!’

Supplement E kende een nog groter veld van 31 aanmeldingen (vijf afmeldingen), onder wie veertien meerkampsters. De op één na oudste turnster, Evelyn de Jong (45) uit Zeist, presteerde het toch om tussen veel jongere deelneemsters de zilveren medaille te veroveren in de meerkamp met 42,175 punten. Een topdag voor deze dame die bewees dat het adagium ‘age is but a number’ ook in het turnen echt op kan gaan. Op balk (11,200) en vloer (11,550) won ze het goud en van de jury kreeg ze de prijs voor meest elegante turnster. Alma Knol (50) uit Nunspeet was de oudste deelneemster van het toernooi. Ze turnde in deze categorie op drie toestellen (brug, balk en vloer), waarbij haar beste score op balk was (vierde).

Het meerkampgoud in deze categorie ging naar Marina Post (29) uit Bunschoten die 43,525 punten noteerde. Op balk pakte ze het zilver, op sprong en brug het brons. Post heeft van de wedstrijd genoten. Achteraf schreef ze op de Facebookpagina van Gymnastics Bastards: “Heel erg bedankt! Vond het echt een super leuke wedstrijd en jullie hebben het fantastisch georganiseerd. Bedankt!” Derde allround werd Dagmar Gaasenbeek (24) uit Utrecht die tot 42,075 punt kwam. Het scheelde eigenlijk maar 0,1 punt met de 21 jaar oudere De Jong. Gaasenbeek won het goud op brug (11,100) en het zilver op vloer (11,500). Daar scheelde het weer 0,05 punt met De Jong.

Het goud op sprong ging met 11,625 punten naar Donna de Bruyn (bijna 23) uit Rijswijk. Esmeralda Leeflang (29) uit Rotterdam, die in de meerkamp vierde werd met 40,950 punten [wat nauw luisterde met de vijfde plaats van Anouk Reniers (35) met 40,675 punten], pakte het zilver op brug met 11,000 punten. Kyra Laarman (dit jaar 21) uit Enschede werd op balk derde met 10,200 punten. Hendriët Boelhouwers (24) uit Emmen behaalde de derde plaats op vloer met 11.350 punten.

Toernooikoningin met meeste medailles

In Supplement D bestond het veld uit achttien aanmeldingen (twee afmeldingen), onder wie dertien meerkampsters. De juryprijs voor meest originele vloeroefening ging naar de oudste deelneemster van deze categorie, Monique de Vries-Tonkes (45) uit Sappemeer die met lef op vier toestellen turnde en twaalfde werd. In deze categorie lieten de jongere turnsters zich gelden. Denise Korterik (24) uit Zenderen was de koningin van het toernooi. Ze kreeg van de dames het meeste zilver en goud omgehangen. Ze noteerde diverse beste dagscores en stapte de maximale vijf keer op het erepodium: drie keer goud (meerkamp met 46,250 punten, brug en vloer met 12,250 punten) en twee keer zilver (sprong en balk).

Het zilver in de meerkamp ging naar Laurien Verheijen (25) uit Rotterdam, die 45,350 punten turnde. Ze noteerde de beste score op sprong (12,100) en de derde score op brug en vloer. Het meerkampbrons ging naar Anja van de Kruijs (bijna 34) uit Utrecht, die 44,725 punten scoorde. Ze turnde de tweede score op vloer (12,150) en de derde score op sprong. Stephanie Lievenstroo (26) uit Twello turnde 44,150 punten voor de vierde plaats en zette de derde score op balk. De gouden score op balk (11,300) was van Ruth van Balen (36), een topprestatie op dit niveau. Ze werd vijfde in de meerkamp met 43,300 punten; op vloer had ze de vierde score. De tweede score en het zilver op brug was voor Dianne Nieborg (25) uit Exloo: 10,850 punten. Ze werd achtste in de meerkamp met 41,850 punten.

Extraatje met eerste divisie turnster

In Supplement C waren er dertien aanmeldingen dertien aanmeldingen (een afmelding), onder wie tien meerkampsters. De juryprijs voor elegantie ging naar Lindi Ketelaar (dit jaar 22) uit Enschede, een flinke fles Hugo. Ketelaar werd vijfde in de meerkamp met totaal 38,475 punten. De twee oudste turnsters in deze categorie, Maron Tilmans (bijna 30) uit Hengelo en Maaike Jansen (32) uit Oldenzaal, gaven de rest van het veld het nakijken. Tilmans pakte het meerkampgoud met 45,200 punten, Jansen het zilver met 44,100 punten. Mirthe Schutter (bijna 21) uit Enschede werd derde in de meerkamp met 42,525 punten. Tilmans pakte het goud op sprong (12,300) en brug, alsook het zilver op balk en brons op vloer. Jansen pakte het zilver op brug en twee keer brons op sprong en balk. Schutter pakte het zilver op sprong en het brons op brug.

Marissa van Noort (29) uit Driel werd vijfde in de meerkamp met 36,450 punten, maar wist wel met 10,650 punten het goud te pakken op balk en met 11,800 punten het zilver op vloer. Janine Ankum (27) uit Ter Apel turnde alleen op sprong en vloer, waarbij ze op dit laatste toestel het goud pakte met een prachtige vloeroefening voor 12,100 punten. De supporters die naar Enschede waren afgereisd om de turners en turnsters aan te moedigen tijdens het Klaverblad Veteranenturntoernooi 23+ kregen een extraatje in de vorm van een complete meerkamp van eerste divisie turnster Pien Boomkamp uit Borne. Ze noteerde 47,000 punten voor de meerkamp en zette een redelijk stabiele wedstrijd neer op alle vier toestellen: sprong 12,550 punten (VT1 12,400; VT2 12,700), brug 11,150 punten, balk 11,550 punten en vloer 11,750 punten.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website en de Facebookpagina van de Gymnastics Bastards.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit info, beelden en poster © Gymnastics Bastards | Credit eigen foto FB © Romy Halleriet en Stephanie Hoefsmit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.