Nederlandse deelname Bavarian Cup 2019

Nederlandse deelname Bavarian Cup 2019
Foto © Maurice Smeets

OBERSTDORF – Van 5 tot en met 10 februari 2019 werd in het Duitse Oberstdorf wederom de prestigieuze Bavarian Cup gehouden voor solo en paarrijden en ijsdansers. Dit jaar met een grote delegatie uit Nederland, omdat het welkome wedstrijdervaring en de nodige ISU-punten kon opleveren in de aanloop naar de Challenge Cup & het NK 2019 over twee weken in De Uithof in Den Haag. Geen medailles, wel verdienstelijke prestaties die verder uitgebouwd kunnen worden naar iets moois. De beste prestaties waren individueel voor junior Lindsay van Zundert (7e), senior Thomas Kennes (8e) en het paar Dmitri Epstein en Liubov Efimenko (7e). Van Zundert heeft tevens het limiet voor de WJK behaald, net als eerder Caya Scheepens en Lenne van Gorp. 

Thomas Kennes en Niki Wories bij senior solorijders

Foto © Challenge Cup 2017/2018: Thomas Kennes

Thomas Kennes reed bij de heren solo in een veld met twaalf deelnemers een mooie korte kür met een enkel foutje, zoals hand aan het ijs na de triple lutz. Met 56,75 punten bezette hij de achtste plaats in het tussenklassement en ging door naar de finale met de lange kür. Daarin wist hij zichzelf te overtreffen door stabiel en goed te rijden met een sterke kür met o.a. vijf triples en twee dubbele axels, wat hem een keurige achtste plaats opleverde met een score van 108,18 punten. Totaal werd zijn eindscore daarmee 164,93 punten, wat eveneens een achtste plaats opleverde in het eindklassement. Een prima prestatie na een moeilijke seizoenstart met o.a. een trainerswissel. Net op tijd heeft hij alles op een rij. Op de Challenge Cup moet hij gaan strijden om de WK-tickets.

Bij de senior dames reed regerend Nederlands kampioen Niki Wories, die na twee zware jaren met een verhuizing voor haar sport naar Canada, het revalideren van een aantal zware hersenschuddingen, verloren kwalificaties voor de grote titeltoernooien en het vervliegen van haar Olympische droom voor Pyeongchang 2018, haar zinnen heeft gezet op het behalen van de NK-titel en het WK-ticket in 2019. Haar wilskracht, doorzettingsvermogen en topsportmentaliteit zijn bewonderenswaardig. In Oberstdorf belandde ze in de middenmoot van het eindklassement, met 131,14 punten allround twaalfde in een veld met negentien deelneemsters. Voor een redelijk eerste korte kür wist ze 49,00 punten te noteren voor de tiende plaats, voor de lange kür kwam ze tot 82,14 punten. Ze heeft nog twee weken om alle puntjes op de i te krijgen, voor de nationale titelstrijd met Kyarha van Tiel, maar ook om de benodigde ISU-punten binnen te halen voor het WK.

 Van Zundert, Van Gorp en Van Bemmel bij junioren

De 42 deelneemsters bij de junioren waren opgedeeld in twee groepen, wat het volgen van de wedstrijd bemoeilijkte. Hier maakten Linden van Bemmel, Lindsay van Zundert en Lenne van Gorp, die op de Challenge Cup & NK gaan strijden om de Nederlandse titel èn het Nederlandse WJK-ticket. Deze jonge generatie talenten staat te trappelen om het internationaal podium te bestormen. Eerstejaars junior Van Zundert viel met de triple rittberger in haar korte kür, waardoor ze slechts tot 38,83 punten kwam en op de veertiende plaats belandde. 

Van Zundert herstelde zich prima met de lange kür en kon aantonen dat ze goed in vorm is richting NK en WJK: ze sprokkelde 84,49 punten voor de vijfde plaats in dit onderdeel. Dat bracht haar allround op de zevende plaats met 123,32 punten. Daarmee heeft ook zij naast Van Gorp en Caya Scheepens de benodigde ISU punten behaald voor mogelijke deelname aan de WK junioren van 4 tot en met 10 maart 2019 in Zagreb, Kroatië. Op de Challenge Cup & NK zal beslist worden wie Nederland daar zal vertegenwoordigen. Een mooie prestatie in Oberstdorf voor Van Zundert om trots op te zijn.

Loïs Libregts reed in categorie ‘Advanced Novice’

Foto © Maurice Smeets: Loïs Libregts

In Oberstdorf reed Van Gorp, die te kampen heeft gehad met een rugblessure, een sterke korte kür voor 41,61 punten die haar op de vierde plaats bracht in de tweede groep junioren. De lange kür liep een stuk minder dan gepland en met 63,61 punten zette ze de dertiende score neer. Totaal kwam ze daarmee tot 105,22 punten wat in het eindklassement een elfde positie opleverde. Van Bemmel werd in dezelfde groep zowel met de korte kür (31,26 punten) als de lange kür achttiende in haar groep, en dat bepaalde haar eindscore op 84,96 punten die haar op de achttiende plek in groep hield.

In de categorie ‘Advanced Novice’ (jeugd) kwam het jonge talent Loïs Libregts in actie namens Nederland. Ze behaalde allround een 24ste plaats in een veld met 29 deelnemers (twee afmeldingen). Voor de korte kür behaalde ze 24,01 punten voor de vijfentwintigste plaats, met de lange kür wist ze nog twee deelneemsters te passeren in het klassement:  42,95 punten voor de 23ste plaats. Op deze leeftijd en dit niveau is het in deze sport nog heel lang keihard werken en wedstrijdervaring bufferen, voordat je kunt gaan oogsten en aantonen dat je wat te zoeken hebt op interntionaal niveau. Libregts is in het afgelopen seizoen ook gewisseld van club en trainer en is zelfs gaan trainen in België om haar toekomstplannen in deze sport vorm te gaan geven. Ze heeft een weg te gaan.

Senior en junior paren Nederland in Obertdorf

Foto © Maurice Smeets

Bij de paren op de Bavaria Cup reed weer het Nederlandse mixed paar Dimitri Epstein en Liubov Efimenko om weer de broodnodige (internationale) wedstrijdervaring op te doen. In een veld met acht deelnemers behaalde het paar met de korte kür 47,32 punten voor een zesde plaats. Voor de lange kür werd het 74,90 punten voor de zevende plaats. Totaal werd dat opgeteld 122,22 punten voor de zevende plaats in het definitieve allround klassement. Het ontbreekt hen uiteraard aan concurrentie in Nederland en de nodige ervaring en moeilijkheid, maar daar zijn ze dan ook hard mee bezig in de trainingen en en met deelname aan internationale toernooien. Het doel blijft voor hen het behalen van een Olympisch ticket voor de Winterspelen van Beijing 2022. Er is nog tijd.

Foto © Maurice Smeets

Tot slot kwam bij de junioren ook het mixed paar van Nederland, Michel Tsiba en Daria Danilova in actie op de Bavarian Cup. In een veld met 14 deelnemers (een afmelding), werd het Nederlandse duo allround tiende met 109,92 punten. Een aardige prestatie voor Nederlandse begrippen. Met de eerste korte kür behaalden ze 36,74 punten voor de twaalfde plaats in het klassement,  met de lange kür kropen ze omhoog met 73,18 punten voor de tiende plaats. Het is bijzonder ze zo bezig te zien namens Nederland op een gerenommeerd internationaal toernooi.

Meer informatie over Challenge Cup & NK 2019

Meer informatie over de Bavarian Cup Oberstdorf 2019, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van het toernooi. In een apart artikel besteedt GymPOWER aandacht aan de verrichtingen van de Spaanse winnaars bij het paarrijden in Oberstdorf, Laura Barquero (17) en Aritz Maestu, die vorig jaar hun eerste stappen in hun international carrière zetten op de Challenge Cup & NK Kunstrijden 2018. Meer daarover, inclusief de kaartverkoop, is te vinden op de Facebookpagina Challenge Cup The Hague.

Meer informatie over vele Nederlandse talenten en toppers die gesteund worden in hun sportcarrière door de Joan Haanappel Stichting Kunstrijden Nederland vind je op haar Facebookpagina en website.

Artikel © Sportredactie GymPOWER |Credit tekst © Therry da Silva | Credits beelden: inzetfoto © Maurice Smeets/108sports.online; FB © Joan Haanappel Stg Kunstrijden Nederland en © KNSB-SBK/© Challenge Cup & NK 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.