Goud Baquero & Maestu op Bavarian Cup

Goud Baquero & Maestu op Bavarian Cup
Foto © Maurice Smeets: Laura Barquero & Aritz Maestu

OBERSTDORF/DEN HAAG – In voorbereiding op de Challenge Cup & NK 2019 is het leuk om het aanhoudende succes te zien van het Spaanse mixpaar Laura Barquero (17) en Aritz Maestu (28), dat op de prestigieuze Bavarian Open – van 5 tot en met 10 februari 2019 in het Duitse Oberstdorf – het goud veroverde met twee magistrale optredens. Een jaar terug won het duo ook in De Uithof in Den Haag en sindsdien is hun ster alleen maar gestegen aan het internationale firmament van het kunstrijden, waarbij hun inspirerend optreden van toen ook heeft doorgewerkt in Nederland.

De parenwedstrijden leveren ook in het kunstrijden sowieso altijd prachtig kijkspektakel op voor de toeschouwers en (livestream)kijkers, maar om live en aantal aanstormende wereldtoppers over de ijsvloer in De Uithof te zien rijden is en blijft heel speciaal.

Prachtig kijkspektakel en sportieve prestatie

Het winnende duo van de Challenge Cup 2018 in De Uithof, Barquero en Maestu, maakte destijds grote indruk tijdens de parenwedstrijd maar ook tijdens het gala en daarbuiten. Hun bescheidenheid, uitstraling, gemoedelijke persoonlijkheid en ijver sierde hun sportieve prestatie. Barbara Luoni, één van de twee Italiaanse trainsters/coaches van het talentvolle Spaanse kunstschaatspaar, legde in de mixed zone aan GymPOWER uit hoe blij ze waren met deze overwinning op dit toernooi in Den Haag: “Dit zet hen en Spanje verder op de kaart. Talent is heel belangrijk voor een kunstschaatser, maar talent alleen is niets. Je moet ook heel hard werken. Als je niet hard werkt maar achterover leunt, zul je niets winnen.”

Barquero en Maestu besloten in januari 2017 met elkaar een kunstschaatspaar te vormen en verhuisden vanuit Spanje naar Bergamo, Italië, om onder leiding van Luoni en Franca Bianconi te trainen. Vanwege de leeftijdseisen hebben ze lange tijd geen competities kunnen draaien noch bij de junioren noch bij de senioren. Die verplichte sabbatical hebben ze goed benut om daarna, in september 2017, een sterk internationaal debuut te maken, waarbij ze op het kwalificatiemoment voor de Winterspelen heel dichtbij kwamen en Spanje een derde reserveplaats voor paren bezorgden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Na de elfde plaats op het EK van 2018 volgde de zege op de Torun Cup in Polen en de Challenge Cup in Den Haag. Op het recente EK eind januari 2019 werden ze zevende met hun tot alstoen beste scores voor korte en lange kür en allround (CT 160.16; SP 58.36 ; LP 106,27). Daar hebben ze nu op de Bavarian Cup weer aardig wat punten bij gesprokkeld (CT 169.99, SP 61.29, LP 108.70). Als je dit vergelijkt met hun winnende score van een jaar terug op de Challenge Cup 2018 (CT 159.16; SP 57.66 ; LP 101.50) dan groeit hun progressie gestaag richting hun ultieme doel: kwalificatie voor de Winterspelen van 2022 in Beijing, China.

De trotse coach legde destijds desgevraagd uit hoe de trainingen van het toen nog opkomende talentvol paar eruit zag: “Wij trainen zes, zeven uur per dag in twee sessies. Een training op het ijs, één ‘off ice’. Dan oefenen we de sprongen en doen ballet en kracht. Soms ook op zaterdag. Voor de routine doen we een krachtige warming-up en zij vooral al hun sprongen. Zo bouw je voldoende spiermassa op en voel je zekerder.” 

Op het ijs, als de twee aan hun korte of lange kür beginnen, moet dan alles kloppen. Coach Luoni: “Alles, de hele kür moet dan in het hart, in de mind, de spieren én in de skates zitten! Kortom van de punt van je teen tot aan je kruin.”

Paarrijden zou ook goed zijn voor Nederland

Wat dat betreft gaat dit jaar op de Challenge Cup & NK een wens en hoop in vervulling. Een jaar terug, aan het eind van de vier dagen Challenge Cup 2018 in De Uithof in Den Haag, werden Nederlands kampioen Niki Wories en de talentvolle kunstrijder Michel Tsiba, na het gala, gespot samen het paarrijden spelenderwijs aan het oefenen op het ijs. Het zou ook goed zijn voor Nederland, opperde de coach Luoni toen hardop, als er aan de Challenge Cup eigen paren weer zouden meerijden. In 2009 hadden Rachel en Dimitri Epstein immers brons gewonnen bij de jeugdparen.

Er waren toen al twee kunstrijders bezig om hun debuut namens Nederland voor te bereiden. Nadat zijn tweelingzus en kunstschaatspartner Rachel gestopt was met haar sportcarrière, is Epstein 25) blijven zoeken naar een andere schaatspartner en die heeft hij gevonden in de Finse Liubov Efimenko (19). Op de Challenge Cup & NK van dit jaar, van 21 tot en met 24 februari 2019 maken ze hun nationaal debuut in een flink veld deelnemers uit zes andere landen: Kroatië, Tsjechië, Duitsland (twee paren), Italië, Zwitserland èn Spanje.

Een ander talentvol Spaans paar komt graag naar De Uithof om in de voetsporen te treden van hun inmiddels beroemde landgenoten. Barquero & Maestu hebben nog meer inspiratie gegeven. In de categorie junior paren rijdt het paar Michel Tsiba en Darya Danilova namens Nederland, welk paar vorig jaar het beroemde Golden Spin-toernooi won in hun internationaal debuut na amper een half jaar training. Veelbelovend voor het spektakel dat in De Uithof te bewonderen zal zijn tijdens de Challenge Cup & NK 2019 wat betreft het paarrijden.

De twee Spaanse kunstrijders, Barquero & Maestu, juichten deze ontwikkelingen in Nederland vorig jaar al van harte toe: “Zo begin je, ook al ben je nog met weinig paren, net als bij ons en dan zoek je de beste trainingsplek, waar de juiste coaches zijn die je verder kunnen helpen. Wij weken zelfs uit naar Italië om te trainen. We willen graag het ‘vuur op de piste’ tonen, met een mooie choreografie, goede artistiek. Met onze overwinning hier op de Challenge Cup zijn we een stap dichterbij richting Beijing 2022.” Het zou mooi zijn als er ook minstens een Nederlands paar alsdan kon aanschuiven. De wil is er, de weg begint in Den Haag. Het gaan kijken waard.

Meer informatie over de Bavarian Cup Oberstdorf 2019, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de website van het toernooi. In een apart artikel besteedt GymPOWER aandacht aan de verrichtingen van de Nederlandse deelnemers in Duitsland, belangrijke wedstrijdervaring in de aanloop naar de komende Challenge Cup & NK Kunstrijden 2019. Meer daarover, inclusief de kaartverkoop, is te vinden op de Facebookpagina Challenge Cup The Hague.

Artikel © Sportredactie GymPOWER |Credit tekst © Therry da Silva | Interview © Casper Beijn | Foto’s © Yoshida Creative Productions, © Casper Beijn en © Maurice Smeets/108sports.online |Banner Challenge Cup & NK 2019 © KNSB-Kunstschaatsen-SBK | Video FB © CH TXURIBERRI: Barquero & Maestu @ Bavarian Cup 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.