Kandidaten GP Sports Media Awards’18

Kandidaten GP Sports Media Awards’18

ROTTERDAM – Wat was 2018 een bijzonder sportjaar! Na de nominatieronde heeft een vakjury naar de volgende selectie kandidaten gekozen voor de GP Sports Awards 2018, waarbij alle door GymPOWER gevolgde sporten, sporters en sportevenementen in aanmerking konden komen. De definitieve verkiezing vindt plaats op de GymPOWER Jaarbijeenkomst op 11 februari 2019. (De groottte in beelden en volgorde van kandidaten is willekeurig en niet bepalend voor de einduitslag).

1. Kandidaten voor GymPOWER Sportmoment van 2018: 

 • Acrogym als officiële sport op het programma van de Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires, wat de Olympische ambities van de sport steeds vastere vormen doet krijgen
 • Het eerste Team Nederland Cheerleading ooit is één van de landenteams die de sport op de kaart helpt zetten tijdens de Olympische Winterspelen 2018
 • Het turnen van de EK-vloerfinale door de Nederlandse Céline van Gerner geschminkt als een ‘musicalcat‘ op de muziek van Cats, wat tot gevolg had dat de internationale gymfed FIG dit als té artistiek uit het toestelturnen bande (de sport heet officieel ‘artistieke gymnastiek’)
 • Senior acrotrio Linsey van Ekert, Roos Buurman en Jiska Schuttert van De Leleaart Wijchen herpakken zich na het missen van wat hun eerste WK zou zijn door procedure-richtlijnen en pakken goud op het internationaal prestigieus acrotoernooi FIAC in Puurs en goud op het NK, waarna ze afscheid nemen van hun sportcarrière
 • Senior mixed acropaar van Nederland Stein Briggen en Britney Bordewijk schakelde op WK 2018 in Antwerpen landgenoten Stef van der Lochte en Fenne van Dijck uit voor de WK-finale, maar juist door hun prestatie in die finale stellen ze een ticket veilig voor de Europese Spelen van 2019 die Van der Lochte en Van Dijck zullen kunnen benutten omdat zij stoppen. Van der Lochte en Van Dijck wonnen ook goud op het FIAC.

 2a. Kandidaten voor GymPOWER Sportprestatie van 2018  – Individueel:

 • Dineke Minten (28), wint na haar eerste Nederlandse titel achtereenvolgens wereldtitel op WK Polesports in Tarragona in het onderdeel Ultra Pole en brons op WK Street Workout Freestyle in St Petersburg. De powergirl ontpopt zich vervolgens als ambassadrice in de media voor haar sport(en)
 • Myrna van Berkel (29) maakt na drie jaar een comeback begin 2018, – na twee keer WK-zilver in 2013 en 2015 is ze weer gaan turnen – en pakt in haar favoriete onderdeel sprong de wereldtitel op het WK rhönradturnen 2028 in Magglingen om vervolgens afscheid te nemen van haar actieve sportcarrière
 • Celine van Duijn (26), die na turncarrière op haar 17de overstapte naar het schoonspringen, wint eerst in het synchroon schoonspringen (met Inge Jansen) brons op de World Cup in Madrid en haalt ook de EK finale 2018 daarin, waarnaast ze op datzelfde EK in Edinburgh in het onderdeel toren uit het niks de Europese titel pakt
 • Epke Zonderland (32) maakt na de afronding van zijn studie een comeback met de NK-titel en EK-zilver in Glasgow en wordt vervolgens kort na de geboorte van zijn eerste kind op het WK 2018 in Doha weergaloze wijze weer Wereldkampioen op het onderdeel rek, waarop hij al diverse titels heeft gewonnen en zich toch weer weet te verbeteren.
 • Andy Ostiana (36), na zijn actieve turn- en acrogymcarrière aan het schoonspringen begonnen in categorie master, drie keer goud op de Gay Games 2018 in Parijs
 • Sanne Wevers (26/27), Europees kampioen op balk op EK in Glasgow – eerste Europese titel ooit in het damesturnen -, WK-finaliste op balk
 • Maud Rietbroek (19), Nederlands en Wereldkampioen Artistic Pole op WK polesports in Tarragona

2b. Kandidaten voor GymPOWER Sportprestatie van 2018  – Team:

 • Wereldtitel voor het Pomponteam van de Nederlandse equipe van de NBTA op WK Twirl in Lillehammer : een combiteam van diverse verenigingen met 55 leden die een choreografie uitbeelden met een boodschap van hoop in een tijd dat overschaduwd wordt door terrorisme
 • Brons voor één van de twee Nederlandse teams Rope Skipping op EK Show in Bratislava: dat staat voor de groei en positieve ontwikkeling die de sport op eigen kracht zelf bewerkstelligt; het bronzen team verrast iedereen met een topact en de allereerste prijs sinds mensenheugenis in deze sport voor Nederland
 • Nationaal Duet Noortje en Bregje de Brouwer, ongeslagen Nederlands kampioen junior/senior pakt 2x zilver op World Cup in Madrid om vervolgens in Glasgow achtste te worden op hun eerste EK als senior
 • Nick la Gije & Gianmarco Stafanelli, debuteren in 2018 in de polesport en pakken de Nederlandse en de Wereldtitel in het onderdeel Men Doubles met twee keer met een recordscore
 • Brons op het EK in de landenteamfinale voor het Nederlands damesturnteam
 • Toegevoegd: Nederlandse delegatie EK Masters Synchro 2018 met diverse Europese titels voor duetten en teams

3a. Kandidaten voor GymPOWER Sporttalent van 2018 – Individueel:

 • Naomi Visser (16), zet Nederland op de kaart wereldwijd als turnster in haar internationale debuut bij de senioren: gooit hoge ogen tijdens de WK-kwalificatie/turninterlands, pakt brons met Team Nederland op EK in Glasgow, behaalt finaleplaats op WK in Doha en wordt veertiende van de wereld
 • Dylan Vork (18), zet Nederland op de kaart als schoonspringer in zijn transitiejaar tussen junior en senior: 10e op de 3m plank op het junioren-WK 2018 in Kiev met een persoonlijk record, waardoor hij zich kwalificeert voor Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires, waar hij finaleplaats behaalt en twaalfde wordt; kwalificeert zich ook voor zijn eerste EK 2018 in Edinburgh als senior waar hij een verdienstelijke prestatie levert
 • Jilena Baggerman (15), twirlster, investeert naast haar studie alles in haar sportcarrière en -talent; oogst op NK 6x nationale titels en evenveel WK-tickets; op WK 2018 in Lillehammer wordt ze twee keer vierde in onderdelen strutting en 2-baton
 • Demi Brama (15), polesportster, behaalt zilver bij de junioren op WK polesports, voor het eerst in deze leeftijdscategorie voor Nederland, nipt geen goud
 • Mira Stepanova (13), trampolinespringster, zilver op internationale toernooien Dutch Trampoline Open in Alkmaar en zilver op Scalabis Cup in Portugal, gekwalificeerd voor EK in Bakoe

3b. Kandidaten voor GymPOWER Sporttalent van 2018 – Team:

 • Junior mixed paar kunstrijden Michel Tsiba en Darya Danilova behalen goud op de internationale Golden Spin Cup in Zagreb
 • Junior duo synchroon trampolinespringen Milco Abrahams en Luuk Swinkels winnen brons op EK/EAGC in Bakoe
 • Jeugdduo trampolinespringen Eline Westhuis en Valerie Boschart pakken brons op WK/WAGC in St Petersburg
 • Jeugd acrogroep Zola Vorstius Kruyff, Kaya Honders en Ismay de Wit brons op WK/WAGC in Antwerpen
 • Junior mixed team Nederland Teamgym op EK 2018 in Odivelas: eerste finaleplaats ooit voor Nederland, worden zesde in de finale

4. Kandidaten voor GymPOWER Sportcoach van 2018:

 • Edwin Jongejans, bondscoach schoonspringen: geen makkelijke start, maar resultaten spreken voor zich, trekt de lijn goed door
 • Cynthia Danvers, longeur en coach voltigeteam Roy Rogers, namens Nederland op Wereldruiterspelen 2018 in Tryon;
 • Anita Teunissen-Lammertink, Oranjecoach teamgym, promoot overal waar ze is de sport en zet zich als coach in voor elke club en sporter, in het algemeen belang van de sport
 • Hassan Zaazouz: coach/trainer Yuri van Gelder die de uitdaging aanging om hem terug te brengen naar internationaal niveau
 • Esther Jaumà Cayuela, bondscoach synchroonzwemmen, trekt de lijn goed door, resultaten spreken voor zich

5a. Kandidaten voor GymPOWER Sportevenement van 2018 – Toernooi:

 • Dutch Trampoline Open in Alkmaar: 1e editie met deelnemers uit 16 landen, waaronder Olympiërs en WK-finalisten – met visie, inzet en beleid toporganisatie neergezet die Nederland op de kaart zette, geniale eigen promotie: Sven Mooij in smoking op de trampoline
 • Special Olympics Nationale Spelen in de Achterhoek – Turnen bij Ypsilon Doetinchem, volwaardig onderdeel van groots sportevenement met alles er op en eraan
 • Ossche Apenkooikampioenschappen in Oss, georganiseerd door Turnoss: sportevenement is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en heeft niet alleen de lokale, maar ook de landelijke media bereikt en geeft het goede voorbeeld qua wedstrijdformat aan andere sportevenementen
 • Eerste Dream Cup Rhythmic Dreams Gymnastics Academy: gelijk in je eerste jaar een geslaagd, internationaal toernooi organiseren in de krappe RG-sportkalender, dat getuigt van grote lef en inzicht
 • 10de Valentijn Acro Cup: klein maar fijn in romantische sferen, uitgegroeid tot vaste waarde op sportkalender voor acrogym voor alle niveaus, met vele side-events en extra’s die het extra leuk maken voor de supporters en deelnemers

5b. Kandidaten voor GymPOWER Sportevenement van 2018 – Show

 • Seven van Sportacrobatiek Zwolle (SAZ): samenwerkingsproject die top- en breedtesport in de acrogym verbond met kunst en cultuur (dans, theater), waarbij de hele club en achterban, met alle huidige en voormalige sporters en trainers, op de been kwam om te kijken, mee te doen of te supporten: een theatervoorstelling op hoog niveau in de eigen Stilohal als resultaat
 • Eindejaarsshows kunstrolschaatsen, van o.a. Olympia in Mierlo, Ker-Rols in Kerkdriel en Rolling ’90 in Moerkapelle: zetten hun sport op de kaart met professionele shows, goede voorbereiding op het nieuwe seizoen voor de sporters, teambuilding voor de hele club en achterban en uitstekende manier van funding voor de sportdoelen nieuwe jaar; ieder met eigen insteek. Ieder op zich bieden ze onderhoudend kijkspektakel; samen met die van andere clubs erbij, zou het elke eindejaarsgala wegblazen #ziggodomewaardig
 • Turngala Leek met wederom gevarieerde en evenwichtige show op hoog niveau met verschillende gymdisciplines, veel soorten acrobatiek, landelijke/regionale turntoppers en Hans van Zetten presentator; blijft dicht bij het publiek met handtekeningsessie; grootste overdekte beweegplein van Nederland; live zang en dans met #metoo-actie en het inhalen van de Olympische rekfinale met duel tussen Yuri van Gelder en Dennis Goossens; evenement heeft zich na vijf jaar bewezen als vaste waarde op goed moment op sportkalender
 • It’s a Kind of Christmas in Heerenveen- The Movie Edition: nieuwkomer die trouw blijft aan mooi format met mix tussen gymsporten en live muziek, tovert wedstrijdhal Sportstad Heerenveen in warm theater; inzet van eigen gymtoppers en talenten in optredens waarbij verhouding sport en show goed wordt bewaakt; goed ontvangen door publiek; smaakt naar meer

6. Kandidaten voor GymPOWER Sportinnovatie van 2018 

 

 • Acro Champions League inclusief ‘Real time judging’-systeem in Portugal, waarbij je gelijk in de kiss & cry corner inzicht krijgt in de gronden voor de jurering: op het scherm verscheen het wedstrijdblad waarbij de elementen die voor aftrek zorgden in verschillende kleurcodes werden weergegeven. Zo was meteen duidelijk waarop gejureerd was; alles bij elkaar een topinitiatief voor sportfunding die de acrogym lichtjaren vooruit gooit
 • Nieuw modern trainingscentrum voor voltige van Claire de Ridder en Nicolas Andréani in Leidschendam: met totaalconcept coaching met oog voor paard, mens en techniek en de introductie van de elektronische barrel
 • SportQube in Nijmegen: multifunctionele sporthal waarbij kruisbestuiving en crossovers tussen sporten bewust wordt bevorderd en mogelijk gemaakt: sporten next generation
 • De aanpak van trainsters Claire Griffiths & Sophie Steevensz bij City Gymnastics Amsterdam doet van zich spreken in de sportwereld: modernisering van de turntrainingen en coaching en daarmee de turnsport mogelijk maken voor alle kinderen

7. Kandidaten voor GP Sportfoto van 2018 – Nieuws en Kunst

 • Apple Wang op NK PBN 2018 in Waalwijk © Maurice Smeets
 • Epke Zonderland op NK KNGU 2018 in Rotterdam Ahoy © Yoshida Rosenboom
 • Cheyenne Stoffer op NK KNGU 2018 in Rotterdam Ahoy © Ineke Klaassen
 • Mixed acropaar Stef van de Locht en Fenne van Dijck op Turngala Den Bosch in Maaspoort Sport & Event hal © Ad de Visser
 • Dansgroep op NK KNGU 2018 @ Rotterdam Ahoy © Han Balk
 • Kunstrijdster Loïs Libregts tijdens gala Challenge Cup & NK 2018 in De Uithof in Den Haag © Yoshida Rosenboom
 • Luchtacrobate tijdens Univé | A Touch of Gold 2 in Ziggodome Amsterdam © Martine Hooijenga-Le Duc

 

8. Kandidaten voor GymPOWER Sportvideo van 2018 – Nieuws en Kunst

Impressie Dag 2 DG The Finals Rotterdam Ahoy 2018 © Jeroen de Bruin

NK NBTA Twirl Runner-up delen 1 en 2 © Casper Beijn

NK NBTA Twirl Runner-up delen 1 en 2 © Casper Beijn

Eythora Thorsdottir @ Interland in Thialf Heerenveen © Mariska Werring

Cool Dance Moves @ DG The Finals Rotterdam Ahoy © Ineke Klaassen en Therry da Silva

RG @ DG The Finals Rotterdam Ahoy © Nicole Slaap

 

9. Kandidaten voor GymPOWER Sportverslag van 2018 – Nieuws en Verslag

 

 • Euro Gym4Life & Eurogym 2018 in Luik © Casper Beijn en © Therry da Silva
 • EK turnen, schoonspringen en synchroonzwemmen 2018 in Glasgow & Edinburgh © Casper Beijn, © Jeroen de Bruin en © Therry da Silva
 • Jeugd Olympische Spelen 2018 in Buenos Aires © Martine Hooijenga-Le Duc, © Maurice Smeets, © Casper Beijn, © Juka Rosales en © Therry da Silva
 • WK Kunstfietsen & Cycleball 2018 in Luik © Maurice Smeets, © Casper Beijn en © Therry da Silva

10. Kandidaten voor GymPOWER Sporttijdsbeeld van 2018 

 • Interview met Yuri van Gelder waarom en hoe hij doorgaat met turnen, namens Nederland
 • Compilatie ‘diving superoma’ Anneke Groot bij jaarafsluiting De Dolfijn Synchro
 • Interview met Joyce den Hollander over haar sport- en showcarrière
 • Voorbeschouwing op balkduel Sanne Wevers versus Simone Biles op WK turnen 2018 in Doha
 • Interview met Dennis Goossens n.a.v. ‘inhalen Olympische rekfinale’ op Turngala Leek 2018
 • Interview met Annebeth Kubbe, voltige-talent, verhuisd naar Denemarken om onder begeleiding van topcoach te kunnen trainen
 • Interview met artistiek leider van Zurcaroh n.a.v. finale America’s Got Talent 2018
 • Interview met voormalig bondscoach Veneta Mihaylova, die met pensioen ging en afscheid nam op AmsterdaMMasters RG 2018
 • Interview met Nina Oosterloo over het leven na haar sportcarrière in de ritmische gymnastiek en wat ze daaraan heeft te danken
 • Serie interviews met buitenlandse coaches uit USA en Japan die in Nederland training en workshops geven in turnen en twirl of hier sporters begeleiden op internationale toernooien

11. Kandidaten voor GymPOWER Troostmoment van 2018

 

 • Het missen van hun eerste en enige WK door het acrotrio van De Leleaart Wijchen vanwege de procedure, ondanks het behalen van de WK-limiet
 • Het missen van de WK door groepen Rolling ’90 door vallen vanwege legio kraaltjes op de ongeschoonde vloer
 • Ontroostbare synchroonzwemster in de mixed zone op EK 2018 in Glasgow die gelijk wilde stoppen met haar sportcarrière

12. Kandidaten voor GymPOWER Sportpersoonlijkheid van 2018 

 

 • Sabine Mouthaan, twirlster – gaat voor het allerhoogste, altijd bereid om haar sport uit te dragen en te tonen
 • Milco Abrahams, trampolinespringer – brengt traditioneel en freestyle bij elkaar; is Mr No Fear maar zeker geen onbesuisde daredevil; juist gerespecteerd om zijn inzicht en controle waarmee hij de Nederlandse heren in het trampolinespringen weer elan teruggeeft ie ze verdienen, kopman van Oranje.
 • Romée Pol, trampolinespringer, naast werk en studie nationaal en internationaal een comeback maken op het hoogste niveau, altijd
 • Yuri van Gelder, turner, maakt zware tijden door, blijft trouw aan zijn passie voor de sport, strijdt met alles wat hij kan om als Nederlander zijn sport te blijven beoefenen op hoogste niveau
 • Sylvia Pistorius, 15de Nederlandse titel, goud solo dance op internationaal toernooi Filippini in Italië, elfde op WK, nam deel aan de internationale Crystal Cup van andere club in Moerkapelle; allways a lady, promoot altijd haar sport met een big smile

13. Kanditaten voor GymPOWER Sportalarmbel van 2018

 • AVG-worsteling van sportbonden versus het belang van de persvrijheid: het is aan de bonden en wedstrijdorganisaties om deelnemers aan openbare wedstrijden schriftelijk duidelijk te maken dat ze gefilmd, gefotografeerd en geïnterviewd kunnen worden door de pers, omdat hun deelname actuele nieuwswaarde heeft.
 • Belangenverstrengeling persvoorlichters sportbonden met eigen (media)bedrijfsbelangen hetgeen vanuit de sportbonden toegestaan wordt
 • De heersende angst- en doofpotcultuur waarvan de urgente noodzaak tot actie voor een veiligere sportomgeving o.a. bleek tijdens GymIT! 2018. Waar bleef het openlijk statement van gymnatiekunie KNGU toen internationaal de turnsportwereld op z’n kop stond?
 • Commerciële belangen die de turnsport binnen sluipen, met name met sluikreclame. Dat bv een Sanne Wevers, een Olympisch en Europees kampioen haar teleurgestelde bericht over de val tijdens de WK-finale (ook) vergezeld laat gaan met hashtags van de sponsoren van de bond: #Plantina #zwitserlevengevoel #craft #janssenfritsen

Wordt vervolgd na 11 februari 2019. 

Artikel © Stg GymPOWER | Alle rechten voorbehouden namens de auteurs van getoonde en genoemde beelden, verslagen en teksten

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.