Open Regiotrainingen Teamgym 2019

Open Regiotrainingen Teamgym 2019

RIJSSEN – Na de stijgende lijn in successen voor Nederland met de EK-trajecten van de afgelopen jaren, is er in 2019 ruim baan gemaakt voor teamgym. Er worden landelijk en regionaal microgymteamwedstrijden georganiseerd onder auspiciën van de LTC Groepsspringen/Werkgroep-TG van turnbond KNGU en vanaf 16 februari 2019 starten de ‘Open Regio Trainingen Teamgym’ in Rijssen. Anita Teunissen-Lammertink coördineert dit laatste initiatief en vertelde er in een interview aan GymPOWER meer over.  

Teunissen-Lammertink (48) die de afgelopen vier jaar twee keer het EK-Teamgymtraject van Team Nederland mede begeleidde, zet zich als trainer/coach en jurylid – ook bij studentenwedstrijden – graag in om anderen verder te helpen in de springsport die ze een warm hart toedraagt. Begin januari 2019 maakte ze bekend na 12,5 jaar bij Turnschool Enter/Rijssen vanaf maart een volgende stap in haar trainerscarrière in de gymsportwereld te maken.

Foto verstrekt door © Anita Teunissen-Lammertink/© Fotograaf N.N.

De ervaren trainer/coach gaat aan de slag bij de springgroepen van RK DOS Kampen en Excelsior Goor en heeft daarnaast de coördinatie op zich genomen van de allereerste regionale Teamgym-trainingen onder auspiciën van de KNGU. “Met deze nieuwe uitdagingen hoop ik de volgende 12,5 jaar ‘in het springwereldje’ vol te maken.”

Allereerste regionale teamgymtrainingen

Ze spreekt met liefde over haar werk als trainer en coach in het springen, over de vele springers, teams, groepen en clubs die ze heeft mogen begeleiden en een goede band mee heeft opgebouwd. Teamgym is daarbij duidelijk haar allergrootste passie.

Deze sport bestaat uit een meerkamp van drie onderdelen die uitgevoerd worden door een groep gymnasten in één wedstrijd, waarbij er een onwaarschijnlijke combinatie wordt gemaakt tussen springen, tumbling en dans – oftewel gymnastische techniek, acrobatiek, artistiek/ritmiek – en de netheid van uitvoering en synchroniciteit hoog in het vaandel zit.

De jonge sport heeft sterke roots in de Scandinavische landen, die de tweejaarlijkse Europese Kampioenschappen voor senior en junior teams zo goed als volledig beheersen. Maar in Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Het grootste struikelblok van Nederland is de groepsvloeroefening, de dans, omdat dit onderdeel jaren structureel niet beoefend is, uitsluitend de springonderdelen.

Eerste EK-finaleplaats ooit voor Nederland

Foto FB © UEG © LTC GS KNGU: Junior mixed team, finalist EK Teamgym Odivelas 2018

Op de twaalfde editie van de Europese kampioenschappen teamgym vorig jaar in Odivelas, Portugal, wist het junior mixteam van Oranje – bestaande uit Yaella Dukers, Yori Sweeris, Thom Slim, Anouk de Vries, Pim Piessens, Noelle Eshuis, Niels Scholten, Martan Poortman, Chayenne Kolk, Luuk Dangremond, Isis Klement en Annelies van Dijk, onder begeleiding van hoofdtrainer/coach Angelique Nijen Twilhaar, trainsters Thirza Prinsen, Kyra Konings en choreograaf Rick Oude Wesselink – eindelijk een finaleplaats te behalen, na jaren dat er tegenaan gehikt was.

Het team liet in de EK-finale met 46,250 punten de teams van Italië, Portugal, Azerbeidzjan en Duitsland achter zich liet. Dit was de eerste finaleplaats ooit op een officieel EK en een mooie opsteker voor Nederland. Het kan dus wel. Daarom is voorafgaande aan het het EK-traject 2019-2020 ervoor gekozen om meer activiteiten te organiseren om de sport teamgym bekender te maken onder gymsporters die er vervolgens voor kunnen kiezen.

Foto FB © UEG: Begeleidingsteam Nederlands junior mixed op EK Teamgym 2018

Teunissen-Lammertink is blij daaraan te kunnen bijdragen in haar nieuwe functie als coördinator van de regiotrainingen. Een inzicht uit haar ruim dertig jaar lange carrière als trainer/coach in deze gymsport past ze daarbij toe: “Als je die rol krijgt, dan gaat het er om zoveel mogelijk mensen, trainers en sporters enthousiast te maken voor de sport en met elkaar te laten samenwerken. Je moet zo breed mogelijk inzetten om samen de sport op de kaart te zetten. We hebben in Nederland  vele goede en jonge trainers, die moet je in hun kracht zetten”

Samenwerken, kruisbestuiving en delen van expertise

De coördinator van de eerste ‘Open Regio Trainingen Teamgym’ ziet grote mogelijkheden voor de sport in het samenwerken met en het delen van de expertise uit andere sporten van de KNGU. Zo hebben zich een choreografe uit de dans- en demosport, Sandra Bakker, en ook trampolinespringers en turnsters uit de hoogste divisies zich gemeld.

“Als je het breder trekt dan de eigen kring, dan bereik je de juiste mensen die je nodig hebt om de sport naar een hoger level te brengen. Ik vind dat teamgym een hele mooie combinatie maakt tussen de diverse bewegingen, je moet leren schakelen tussen een explosief rijtje sprongen op de minitrampoline, de dynamiek van tumbling en het ritmische en synchroon bewegen tijdens de vloeroefening. De dans levert ook de meeste punten op en daarom is het zaak om aan dit onderdeel te blijven werken.

Foto FB © Anita Teunissen-Lammertink/©RK DOS Kampen: Springgroep van RK DOS nam onder begeleiding van trainers Robbert, Jeroen en Anita deel aan microteamgymwedstrijd op 26 januari 2019 in Nijverdal met vier teams, waarvan twee teams in combinatie met de dames van Turnschool Rijssen.

Het is mooi voor de jongere springers, dat er ook gestart is met Micro-teamgym-wedstrijden. Dit is een eerste stap richting de complete teamgym-meerkamp. “We moeten daarbij geduldig zijn en niet gelijk aan de top denken. Het gaat erom dat de Nederlandse gymnasten die voor deze sport kiezen er helemaal voor gaan en zich ook het dansen eigen maken waarbij een EK-waardige oefening neergezet kan worden, net als bij het springen en op de tumbling.”

Dans op hoog niveau ook voor Nederlandse herenteams

De coach/trainer uit Rijssen die na het mede begeleiden van het Nederlands juniorenteam in het EK-traject 2015-2016, gevraagd werd voor het begeleiden van het senior herenteam in het EK-traject 2017-2018, welk laatste team uiteindelijk een senior mixed team werd, hoopt dat het integreren van dans op hoog niveau ook voor de Nederlandse junior en senior herenteams zal gelden.

Teunissen-Lammertink heeft er het volste vertrouwen in: “We hebben altijd zoveel sterke heren gehad. De dans was voor hen altijd de grootste uitdaging ze hebben altijd gestreden voor wat ze waard waren. Met onze choreografen Sergio en Rick hebben we daar hard aan gewerkt de afgelopen jaren.”

Zowel senior damesteam als het senior mixed team – dat Teunissen-Lammertink in het vorig EK-traject mede begeleidde met Boy Kuiper en Serginho Gefferie, haalden op het EK van 2018 net geen finale maar de ervaring is net zo waardevol en onbetaalbaar. “Het is mooi om dit nu met elkaar te kunnen doorzetten in de regionale teamgymtrainingen. Ik speelde al jaren met het idee en heb het voorstel al eerder aan de KNGU gedaan. Als alle andere gymsporten daar wel bij varen, waarom niet in deze nieuwe sport? Er is nu door de Landelijke Technische Commissie (LTC) een werkgroep Teamgym ingesteld die met enthousiasme aan de slag gaat.”

Zes open regio trainingen in Zuid, West en Oost/Noord

Er zijn zes trainingen in Zuid, West, en Oost-Nederland gepland. Sporters uit het Noorden sluiten daar bij aan. Deelnemen verplicht niet tot het instromen in het volgende EK-traject 2019-2020, maar minstens één keer meedoen is juist wel een pre als je dat erna wel wilt. Lammertink-Teunissen is enthousiast: “Trainers, coaches en sporters uit het hele land hebben toegezegd mee te werken en bij te dragen. Met elkaar gaan we teamgym onder de aandacht brengen bij alle springers in Nederland en ze ervoor enthousiasmeren: wat het is, wat je moet doen en kunnen en hoe leuk het is. Op 16 februari 2019 is de aftrap. Een droom komt uit. Dit is een grote stap vooruit voor teamgym in Nederland!” Haar ogen stralen. Klaar om weer aan te pakken in deze nieuwe fase.

Het complete interview met Anita Teunissen-Lammertink over teamgym en coachingpower is te lezen in het eerste editie van het GymPOWER Sportmagazine in 2019. Meer informatie over de ‘Open Regio Trainingen Teamgym’ (ORTT) en de microteamgymwedstrijden is te vinden op de Facebook-eventpagina en de Facebookpagina van de LTC Groepspringen van de KNGU.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Therry da Silva | Credits beelden: poster ORTT 2019 © UEG & © LTC-GS/WG-TG en foto’s verstrekt door © Anita Teunissen-Lammertink/©Fotograaf NN

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.