Internationale deelname Valentijnscup

Internationale deelname Valentijnscup

Deze diashow vereist JavaScript.

OOSTERWOLDE – Op 16 en 17 februari 2019 werd opnieuw de Valentijn Acrocup Donkerbroekgeorganiseerd in Oosterwolde. Dat het toernooi, steeds georganiseerd door vereniging SV Donkerbroek Afdeling Gymnastiek, een doorslaand succes is, blijkt wel uit het feit dat dit al de elfde keer is dat de zaal omgetoverd wordt in valentijns-sferen. In het verleden zijn zelfs teams uit België, Duitsland en Groot-Brittannië naar Nederland afgereisd om dit toernooi te kunnen meemaken. Teams uit alle categorieën stonden er gebroederlijk na elkaar op de vloer, en lieten er hun oefeningen ter beoordeling zien aan een jury om zich met de concurrentie te meten. Het toernooi is dan ook méér dan een wedstrijd. 

Alle niveaus zijn er welkom en gezelligheid staat voorop. Natuurlijk telt het mee als testmoment waarin teams kunnen zien hoe ze zich verder kunnen ontwikkelen, maar eigenlijk staat bij de Valentijnscup de sfeer voorop. Als de toeschouwer binnen komt wordt dit al meteen bij de kassa duidelijk: met hartballonnen, roze kleedjes, houten hartjes en andere decoratie wordt de toon gelijk gezet. Ook de hal is in stijl aangekleed: met roze, rode en witte ballonnen, grote spandoeken met het kenmerkende Valentijnscup-engeltje, en natuurlijk een rode wedstrijdvloer.

Bij de Valentijnscup staat de sfeer voorop

De Kiss & Cry hoek is een bankje dat volgegooid is met roze en witte kussentjes, en bijgelicht wordt door een mooie staande bloemenlamp. De jurytafels zijn bekleed met roze gebloemde tafelkleden en er waren zelfs de nodige juryleden die met accenten in hun kleding (bijvoorbeeld een roze shirtje) zich aansloten bij de sfeer.

Bij de kassa kan een USB-stick (natuurlijk in toepasselijk roze met het Valentijnscup logo) besteld worden met daarop de oefening van het team, professioneel opgenomen. Heel handig om het eigen optreden na afloop te kunnen evalueren, maar daarnaast een fantastisch aandenken aan het toernooi. En over aandenkens gesproken: in de hal kunnen bedrukte truien en shirts met acro-teksten besteld worden, maar ook een shirt met de namen van álle deelnemers aan de Valentijnscup. Een uniek souvenir.

Tweedaagstoernooi met E/D-lijnen op eerste dag

De Valentijnscup is een tweedaags toernooi, en op de eerste dag kwam de E-lijn aan de beurt, net als de D-Jeugd en de D-Junior en -Senior groepen. De tribunes boven en beneden zaten al snel overvol en iedereen had er zin in. Sommige categorieën waren maar heel klein terwijl andere veel groter waren: de E-jeugd en E-senior herenparen en het E-junior mixpaar hadden bijvoorbeeld geen tegenstanders, maar bij de E-jeugd damesparen namen maar liefst vijftien teams het tegen elkaar op. De hoogste technische score van de dag viel bij de D-senior damesgroepen waar het trio Marijke Postma, Marrit de Vries en Wencke Sijbranda technisch een 8.17 (16.34) behaalde.

Het trio van SFK Drachtstercompagnie, dat het goud binnensleepte, behaalde ook de hoogste totale en de hoogste artistieke punten – een 8.27 – maar die artistieke score moesten ze dan wel delen met het trio Julia Meester, Nina Boer en Sophie Touker van SV Giethoorn die ook al zo’n mooie oefening neerzetten en het zilver verdienden.  Bij de E-lijn was de hoogste technische score, een 8.1 (16.2), voor het E-senior damespaar Wietske Nutma en Ilse Osinga van Turnlust Hallum met een mooie oefening. Artistiek (7,9) waren Romy Sluimer, Kristel Klooster en Petra Nicolaij van thuisclub SV Donkerbroek de sterkste, en doordat zij in hun oefening een strakke techniek met een mooie choreo wisten te combineren grepen zij ook met 24,17 punten het goud – de hoogste totaalscore in de E-lijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

Engeltjes bij prijsuitreiking en pechvogelprijs

Alle teams stonden tijdens de prijsuitreiking dan ook vol trots op het erepodium waar ‘engeltjes’ (sporters van de organiserende vereniging met witte verenvleugels, en een pijl en boog waaraan de medailles hingen) het brons, zilver en goud uitreikten.

Er was deze dag ook een ‘pechvogelprijs’ ingesteld voor een team dat maar liefst drie keer opnieuw opliep vanwege een verkeerd ingeleverd muziekje, waarna een mobieltje aangesloten werd op de geluidsinstallatie om de juiste muziek alsnog te kunnen draaien… en deze muziek stopte midden in de oefening. Een klein drama voor de gymnasten, maar tegelijk een prachtig moment van solidariteit in de sport toen de complete tribune met supporters en alle concurrerende teams tezamen een ritme gingen klappen waarop het onfortuinlijke team hun oefening kon voltooien.

Een vast onderdeel van de zaterdag is ook de “Fun Cup” – een prachtig side-event waarbij mensen zich in verschillende groepssamenstellingen mochten opgeven om een optreden te geven. Hierbij is het juist niét de bedoeling om in wedstrijdkleding te verschijnen maar gaat het om de show én om de “fun”! Dit jaar kwamen er vijf optredens op de vloer, variërend van dansoptredens via de “hipcats” tot een groep tijgers die een lion-king-optreden gaven. Uiteindelijk ging de vrolijke oefening van Xante Anbergen met de zusjes Esmée en Anna Koster er met de beker vandoor. Een prachtige afwisseling van de wedstrijddag.

Met vijf teams strijden om Valentijn Teamcup

Naast de individuele strijd tussen teams deed iedere vereniging die met vijf teams of méér naar Oosterwolde was afgereisd mee aan de Valentijn Acrocup teamwedstrijd. Hierbij werden de scores van de teams bij elkaar opgeteld en dan gedeeld door het aantal teams. De gemiddelde score wat bepalend. Op zaterdag lagen de gemiddelde scores heel dicht bij elkaar en dus bleef het tot op het laatst spannend, maar uiteindelijk was vereniging SV Hercules de grote winnaar en mocht als groep de beker in ontvangst nemen. Een prachtige bekroning op de wedstrijddag.

Op zondag mochten de D-Junior en -Senior paren op de vloer komen, net als de C-, B- en A-lijnen.  In de D-lijn maar liefst drié mixparen op de vloer die het tegen elkaar opnamen. Daarnaast kwamen de damesparen Junior en Senior deze zondag in actie. De hoogste technische score in deze lijn (7,75/15,5) was voor het D-senior damespaar Chantal Wijker en Nova de Jonge van ATC Sneek dat ook het goud binnensleepte, terwijl artistiek hun concurrenten Ling Die Smit en Lotte Jonker van SV Dynamica juist aan het langste eind trokken.

Bij de C-lijn een hoge technische score van 8,15 (16,3) voor de Balans oefening van C-senior damesgroep Hannah Jansma, Zjamilla Hoebas en Charlotte Rittersma van Adonis Sportacrobatiek. Zij draaiden geen tempo oefening maar hier bleek de ontspannen sfeer van de wedstrijd: was je als team (nog) maar in staat één oefening te doen, dan werd de prijsuitreiking gewoon opgedeeld in een balans- en een tempo- prijsuitreiking. Zo bleef elk team kansen houden. Want het C-senior trio Joy Beijering, Kyra Wardenburg en Kaylee Hossteenge van SV Deko, dat de hoogste artistieke score van de C-lijn (7,95) binnensleepte mocht de hoogste trede op het tempo podium in beslag nemen.

Artistiek overtroefd en optredens als acroshows

In de B-lijn was het senior trio Jenny Kuperus, Britt Abma en Heleen van der Hoorn van ATC Sneek technisch het sterkste met een 8,0 (16,0) voor een strakke balans oefening. B-junior damespaar Nikkie Zijlema en Isa Dijkhuizen waren artistiek het sterkste team in de categorie B met een 7,95. artistiek voor hun balans. Pupillen, hoewel technisch gesproken een A-lijn categorie, doen slechts één combinatie-oefening. Hier was het het damespaar van Acro Academy,  Inge Stienstra en Carola van Dijk, dat de beste technische score neerzette: een 8,45 (16,9).

Ze werden artistiek echter overtroefd door hun clubgenoten, het gemengd paar Ties Oosterhoff en Rebecca Groote die de score van 8,45 binnensleepten. Acro Academy damespaar Junior-1 Robin Hooijenga en Anna Koster wisten in de A-lijn zowel het hoogste technische (9,2/18,4 voor hun balans) als het hoogste artistieke (8,85 voor hun combi) cijfer binnen te slepen. De teams van de Acro Academy maakten het grootste deel uit van de A-lijn delegatie op de wedstrijd, en het publiek leek de optredens van de topsportstichting meer als show dan als wedstrijd te zien.

De meeste van de topsportteams hadden dan ook geen concurrentie of staken hier ver bovenuit. Het verwonderde dan ook niemand dat het op zondag de Acro Academy was die met de hoogste gemiddelde score de Valentijn Acrocup binnensleepte.

Twee volle wedstrijddagen en vele vrijwilligers

Voor de vele vrijwilligers was het hard werken op twee volle wedstrijddagen die volledig buiten het reguliere wedstrijdprogramma vielen, maar de honderden deelnemers hebben er dan ook weer van genoten. Dat af en toe het sfeerlicht voor de op-en-afmars niet meewerkte en dat er zóveel medailles uitgedeeld waren dat er op het laatst nog wat gouden medailles opgestuurd moesten worden waren dan ook puntjes waar niemand écht mee kon zitten. Het gezellige toernooi liet weer veel gymnasten tevreden naar huis gaan.

Volledige uitslagen zijn te vinden op de website van de Valentijn Acro Cup Oosterwolde 2019.

Artikel © GymPOWER | Tekst, verslag en deel foto’s © Martine Hooijenga-Le Duc | Deel andere foto’s © Bart Treuren/Bartrreuren.eu

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.