Spannende NK-titelstrijd @ Challenge Cup

Spannende NK-titelstrijd @ Challenge Cup
Foto © Casper Beijn

DEN HAAG – Van donderdag 21 tot en met zondag 24 februari 2019 worden in De Uithof in Den Haag de NK en de internationale Challenge Cup verreden. Olympische artistieke sport op het hoogste niveau. Vrijdag waren de eerste Nederlandse Kampioenen en internationale winnaars bekend bij de categorieën junioren en advanced novice. Naast met name topschaatsers uit Japan deden de Nederlandse rijders het prima.

Een internationale line-up van topkunstrij(st)ers en een strijd om het Nederlands Kampioenschap met nog meer kwaliteit. Dat is het doel van de editie van dit jaar. Internationaal lukte dat zeker al met de podiumplekken van junioren Yuhana Yokoi, Maria Aimée Renne, Selma Välitalo, Shun Sato, Daniel Sapozhnikov en Tim England en Daniel Martynov, Naoki Rossi, Sora Tarumi, Sara Honda, Nina Pinzarrone en de sterk rijdende Nederlandse Mikai van Ommeren bij de advanced novice. Vooral de Japanse rijd(st)ers reden op hoog internationaal niveau. Yokoi eindigde 55 punten, Sato 48 en Honda 23 boven de nummer 2. Dat Van Ommeren met een ‘bronzen’ vrije kür en een totaal van bijna op de magische grens van 100 punten de top-3 binnen schaatste mag als bijzondere prestatie worden gezien. Volgens Joan Haanappel van SKN dik verdiend vanwege haar drie triples en twee dubbel axels

Bij de strijd om de Nederlandse titel Junioren was de spanning om te snijden. De dames, dit jaar al internationaal zeer succesvol, moesten het nu tegen elkaar opnemen en hun ontwikkeling tonen voor eigen publiek. Naast de moeilijkere elementen, de dubbele axels en de triples, die hier streng werden  gejureerd, ging het er ook om wie het beste haar zenuwen in bedwang kon houden. Dat lukte Lindsay van Zundert het beste. De afstand tot de weer sterk piekende Lenne van Gorp uit Tilburg was ruim voldoende. Van Gorp verdient echter veel complimenten voor haar vrije kür, waarmee ze internationaal de tweede score neerzette. Hiermee bleef ze de op het EYOF onlangs zeer sterke Caya Scheepens nipt voor. Ook Dani Loonstra behaalde een score boven de 100 punten. Het geeft aan dat de Nederlandse kunstrijdtalenten in het traject naar de volgende Olympische Winterspelen goed zijn gestart en ver kunnen komen, als de neuzen dezelfde kant op staan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Van Zundert: “Ik ben blij. Ik heb dit jaar hard aan mijn triples gewerkt. Ik ben Nederlands kampioen, maar ook tevreden met mijn score. In Budapest ging het al heel goed. Daar reed ik mijn international personal best en reed foutloos. Bij de eerste selectiewedstrijd in Alkmaar reed ik voor het eerst in de 100 punten. Fijn dat hard werken beloond wordt en je erop verder kunt bouwen. Bij de Ice Talent Trophy in Hasselt, die ik won, was het goed om me al met de Nederlandse concurrenten te meten.”

Coach Ans Bocklandt: ”Nederlands kampioen worden was wel het belangrijkste vandaag. Deelname aan diverse ISU-wedstrijden hebben haar wel klaar gemaakt en ook de zomerstages. Maar ook Alkmaar was een mijlpaal. Met wat meer triples zitten 125 punten er zeker in. Lindsay is mentaal sterk en heeft ook een goede mimiek. Hiermee kan ze zich onderscheiden.”

Caya Scheepens kon niet helemaal tevreden zijn met haar derde plaats: “Het was niet de beste wedstrijd. Ik heb er eigenlijk geen verklaring voor.” Haar knappe negende plaats op het EYOF en selectie voor de WK zullen haar echter zeker moed geven voor een volgende prestatie.

Bij de junioren deden er geen Nederlanders mee, maar voor volgend jaar staat Didier Dijkstra zeker op de nominatie. Bij de Advanced Novice, waar Dijkstra nu reed, zette hij een score van bijna 30 punten neer. Bij de dames deed Mikai van Ommeren het zeer goed en werd door haar zenuwen goed in bedwang te houden met afstand Nederlands Kampioen. Julia van Dijk werd knap tweede en Roos van der Pas derde. Van der Pas: “Het gaat goed als je veel traint en blijft denken. Je moet altijd goede hoop hebben.”

De Nederlandse paren Michel Tsiba & Darya Danilova en Dmitri Epstein & Liubov Efimenko zijn ook goed gestart. Het juniorenpaar zette weer een personal best neer. “Daria hoopt dat het Nederlandse publiek haar ook in hun hart sluit.” Verdere berichten over de Nederlandse deelname volgen, alsmede het mooie verhaal over het huidige Zwitserse kunstschaatsen.

Alle informatie over de Challenge Cup & NK 2019 is te vinden op de Facebookpagina van het toernooi en de deelpagina op Schaatsen.nl

Artikel © GymPOWER | Credits tekst, video, beelden en verslag © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.