Twee opties 2 Kyo 2020 voor Zonderland

Twee opties 2 Kyo 2020 voor Zonderland
Foto © Maurice Smeets/© 108sports.online

MELBOURNE – Oranjeturner Epke Zonderland heeft in de World Cup Gymnastics Melbourne op zondag 24 februari 2019 zilver gewonnen in de finale op zijn specialiteit, het toestel rek. Hiermee houdt de turnende arts zijn twee opties open in de race voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020: als toestelspecialist via het wereldbekercircuit van de FIG voor individuele turners zonder plek in een landenteam en als lid van het kernteam van Oranje dat op het WK in oktober 2019 in Stuttgart bij de beste twaalf landenteams moet eindigen.

Bondscoach Bram van Bokhoven heeft besloten om, naast de lopende voorbereidingen voor de Olympische teamkwalificatie op de WK in oktober 2019 in Stuttgart, als een soort extra zekerheid de leden van het Nederlands herenturnteam ook in te zetten in de individuele route voor toestelspecialisten richting de Spelen van 2020, een moeizaam en kostbaar traject via de wereldbekerwedstrijden waarin individuele tickets voor Tokyo 2020 zijn te verdienen. Van 21 tot en met 24 februari 2019 namen daarom Oranjeturners Casimir Schmidt, Bram Verhofstad en Bram Louwije samen met Zonderland deel aan de World Cup Gymnastics Melbourne, Australië; de tweede van een serie van zes World Cups.

Vier turners, zeven toestellen, drie finales

Er is in Melbourne door de vier Oranjeturners geturnd op zeven toestellen, waarbij er uiteindelijk drie finaleplaatsen op drie toestellen zijn veilig gesteld. Schmidt eindigde op zaterdag 23 februari 2019 in de finale op vloer op de zesde plaats met 13,833 punten. Louwije werd op dezelfde dag ook zesde in de voltigefinale met 12,766 punten. Zonderland kwam in de kwalificatieronde op zijn specialiteit, rek, door een val in zijn eerste gecombineerde vluchtelement tot 13,466 punten, maar kon zich als achtste toch nipt (met 0,033 punt voorsprong op nummer negen, de Israëliër Alexander Shatilov) voor de toestelfinale plaatsen.

Daarin bleef de turnende arts dit keer wel op de rekstok met een goede oefening en behaalde 14,733 punten (D 6,5; E 8,233), dezelfde eindscore als de Japanse winnaar Hidetaka Miyachi die een lagere moeilijkheid had (D 6,2) maar echter een betere uitvoering (E 8,533) had volgens de jury. Zonderland hield in dit geval het zilver over door de tie-break-rule van de internationale gymnastiekfederatie FIG, die daarmee ernaar streeft om de turnsport te veredelen door een nettere uitvoering te belonen boven moeilijkere elementen die slordiger worden uitgevoerd. De Chinees die derde werd, Chenglong Zhang, had ook D 6,5 aan moeilijkheid net als Zonderland, maar werd zwaarder afgerekend door de jury voor zijn uitvoering (E 7,833 punten), waardoor hij achter de Nederlander belandde maar wel alsnog twee Australiërs – Mitchel Morgans (14,033 punten) en Tyson Bull (13,966 punten) – van het brons kon afhouden met 14,333 punten.

Kiezen tussen twee opties voor Tokyo 2020

Uiteindelijk zal Zonderland, mocht het zover komen dat op het WK dit najaar het Nederlandse herenturnteam zich plaatst voor de Spelen van Tokyo, dan zal Zonderland moeten kiezen of hij doorgaat om de wereldbekerwedstrijdenserie op rek te turnen en te winnen en zo op eigen kracht naar de Spelen te gaan of dat hij toch met Team Nederland (vier tickets) afreist naar Japan. Al wist Zonderland in Melbourne ook niet aan de eis van bondscoach Bram van Bokhoven te voldoen voor inschrijving in het wereldbekercircuit: 14,900 punten.

Van Bokhoven stelt deze eis namelijk aan zijn voormalig pupil Yuri van Gelder, die na twee jaar verplichte sabbatical na de omstreden sanctie om hem voor de Olympische ringenfinale van de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro naar huis te sturen een comeback wil maken. Van Gelder behaalde in vier wereldbekerwedstrijden in 2018 – waarin hij proef draaide – vier finales, waarbij twee keer vierde en één keer brons pakte met 14,300 punten, net iets minder dan de 14,400 punten waarmee hij zich voor de finale had gekwalificeerd.

Kwalificatiewedstrijd voor EK-trajectselectie

De Nederlandse bondscoach heeft acht turners geselecteerd in een kernteam dat de voorlopige EK-trajectselectie vormt. Naast de vier turners die naar Melbourne afreisden, zijn dat ook Michel Bletterman, Bart Deurloo, Frank Rijken en Rick Jacobs). Van Gelder zit daar niet bij, omdat hij zich alleen op één toestel heeft gespecialiseerd. Wie denkt aan de door de bondscoach gestelde kwalificatielimieten te kunnen voldoen, kan meedoen aan een kwalificatiewedstrijd op 10 maart 2019 in Amsterdam voor instroming in de trajectselectie. Het individuele EK wordt gezien als een voorbereidingstoernooi voor het WK, waar teamkwalificatie voor de Spelen moet worden afgedwongen.

Info en uitslagen van de World Cup Gymnastics 2019 in Melbourne is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Archieffoto © Maurice Smeets

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.